Δ.Σ. Αλεξανδρούπολης: Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμό

Μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε  το φετινό τεχνικό πρόγραμμα γιατί είναι φτωχό αφού φτωχός και μειωμένος είναι και ο προϋπολογισμός από την πλευρά της κάλυψης των λαϊκών αναγκών. Οι υπόλοιπες παρατάξεις υπερψήφισαν και τις δύο  προτάσεις της δημοτικής αρχής πλειοδοτώντας  πάνω στις προεκλογικές υποσχέσεις τους (δεν κοστίζει και τίποτα….) αποδεικνύοντας ότι η διαχείριση της αντιλαϊκής πολιτικής είναι η κοινή βάση συμφωνίας και για ορισμένους σύμπραξης με τη νέα δημοτική αρχή.

Από το τεχνικό πρόγραμμα απουσιάζουν παντελώς έργα αντιπλημμυρικά , αντισεισμικής  προστασίας  πυρασφάλειας  των δημοτικών και  σχολικών κτηρίων. Δεν προβλέπεται κανένα ουσιαστικό σχέδιο προστασίας πληθυσμού και υποδομών, πχ. για αντιπυρικές ζώνες προβλέπονται μόνο 30.000ευρώ. Διαμόρφωση πλατείας Παλαγίας , υδροδότηση οικισμού παλιννοστούντων, δρόμος που συνδέει με την πόλη. Λειτουργία ξενώνα για κακοποιημένες γυναίκες , για ΑΜΕΑ στον Απαλό, υποδομές για μαζικό αθλητισμό, για νέα νηπιαγωγεία – σχολεία και τόσα άλλα. Λείπει επίσης το πολυδιαφημισμένο έργο Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης του TAP – η τηλεθέρμανση Φερών – ενώ υπάρχει μελέτη, αλλά και όσα έργα μπαίνουν για  διερεύνηση χρηματοδότησης δεν πρόκειται να γίνουν με πιο χαρακτηριστικό  το αρδευτικό  Πετάλου, ένα έργο αναγκαίο για τους αγρότες που δεν έχει ελπίδα ούτε από ΕΣΠΑ αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θεωρεί επιλέξιμα αυτά τα έργα. Για το σφαγείο των Φερών η προηγούμενη δημοτική αρχή  χρέωσε με δάνειο 3.000.000ευρώ τους δημότες χωρίς να προβλέπεται η σύνδεσή του με το βιολογικό και κυρίως χωρίς να είναι βιώσιμο γιατί δεν είναι βιώσιμη η κτηνοτροφία αφού δεν την στηρίζει η ευρωπαϊκή πολιτική.

Το μεγαλύτερο μέρος του τεχνικού προγράμματος όπως και του προϋπολογισμού    θα καλυφθεί από τις τσέπες των δημοτών μέσω των δημοτικών τελών ή μέσω των δανείων που πάλι οι δημότες θα πληρώσουν. Η χρηματοδότηση των Δήμων από  το κεντρικό κράτος – που διαχρονικά φοροληστεύει  εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους μέσω της έμμεσης και άμεσης φορολογίας – ανέρχεται στο 30% ενώ οι δημότες καλύπτουν το υπόλοιπο 70% . Για παράδειγμα το  Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ που τόσο καιρό περιμένουν οι δημότες  να αρχίσουν τα έργα του, αφορά  σε δάνειο του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και πληρώνεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δηλ. πάλι ο λαός πληρώνει.

Οι προϋπολογισμοί  έχουν κύρια υποχρέωση να είναι ισοσκελισμένοι στα έσοδα-έξοδα, τους εποπτεύει το Οικονομικό Παρατηρητήριο και το αντίστοιχο υπουργείο ώστε κανείς δήμος να μην υπερβαίνει τα εσκαμμένα των μνημονιακών δεσμεύσεων. Διαφορετικά ο δήμος οδηγείται στο δανεισμό και την εξυγίανση με κλείσιμο υπηρεσιών, περιστολή υποδομών, γενίκευση της  ανταπόδοσης και επιχειρηματικότητας, αύξηση τελών, φόρων, απολύσεις προσωπικού κλπ.  Γι ‘αυτό και η είσπραξη με κάθε τρόπο –και της κατάσχεσης – των δημοτικών τελών και φόρων αποτελεί βασική μέριμνα και έσοδο του Δήμου με δεδομένο ότι η κρατική επιχορήγηση προς τους Δήμους συνεχώς μειώνεται .

Έτσι μετά και τις διακηρύξεις  της κυβέρνησης  μπροστά μας βρίσκονται :

1   μείωση κρατικής χρηματοδότησης με προώθηση  της επιχειρηματικής δράσης και την διασύνδεση της ΤΔ με τις επιχειρήσεις , με επιπλέον  ανταποδοτικότητα υπηρεσιών και  την λεγόμενη φορολογική αυτοτέλεια, με την συρρίκνωση δομών, με ιδιωτικοποίησή τους.

2  πιο εντατική ιδιωτικοποίηση  στην  διαχείριση και αποκομιδή  απορριμμάτων.

3  Ζητήματα που αφορούν  την ιδιοκτησία ,χρήση, και εμπορευματοποίηση της γης, των ελεύθερων χώρων , αναπλάσεις  περιοχών, ΣΔΙΤ, επιχειρηματική αξιοποίηση γης , υποδομών, πόρων .

4  μεγαλύτερο ρόλο  της ΤΔ στην διείσδυση των επιχειρηματικών ομίλων  σε τομείς όπως ο  τουρισμός , ενέργεια-ΑΠΕ,   μεταφορές , ο αγροτοδιατροφικό τομέα,  στην επέκταση της “κοινωνικής οικονομίας” σε τομείς της κοινωνικής μέριμνας  αλλά και στους παραπάνω τομείς  με στόχο  να ενσωματώνεται ένας λαϊκός κόσμος ενεργά  στην στρατηγική του κεφαλαίου  πχ με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τις ενεργειακές  κοινότητες, το λεγόμενο  εθελοντισμό.

5   πάρα πέρα προώθηση των αντεργατικών ανατροπών,  με την αξιολόγηση, την κινητικότητα, την παρέμβαση τους κράτους στα σωματεία,  το πέρασμα  της μερικής απασχόλησης και στην τοπική διοίκηση  μέσω των δημοτικών επιχειρήσεων, τα προγράμματα εκμετάλλευσης των  ανέργων . Μαζί με τις  απολύσεις των ήδη συμβασιούχων, τις  μεγάλες ελλείψεις προσωπικού  που αξιοποιούνται συνδυασμένα για να  συρρικνωθούν  οι κοινωνικές υπηρεσίες και να  γίνουν   αποδεκτές οι ιδιωτικοποιήσεις .

Οι λαϊκές οικογένειες  του Δήμου της Αλεξανδρούπολης πρέπει να αγωνιστούν ενάντια σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική που διαχρονικά εφαρμόζεται από τις αστικές κυβερνήσεις  και από Δημοτικές και Περιφερειακές αρχές . Να γυρίσουν την πλάτη σε όσους  υπηρετούν αυτή την πολιτική. Να διεκδικήσουν την κάλυψη των αυξανόμενων σύγχρονων αναγκών τους και σε επίπεδο δήμου . Σε μια τέτοια πορεία  ως ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ   θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας.

 

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ