Ενισχύσεις για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητούν οι Λιμενικοί

Με μία επιστολή που περιγράφει πολύ γλαφυρά την κατάσταση που επικρατεί στο Θρακικό πέλαγος, οι Λιμενικοί της Θράκης ζητούν ενισχύσεις για να διαχειριστούν καλύτερα το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα.

Ανάμεσα στα άλλα, οι Λιμενικοί αναδεικνύουν και το ζήτημα, που πολλές φορές έχει αναδείξει το “R” και δεν είναι άλλο από την έλλειψη δομών φιλοξενίας των ανθρώπων που διασώζονται στη θάλασσα, έως ότου μεταφερθούν στο Φυλάκιο της Ορεστιάδας.

Η επιστολή:

“Η παρούσα επιστολή αποτελεί μία έκκληση του προσωπικού που υπηρετεί στις Υπηρεσίες της Ένωσης μας προς την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ώστε να εγκύψει στα εντονότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και να εντάξουν το Κ.Λ. Αλεξανδρούπολης και το Α΄ Λ/Τ Σαμοθράκης στον σχεδιασμό προγραμματισμό για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Μόνο το τελευταίο διάστημα τα περιπολικά σκάφη της Υπηρεσίας μας έχουν περισυλλέξει-διασώσει πλέον των 3.500 Π.Ε.Π., σε 104 περιστατικά έρευνας – διάσωσης, στη θαλάσσια περιοχή δικαιοδοσίας μας. Οι μετανάστες στο σύνολο τους μεταφέρονται και παραδίδονται στο ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. ή στο Κ.Υ.Τ. Φυλακίου Έβρου, το οποίο απέχει από την Αλεξανδρούπολη 140 χλμ.. Οι μεταγωγές πραγματοποιούνται με οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. με συνοδεία στελεχών της Υπηρεσίας μας.

Παρ΄όλα αυτά η αδυναμία της ΕΛ.ΑΣ. να διαθέσει ανάλογο όχημα, ο περιορισμένος αριθμός που δύναται να μεταφερθεί ημερησίως και η αδυναμία του Κ.Υ.Τ. να υποδεχθεί τα Π.Ε.Π. στο σύνολο τους, γεγονότα που αποτελούν σύνηθες φαινόμενο, δημιουργεί συσσώρευση μεταναστών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απασχόληση, σχεδόν σε μόνιμη βάση, μεγάλου αριθμού συναδέλφων σε Υπηρεσίες φύλαξης του κυρίως όγκου των μεταναστών, των τυχόν συλληφθέντων διακινητών και των ατόμων που ασθενούν και μεταφέρονται στο Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, αντί της εκτέλεσης των κυρίων καθηκόντων τους (Υπ. Γραφείου, Εξ. Υπηρεσία, Υπηρ. τροχαίας).

Ως προσωρινός χώρος φύλαξης των μεταναστών, πριν μεταφερθούν στις ανάλογες δομές, χρησιμοποιούνται αποθήκες που παραχωρήθηκαν από τον Ο.Λ.Α. Α.Ε. τόσο για το Κ.Λ. Αλεξ/πολης όσο και για το Α΄ Λ/Τ Σαμοθράκης και σε καμία περίπτωση δεν πληρούν τις προδιαγραφές κρατητηρίων. Το γεγονός αυτό σε συνδιασμό με την αδυναμία άμεσης μεταφοράς τους δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας στους συναδέλφους και ο συνωστισμός που προκύπτει από την πολυήμερη παραμονή τους θέτει σε κίνδυνο τόσο την υγεία μας όσο και την υγεία των οικογενειών μας.

Πέραν των ανωτέρω υπενθυμίζουμε ότι το Κ.Λ. Αλεξ/πολης, το Α΄ Λ/Τ Σαμοθράκης, το Β΄ Λ/Τ Λάγος και τα στελέχη τους αποτελούν Υπηρεσίες οι οποίες είναι επιφορτισμένες και με την επιτήρηση των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων τη χώρας σε μία ευαίσθητη εθνικά περιοχή που παρουσιάζει μεγάλες ιδιαιτερότητες.

Επιπρόσθετα, η υλοποίηση της επένδυσης του αγωγού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην περιοχή καθώς και η στρατιωτικοποίηση ενός τμήματος του λιμανιού και η χρήση του από τον Αμερικανικό στρατό, θα προσθέσει επιπλέον φόρτο εργασίας.

Ζητούμε
Την παρέμβαση σας για την ομαλοποίηση-επιτάχυνση της διαδικασίας μεταγωγής και παράδοσης των μεταναστών προς αποσυμφόρηση της ήδη επιβαρυμένης κατάστασης.

Ενίσχυση του Κ.Λ. Αλεξανδρούπολης και του Α΄ Λ/Τ Σαμοθράκης με προσωπικό, προσωρινά μέσω αποσπάσεων και μακροπρόθεσμα μέσω αύξησης και πλήρωσης της οργανικής δύναμης καθώς η υπάρχουσα δύναμη δεν επαρκεί.

Διακοπή των αποσπάσεων στελεχών της Υπηρεσίας μας και των Υπηρεσιών υπαγωγής μας προς ενίσχυση άλλων Λιμενικών Αρχών. Αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα με τις υπόλοιπες Υπηρεσίες του Ανατολικού Αιγαίου και θεωρούμε ότι έχουμε κερδίσει με την δουλειά, την αυτοθυσία και τον επαγγελματισμό μας το δικαίωμα να ζητάμε τουλάχιστον ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ.”