Τι είναι το Halloween και ποιοι το γιορτάζουν σήμερα

Σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου, στη γιορτή αυτή μικροί και μεγάλοι μεταμφιέζονται κατά κύριο λόγο με τρομακτικά κοστούμια, με τα παιδιά να επισκέπτονται γειτονικά σπίτια σε παρέες και να μαζεύουν γλυκά και κεράσματα για το… «τρομακτικό» τους θέαμα.

Τι είναι το Halloween

Γιορτάζεται πάντα τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου, κατά την οποία τα μικρά παιδιά μεταμφιέζονται, κατά κανόνα σε κάτι «τρομαχτικό» και επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας πολλά γλυκά, ενέργεια γνωστή ως «trick or treat» («φάρσα ή κέρασμα»).

Γιορτάζεται κυρίως στις ΗΠΑ και στον Καναδά, ενώ πάρτι γίνονται και σε πολλές χώρες της Ευρώπης -μέχρι και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Η γιορτή αυτή συγχέεται με τις ελληνικές Απόκριες, όμως διαφοροποιείται κατά πολύ από αυτές καθώς το Χάλοουιν έχει περισσότερο μυστικιστική χροιά (απόκριες τρόμου). Αποτελεί εξέλιξη της αρχαίας κελτικής γιορτής Samhain, του θεού του Κάτω Κόσμου. Στη σημερινή της μορφή η γιορτή δεν ασχολείται πια με τα φαντάσματα και τα κακά πνεύματα, αλλά περισσότερο με διασκέδαση, γιορταστικές μεταμφιέσεις και γλυκίσματα.

Για τους Κέλτες η ημέρα αυτή σημάδευε το τέλος της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα, και ταυτόχρονα η αλλαγή της εποχής ήταν και μια γέφυρα ανάμεσα στον πάνω κόσμο και στον κόσμο των νεκρών. Με την πάροδο των αιώνων η γιορτή πήρε αρχικά χριστιανικό χρώμα και στη συνέχεια μετασχηματίστηκε από μια σκοτεινή παγανιστική τελετή σε ημέρα χαράς και μεταμφιέσεων, με εύθυμες παρελάσεις και κεράσματα γλυκών σε παιδιά και ενήλικες.

Η ρίζα της λέξης αυτής προέρχεται από το All-hallow-even και δηλώνει την παραμονή (eve) της γιορτής των Αγίων Πάντων (All Hallows Day – All Saints Day). Το Χάλοουιν (Halloween) συνδέεται με την υπερφυσική δραστηριότητα. Πολλές πολιτιστικές παραδόσεις θεωρούν την ημέρα αυτή ως μία από τις ελάχιστες ημέρες που μπορεί να επιτευχθεί επαφή με τον κόσμο των πνευμάτων καθώς και ότι είναι η μέρα που η μαγεία, και γενικότερα οποιαδήποτε δραστηριότητα που έχει να κάνει με το υπερφυσικό, είναι στο ζενίθ. Σήμα κατατεθέν επίσης της γιορτής αυτής είναι τα φαναράκια φτιαγμένα από πραγματικές κολοκύθες πάνω στις οποίες υπάρχουν χαραγμένα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, άλλοτε πιο αστεία και άλλοτε πιο τρομαχτικά.

10 πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για το Halloween

  • Η ρίζα της λέξης προέρχεται από το All-Hallow-even και σημαίνει το “Βράδυ πριν την ημέρα των Αγίων Πάντων”

  • Γιορτάζεται την 1η Νοεμβρίου μόνο στις καθολικές χώρες, έχει ειδωλολατρικές ρίζες και σχετίζεται με την λατρεία των Δρυίδων από τους Κέλτες στην Ιρλανδία

  • Βασικό χαρακτηριστικό είναι τα φαναράκια φτιαγμένα από πραγματικές κολοκύθες πάνω στις οποίες είναι φτιαγμένα τρομακτικά ανθρώπινα χαρακτηριστικά

  • Το έθιμο της κολοκύθας προήλθε από παλιούς Ιρλανδικούς μύθους σύμφωνα με τους οποίους ένας αγρότης, ο Τζακ κατάφερε να ξεγελάσει και να παγιδεύσει τον διάβολο με ένα  σταυρό. Η προϋπόθεση για να απελευθερώσει ο Τζακ τον διάβολο ήταν να μην πάει ποτέ στην κόλαση. Έτσι λοιπόν ο Τζακ φτιάχνει κολοκύθες και πηγαίνει σε διάφορα μέρη της γης ώστε να αναπαυθεί

  • Την ημέρα της γιορτής μικρά παιδιά γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας μεταμφιεσμένα και οι νοικοκύρηδες τους δίνουν είτε γλυκά και ζαχαρωτά είτε τους αφήνουν να τους κάνουν μια πλάκα εάν δεν τους δώσουν γλυκά (το λεγόμενο Trick or Treat?)

  • Οι άνθρωποι ντύνονται με τρομακτικές στολές με σκοπό να φοβίσουν και να διώξουν τα πνεύματα των νεκρών, των οποίων οι ψυχές ψάχνουν να βρουν ένα σώμα να μπουν κερδίζοντας έτσι την αθανασία

  • Οι χριστιανικές οργανώσεις έρχονται αντίθετες με τον εορτασμό αυτό καθώς θεωρούν ότι είναι ένα σατανικό παιχνίδι

  • Το Halloween είναι η δεύτερη εμπορικότερη γιορτή στην Αμερική

  • Το ένα τέταρτο όλων των γλυκών που πωλούνται ετησίως στις Η.Π.Α έχει αγοραστεί αποκλειστικά για το Halloween

  • Το παραδοσιακό φαγητό που τρώνε τη γιορτή αυτή είναι το “Barnbrack”, που είναι σαν κέικ φρούτων. Μέσα στο κέικ βάζουν τυλιγμένο ένα μικρό “δωράκι” που, όπως λένε, μπορεί να προβλέψει το μέλλον εκείνου που θα το φάει.