“Όχι στο χρυσό” και από την Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου

Την αρνητική της διάθεση στο ενδεχόμενο υλοποίησης του έργου Χρυσού στο Πέραμα και τις Σάπες εξέφρασε με ψήφισμα της η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου (ΕΠΟΦΕ). Το ψήφισμα εκδόθηκε με ημερομηνία 10/10 και αναφέρει:

“Η «Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου» αντιλαμβανόμενη την ώρα ευθύνης, τη στιγμή που εντείνονται οι πιέσεις πανταχόθεν προς τις τοπικές κοινωνίες μας, επικαιροποιούμε τις σχετικές αποφάσεις μας και ενώνουμε για πολλοστή φορά τη φωνή μας και τις δυνάμεις μας σ’ έναν κοινό αγώνα με τους θεσμικούς, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, καθώς και τους ενεργούς πολίτες της τοπικής κοινωνίας της Θράκης:

Διαλαλούμε ένα τεράστιο ΟΧΙ ΣΤΟ ΧΡΥΣΟ, που η εκμετάλλευσή του τεκμηριωμένα αποτελεί γιγαντιαία οικολογική καταστροφή και εκμηδενίζει τις όποιες προοπτικές ανάπτυξης της Θράκης.

Λέμε ένα ισχυρό ΟΧΙ στα σχέδια για τις υποτιθέμενες «επενδύσεις» εκμετάλλευσης χρυσού στο Πέραμα Αλεξανδρούπολης και στις Σάπες Ροδόπης, καθώς και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή μελλοντικά στη Θράκη.

Δεν συναινούμε στην αδειοδότηση τέτοιων «επενδύσεων», που στο όνομα μιας δήθεν «αναπτυξιακής πολιτικής» αφήνει πίσω της μόνον καταστροφή, αφού λόγω της εκτεταμένης επιφάνειας των εξορύξεων-ορυχείων τα οποία έχουν τέτοιες διαστάσεις, ώστε να είναι ορατά ακόμη και από το διάστημα!, σε συνδυασμό με τον βίαιο χαρακτήρα της δραστηριότητας, επιφέρουν αποδεδειγμένα μη αναστρέψιμα καταστροφικά πλήγματα στο περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους (έδαφος, νερό, αέρας) αλλοιώνοντας ριζικά τη μορφολογία και το φυσικό τοπίο, με απρόβλεπτους θανατηφόρους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, καθώς επίσης διαρρηγνύουν για πάντα την οικονομική και κοινωνική δομή του τόπου μας, αφού καταργούν σε απαγορευτικό βαθμό την αλιεία, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τον τουρισμό και άλλες επαγγελματικές, πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Αντίθετα, κάθε οικονομική δραστηριότητα είναι ευπρόσδεκτη εφόσον συνάδει με την προστασία της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος.

Όσοι δήθεν δεν αντιλαμβάνονται -φυσικά για τους δικούς τους «χρυσούς λόγους»- τις τραγικές συνέπειες από την εκμετάλλευση του χρυσού, που αποδεδειγμένα αποτελεί παγκοσμίως την πιο βρώμικη και επιζήμια βιομηχανία από κάθε άλλη βιομηχανική και μεταλλευτική δραστηριότητα, τους χαρίζουμε ως «δώρο» στα δικά τους σπίτια, αυτό που θα συνέβαινε στην πραγματικότητα στον τόπο μας μετά το πέρας των εξορυκτικών δραστηριοτήτων χρυσού: μια κατεστραμμένη και δηλητηριασμένη γη, ένα σεληνιακό τοπίο γεμάτο γιγαντιαίες λεκάνες μεταλλευτικών τοξικών τελμάτων, όπου δεν θα επιβιώνει κανένας φυτικός ή ζωικός οργανισμός. Άρα και οι ίδιοι.

Με το παρόν ψήφισμα απαιτούμε να αλλάξει επιτέλους ο απαρχαιωμένος και ανεπαρκής μεταλλευτικός κώδικας και να ρυθμιστεί νομοθετικά μια για πάντα η απαγόρευση της εξόρυξης χρυσού με τη χρήση του θανατηφόρου κυανίου, αλλά και με οποιονδήποτε άλλον τρόπο.

Η αντίσταση στο χρυσό θάνατο μας αφορά όλους. Για την αξιοπρέπεια μας, την ποιότητα ζωής μας, την υγεία μας και το μέλλον των παιδιών μας.

(Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.ΠΟ.Φ.Ε. Δημήτρης Κελεμίδης, Πρόεδρος, Μαρία Αδαμίδου, Α΄ Αντιπρόεδρος, Γεώργιος Γιαλαματζής, Β΄ Αντιπρόεδρος, Βασιλική Παντελίδου, Γενική Γραμματέας, Στέλλα Αδαμίδου, Ειδική Γραμματέας, Αικατερίνη Κάλτσου, Ταμίας, Παντελής Καλυμνιός, Έφορος Εκδηλώσεων, Μιχάλης Νικολαίδης, Υπεύθυνος Τύπου, Σμαρώ Δέλκου, Έφορος Υλικού)