Αλεξανδρούπολη: Τιμητική εκδήλωση για τον Φραγκίσκο Καμπασελέ στο Σπίτι της Αντουανέττας

Πολλοί ήταν αυτοί που παρακολούθησαν την εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου του Φραγκίσκου Καμπασελέ, το βράδυ της Κυριακής.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το ΔΣ του συλλόγου ελληνογαλλικής φιλίας “Το σπίτι της Αντουανέττας” και φιλοξενήθηκε στο εντευκτήριο του.

Το κύριο μέρος της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Φραγκίσκου Καμπασελέ “Ο τρελός και η Μάγισσα”(Le fou et la sorcière), ένα βιβλίο βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα για το οποίο δούλεψε πάνω από 5 χρόνια. Πρόκειται για έναν ύμνο στην αγάπη μακριά από τα στερεότυπα. Διαβάστηκαν αποσπάσματα του βιβλίου στα ελληνικά και τα γαλλικά ενώ ακολούθησε συζήτηση και ερωτήσεις προς το συγγραφέα.

Ο κ. Καμπασελέ υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος του Συλλόγου και παραμένει ένας ουσιαστικός φίλος του Σπιτιού της Αντουανέττας. Ο χώρος του Συλλόγου γέμισε κόσμο,μέλη κ φίλους, που ήρθαν να τιμήσουν το συγγραφέα!

Ακολούθησε κρασί και μπουφές με συζήτηση κ πολλά χαμόγελα!

Το βιβλίο παρουσίασε η καθηγήτρια γαλλικών κ. Μυλωνά Μαρίνα. Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασαν ο κ. Δαμιανός Κωνσταντινίδης, πρόεδρος του τμήματος Θεατρικών σπουδών του Α.Π.Θ., η κ. Κεφαλά Αθηνά, φιλόλογος και η κ. Παπαδοπούλου Φανή, καθηγήτρια γαλλικών.
Το συγγραφέα καλωσόρισε και παρουσίασε η πρόεδρος του Συλλόγου κ.Τσαταλμπασίδου Μαρίνα και ανάλυση του έργου έγινε τόσο από τον ίδιο το συγγραφέα, όσο και από την κ. Κοντογιάννη Βάσω, καθηγήτρια του Δ.Π.Θ.

Το εξώφυλλο του βιβλίου φιλοτέχνησε ο γιος του συγγραφέα, Νικόλας ο οποίος ασχολείται επαγγελματικά με τη ζωγραφική.

Το βιβλίο είναι γραμμένο στα γαλλικά και κυκλοφορεί σε λίγα αντίτυπα.

Δείτε πως περιγράφει το βιβλίο του ο ίδιος ο συγγραφέας

 

 

Βιογραφικό Συγγραφέα

Ο Φραγκίσκος-Λουμπάλα ΚΑΜΠΑΣΕΛΕ είναι θεολόγος και θρησκειολόγος, που γεννήθηκε στο Κογκό-Ζαϊρ, το 1947. Είναι διδάκτωρ Θεολογίας και Θρησκειολογίας, του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Paris IV (1983). Το 1994, απέκτησε το ανώτατο διδακτορικό δίπλωμα της Γαλλίας «Habilitation à diriger les recherches » (πρώην διδακτορικό του κράτους) από το Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Στρασβούργου. Έχει διδάξει στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Κινσάσα (1984-1997), για μερικά χρόνια στο “Institut Lumen-Vitae”, Ινστιτούτο συμβεβλημένο με το Πανεπιστήμιο του Louvain, καθώς και στον Τομέα Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου στην Αθήνα.

Από το 1999 ως και το 2001, υπήρξε ο κεντρικός ερευνητής στο ερευνητικό πρόγραμμα «Το Θρησκευτικό φαινόμενο και η σύγχρονη κοινωνία με έμφαση στην περιοχή της Θράκης” της ΓΓΕΤ, που πραγματοποιήθηκε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Για ένα διάστημα, ήταν πρόεδρος του ελληνο-γαλλικό συλλόγου της Αλςξανδρουπολης. Τα τελευταία χρόνια (2011-2015), δίδαξε στο Καθολικό Ινστιτούτο της Μεσόγειου, στο Τμήμα Θεολογίας των Θρησκειών, στη Μασσαλία. Eχει γράψει μεγάλο αριθμό άρθρων και βιβλίων στα γαλλικά και σε αφρικανικές γλώσσες, με θέμα τις σχέσεις ανάμεσα στους πολιτισμούς, τις κοινωνίες και τις θρησκείες, μελέτες που δημοσιεύθηκαν στη Γαλλία,  στην Αφρική, στην Ελλάδα, και στην Ιταλία.

Στην ελληνική γλώσσα οι σημαντικές δημοσιεύσεις είναι    :-“Η αναπαράσταση του κόσμου στα αφρικανικά παραμύθια”, Από το Παραμύθι στα Κόμικς, παράδοση και νεοτερικότητα, εκδ. Οδυσσέας, 1996.- « θρησκεία και λατρεία στη Σαμοθράκη της αρχαιότητας », στο  Εξώπολις, Φτινόπωρο, 2000, σσ.86-107.-«Η θρησκευτική διάσταση και ο εκπαιδευτικός του 21ου αιώνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», στο Κ.Ουζούνης & Α. Καραφυλλης (επιμ.), Ο δάσκαλος του 21ου αιώνα στην ευρωπαϊκή ένωση, Εκδ. Σπανίδη, 2001, σ.432-439.- Μιλώντας για τις θρησκείες με τα παιδιά, Εκδ. Επικοινωνία Α.Ε, Κομοτηνή, 2005.-« Η θρησκευτική εκπαίδευση ανάμεσα στον εξαναγκασμό και τα δικαιώματα του παιδιού », στο Το παιδί και τα δικαιώματά του, Εκδ. Ελληνικά γράμματα, 2006-« Η θρησκευτική εκπαίδευση ανάμεσα στον εξαναγκασμό και τα δικαιώματα του παιδιού », στο Το παιδί και τα δικαιώματά του, Εκδ. Ελληνικά γράμματα, 2006.- «Επικαλούμαι τους πόνους της γέννας», στο Β. Κοντογιάννη (επιμ.), Λόγος γυναικών, Εκδ. Ελια, Αθήνα 2008.-Σε συνεργασία με την Β. Κοντογιάννη, Μικόμπο, ο γιός της Καλέουο,(παραμύθι), Εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Αθήνα, 2008.Οι τελευταίες σημαντικές δημοσιεύσεις στα γαλλικά είναι : Το να ζει κανείς αρμονικά με τις ρίζες του (Renouer avec ses racines) Παρίσι 2005,  Οι παράξενες γεννήσεις στην Αφρική (Naissances insolites en terre africaine) Παρίσι 2011, Αφρικανική Θεολογία και ζωή, (Théologie africaine et vie) Μόντρεαλ 2011, Καινούριος πόλεμος για τις τελετές στο 21 αιώνα, (Une nouvelle querelle des rites au 21ème siècle ), Σενεγάλη 2017 ; ο τρελός και η μάγισσα (Le fou et la sorcière), Εκδ. Επικοινωνία Α.Ε., Κομοτηνή, 2018. Ο Φρ. Καμπασέλε  είναι τώρα συνταξιούχος και μένει στην Αλεξανδρούπολη