Εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο για το θέμα του Χρυσού

Με τη συμμετοχή τοπικών παραγόντων, βουλευτών, ακτιβιστών και πολιτών από τη Χαλκιδική και τη Θράκη θα πραγματοποιηθεί στις 20 Νοεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, η μεγάλη εκδήλωση που διοργανώνουν από κοινού οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου και Κώστας Αρβανίτης, με θέμα τους περιβαλλοντικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς κινδύνους από τις δραστηριότητες εξόρυξης χρυσού.

Θέλοντας να σπάσουν την απομόνωση των τοπικών κοινωνιών της Χαλκιδικής και της Θράκης, οι δύο ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προσκαλούν τοπικούς παράγοντες και πολίτες των δύο περιοχών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να μεταφέρουν στην καρδιά της Ευρώπης το μήνυμα του τί πραγματικά σημαίνουν για το περιβάλλον, τη ζωή των κατοίκων των περιοχών, αλλά και για τις επόμενες γενεές, οι επενδύσεις εξορύξεων χρυσού. Στόχος της εκδήλωσης είναι αφενός η ενημέρωση και η διεθνοποίηση του προβλήματος και αφετέρου η ανάδειξη άλλων παρόμοιων διεθνών εμπειριών από τη Ρουμανία και την Τουρκία με καλεσμένους που θα μιλήσουν για τις συνέπειες αντίστοιχων επενδύσεων στις χώρες αυτές.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ανακοινώσει εξ’ αρχής την πρόθεσή της να επανεκκινήσει τις παγωμένες διαδικασίες εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική και την επέκτασή τους στη Θράκη. Με αφορμή τις παραπάνω εξελίξεις, οι δύο ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θέλουν να επιστήσουν την προσοχή της ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης σε κάτι που θεωρούν ότι είναι καταστροφικό για το περιβάλλον, χωρίς να έχει θετικές συνέπειες για την οικονομία.

«Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά το περιβάλλον, την προστασία της ομορφιάς της πατρίδας μας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Είναι ένα θέμα που αξίζει να το δούμε σε πανευρωπαϊκό πλαίσιο και να εξετάσουμε εμπειρίες άλλων χωρών», δήλωσε ο Στ. Κούλογλου και πρόσθεσε: «Θέλουμε να εξετάσουμε ποιά είναι τα πραγματικά θετικά και αρνητικά αυτής της υπόθεσης. Η θέση μας είναι ότι οι δραστηριότητες αυτές είναι καταστροφικές για το περιβάλλον, ενώ οικονομικά είναι ελάχιστα ή καθόλου αποδοτικές».

Από την πλευρά του, ο Κ. Αρβανίτης δήλωσε: «Στις Σκουριές συντελείται ένα έγκλημα. Ήδη μεγάλο κομμάτι του φυσικού περιβάλλοντος έχει καταστραφεί και αντικατασταθεί με ένα απέραντο εργοτάξιο. Πολύ πρόσφατα, η ελληνική κυβέρνηση έδωσε στην Καναδική Eldorado τις απαραίτητες άδειες για να συνεχίσει κανονικά την εξόρυξη. Η καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη, φρικτή, μη αναστρέψιμη».

Το παρών στην εκδήλωση θα δώσουν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Μάλαμα Κυριακή, Δημήτρης Χαρίτος, Νατάσα Γκαρά, η πρώην βουλευτής Αικατερίνη Ιγγλέζη, καθώς και ο Δήμαρχος Σαπών, Ντίνος Χαριτόπουλος και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ιωάννης Ζαμπούκης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, στις 20 Νοεμβρίου, ώρα 18.30 στην αίθουσα ΑSP 1G2.