‘Ο Όσκαρ και η κυρία με τα Ροζ’ στο Πνευματικό Κέντρο της Ι.Μ. Αλεξανδρούπολης

Μία παράσταση, με την οποία έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή το κοινό της Αλεξανδρούπολης, ανεβάζει η θεατρική ομάδα “η συνάντηση” στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης.

Πρόκειται για τη θεατρική διασκευή “ο Όσκαρ και η κυρία με τα Ροζ”, της νουβέλας του Ερίκ Εμμανουέλ Σμιτ “Αγαπητέ Θεέ”. Ο Όσκαρ είναι ένα 10χρονο αγόρι που πάσχει από καρκίνο και ζει τις τελευταίες ημέρες της ζωής του σε ένα παιδιατρικό νοσοκομείο. Η κυρία με τα Ροζ (ή η κυρία Ρόουζ) είναι μία από τις εθελόντριες που φροντίζουν τα παιδιά και αναλαμβάνει τη φροντίδα του Όσκαρ μέχρι το τέλος.

Μέσα από όλες τις ιστορίες που σκαρφίζεται για να τον πείσει να μην παραιτηθεί, η κυρία με τα Ροζ καταφέρνει να “ενηλικιώσει” τον Όσκαρ, να του συστήσει όσο καλύτερα μπορεί τη ζωή που δεν θα ζήσει και να του δείξει το πρόσωπο της Ελπίδας. Αυτό, φυσικά δεν είναι άλλο από το πρόσωπο του Θεού, τον οποίο ο Όσκαρ δεν γνώριζε πριν του τον συστήσει η κυρία με τα Ροζ, αλλά εν τέλει καταφέρνει ακόμη και να επικοινωνήσει μαζί του.

Βέβαια, με πολλή προσπάθεια, η κυρία με τα Ροζ -που πάντα κρατάει χώρο στην ψυχή της για το πένθος της απώλειας- καταφέρνει και μια μεγάλη υπέρβαση: καταφέρνει να απαλλαχθεί από την ανθρώπινη φύση της και να μην αντιμετωπίζει τον Όσκαρ σαν να είναι η “αρρώστια” του. Η συνήθης “πρακτική” θέλει τους φροντιστές να αφαιρούν την ανθρώπινη υπόσταση των ασθενών που φροντίζουν και παρά το ότι αυτό είναι “ανθρώπινο”, είναι λάθος. Έτσι ο Όσκαρ βλέπει απέναντι του μία γυναίκα που τον αντιμετωπίζει σαν άνθρωπο που εξελίσσεται μέσα από οσα του μαθαίνει και ίσως αυτός να είναι ο λόγος που της έχει τόσο μεγάλη αδυναμία.

Από την άλλη ο Όσκαρ, παρά τα 10 χρόνια του, υιοθετεί μία αξιοθαύμαστη στάση απέναντι στην αρρώστια του, βγάζοντας μπροστά τα “καλά” στοιχεία της ανθρώπινης φύσης: την αξιοπρέπεια, τη γενναιότητα και τον σεβασμό.

Οι διάλογοι τους αποτελούν τελικά μία ομφαλοσκόπηση της ίδιας της ύπαρξης από την αρχή μέχρι το τέλος της και ενώ ο συγγραφέας τοποθετεί στη θέση του τραγικού ήρωα τον Όσκαρ, η πλοκή της ιστορίας -και εν τέλει της ζωής- τον βάζει να τη μοιράζεται με την κυρία με τα Ροζ.

Μέσα από το έργο αυτό οι έννοιες παρηγοριά, ελπίδα, συντροφικότητα νοηματοδοτούνται στην πραγματική τους διάσταση: στη διάσταση που τις αντιλαμβάνεται κανείς όταν πραγματικά τις χρειάζεται.

Τη διασκευή από το πρωτότυπο έχουν αναλάβει οι: Ελένη Κανακίδου, Σίσσυ Βουγιούκα και Φένια Παρδαλίδου, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Νίκος Ζερβόπουλος.

Παραστάσεις: 25,26 & 28 Οκτωβρίου | Ώρα έναρξης: 21.00 | Τιμή εισιτηρίου: 5 €