Ελλάδα: Η Ιερά Σύνοδος αναγνώρισε την Ουκρανική Εκκλησία και αυτό δεν άρεσε στη Ρωσία

Μία “θρησκευτική” απόσταση από την Ρωσία πήρε πρόσφατα εμμέσως η Ελλάδα, αφού η Ιερά Σύνοδος της χώρας μας αναγνώρισε την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας, έτσι όπως αυτή εκχωρήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

Στην Ιερά Σύνοδο, η πλειοψηφία των ιεραρχών, μετά από εισήγηση του Αρχιεπισκόπου, επικύρωσε την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που αναγνωρίζει το κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχη για την παραχώρηση του Αυτοκεφάλου, καθώς και το προνόμιο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος να χειρισθεί περαιτέρω το ζήτημα της αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας, ενώ έκανε δεκτή και την εισήγηση του Αρχιεπισκόπου για την αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας. «Υπό το πνεύμα αυτό, εισηγούμαι την αναγνώρισιν υπό της ημετέρας Εκκλησίας της Αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της ανεξαρτήτου Δημοκρατίας της Ουκρανίας» αναφέρει ο Μακαριώτατος στην εισήγησή του.

Η αντίδραση της Ρωσίας 

Η εξέλιξη αυτή πάντως δεν έγινε ευχαρίστως δεκτή από την Ρωσία ή τουλάχιστον από την πνευματική της ηγεσία. Άλλωστε η αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας είχε προκαλέσει βαθύ ρήγμα στη σχέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου με αυτό της Μόσχας και πασών των Ρωσίων.

Στο ερώτημα πώς θα αντιδράσει η Ρωσική Εκκλησία εάν η Εκκλησία της Ελλάδος αναγνωρίσει την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας ήταν ξεκάθαρος, λέγοντας χαρακτηριστικά «πώς θα αντιδρούσε η Εκκλησία της Ελλάδος εάν η Ρωσική Εκκλησία αναγνώριζε μία από τις παλαιοημερολογίτικες παρατάξεις; Φρονώ ότι η απάντηση είναι προφανής!».

Αντίδραση υπήρξε και από τον πρωθιερέα Νικολάι Μπαλασόφ, αναπληρωτή πρόεδρο του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, λίγες ώρες μετά την απόφαση της Ιεραρχίας. «Οι συνέπειες της απόφασης αυτής για τις σχέσεις μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Ελλαδικής Εκκλησίας θα δοθεί σύντομα από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Μόσχας» σημείωσε.