Carson City: Δέκα “κλικ” από το αμερικανικό πλοίο που τάραξε τα νερά της Αλεξανδρούπολης

Ένα υπερμεγέθες καταμαράν από αλουμίνιο είναι η πιο απλή περιγραφή που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κάποιος για το πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που έδεσε για μερικές ημέρες στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, πολύ κοντά στο σημείο από το οποίο απομακρύνθηκε πρόσφατα το ναυάγιο της βυθοκόρου ΟΛΓΑ

Το Carson City είναι μεταγωγικό και μπορεί να μεταφέρει οχήματα/προμήθειες και ανθρώπους. Δύναται να μεταφέρει έως 312 ανθρώπους, οι οποίοι όμως πρέπει να κοιμούνται με βάρδιες γιατί διαθέτει μόνο 104 κρεβάτια. Σε κανονικές συνθήκες πάντως έχει πλήρωμα 30 ατόμων το οποίο είναι μικτό (στελεχών του αμερικάνικου Ναυτικού, του Σώματος των Πεζοναυτών και πολιτών)

Το USNS Carson City δεν έχει “τιμόνι”, αλλά πιλοτάρεται από ένα joystick και ο χειρισμός του απαιτεί μόλις δύο άτομα, παρά το μέγεθος του. Τo joystick δίνει εντολές κίνησης σχεδόν προς πάσα κατεύθυνση ενώ το σύστημα πλοήγησης του είναι ένα από τα πλέον προηγμένα της Αμερικής

Άλλωστε κατασκευάστηκε μόλις το 2015 και πήρε επιχειρησιακή ικανότητα το 2016. Συνεπώς είναι ένα από τα νεότερα σκάφη του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και παρόμοια του υπάρχουν ελάχιστα.

Στα μεγάλα του πλεονεκτήματα συγκαταλέγεται το ελικοδρόμιο του. Σε αυτό μπορούν να προσγειωθούν ελικόπτερα μέχρι μεσαίου μεγέθους ενώ στο χώρο μεταφοράς του μπορούν να μεταφερθούν και “αποθηκευμένα”.

Σε κανονικές συνθήκες στο “αμπάρι” του Carson City λειτουργεί ένα γυμναστήριο και ένα γήπεδο μπάσκετ.

Το πλοίο αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 43 κόμβους την ώρα και φέρει δύο σημαίες: την αμερικανική, αλλά και την ελληνική λόγω του ότι βρίσκεται στην Ελλάδα. Η ελληνική μάλιστα βρίσκεται σε πλέον περίοπτη θέση.

Το Carson City περιπλέει αυτή την περίοδο στη Μεσόγειο. Στην Αλεξανδρούπολη ήρθε για να γνωρίσει το πλήρωμά του το λιμάνι, το οποίο κρίνεται ως μεγάλης σημασίας από τον αμερικανικό στρατό και την ηγεσία του.

Επ αφορμής του ελλιμενισμού του πλοίου στην Αλεξανδρούπολη βρέθηκε και ο διοικητής των στρατιωτικών δυνάμεων της Αμερικής στην Ευρώπη, Κρίστοφερ Καβόλι, ο οποίος σημείωσε τη φιλοξενία των Αλεξανδρουπολιτών και το φιλότιμό τους. Αναφερόμενος στο λιμάνι αυτό καθαυτό, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημιουργίας ΝΑΤΟϊκής βάσης, ούτε όμως και το επιβεβαίωσε. Αρκέστηκε μόνο να πει ότι είναι μεγάλο πλεονέκτημα το γεγονός ότι ο αμερικανικός στρατός μπορεί να το χρησιμοποιεί.

Η έλευση του πλοίου δεν εκτιμήθηκε από όλους ως θετική εξέλιξη, παρά το γεγονός ότι πλασαρίστηκε ως τέτοια. Υπάρχουν κι εκείνοι που την βλέπουν με σκεπτικισμό και αναρωτιούνται το λόγο για τον οποίο συνέβη καθώς και εκείνοι που εκφράζουν την ανησυχία ότι δίνει μιλιταριστικό χαρακτήρα στην Αλεξανδρούπολη με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο αμερικανικός στρατός, να θυμίσουμε, ήταν αυτός που πλήρωσε τα 2.3 εκ ευρώ που απαιτήθηκαν για την ανέλκυση του ναυαγίου ΟΛΓΑ και έτσι πια το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι “καθαρο”.