Η ΚοινΣεπ ΖΑΘΕΗ συμμετέχει στον καθαρισμό των ακτών της Σαμοθράκης και το αποτέλεσμα είναι τρομακτικό!

“Σήμερα (εν. 07/10) το απόγευμα δίπλα από το λιμάνι, στην παραλία “Ψιλή Άμμος” μαζεύτηκαμε 10 νομάτοι κάτοικοι Σαμοθράκης (κανείς γέννημα θρέμμα του τόπου) για να στηρίξουμε την Πανελλήνια Δράση ISea, αλλά κυρίως για να καθαρίσουμε όσα μπορούσαμε από τα καλοκαιρινά σκουπίδια σε μια παραλία όπου αρκετός κόσμος λούεται. Παρόλο που η προσέλευση ήταν καλύτερη από το πρωί δε θα την χαρακτήριζε κανείς με τίποτα μαζική αλλά σίγουρα ήταν δυναμική!”, έτσι ξεκινά η παρουσίαση που κάνει η ΚοινΣεΠ Ζαθέη για τη συμμετοχή της στη δράση καθαρισμού των παραλιών της Σαμοθράκης, από την οποία τα αποτέλεσματα ήταν απογοητευτικά, τόσο σε επίπεδο (μικρής) συμμετοχής, όσο όμως και σχετικά με τον μεγάλο όγκο σκουπιδιών που συλλέχθηκαν. 

Φάτε ψάρια…φελιζόλ!

Πολύ μεγάλες ήταν οι ποσότητες του φελιζόλ που αφαίρεσαν από την ακτή οι εθελοντές, οι οποίοι λοιδορήθηκαν κιόλας από κατοίκους ή επισκέπτες του νησιού που περνούσαν από το σημείο όπου γινόταν ο καθαρισμός! Το φελιζόν εν τω μεταξύ, δεν είναι ανακυκλώσιμο, αλλα απλώς διασπώμενο και σε μικρά κομμάτια περνάει στην τροφή των ψαριών, που καταλήγουν στο πιάτο μας!

“Θέλουμε να υπογραμμίσουμε για άλλη μια φορά μετά από χρόνια συμμετοχής σε ανάλογες δράσεις όπως επίσης το “Lets do it,Greece” πως η κατάσταση με τα σκουπίδια και κυρίως με τα φελιζόλ στους λιμενοβραχίονες είναι το λιγότερο ΤΡΑΓΙΚΗ. Τα φελιζολ της αλιείας αλλά και γενικά δεν ανακυκλώνονται, διασπώνται σε μικροσκοπικά κομμάτια και τα τρώμε μαζί με τα ψάρια που μας πουλάνε οι ίδιοι ψαράδες που τα πετάνε αμέριμνοι. Αυτά που βλέπετε να έχουμε μαζέψει είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.Μια βόλτα εκεί θα σας πείσει.
Χρειαζόμαστε ενεργή συμμετοχή των πολιτών σε κάθε βήμα του καταναλωτισμού, των επιλογών και των αποφάσεων και να καταρριφθεί ο μύθος που κάνει τους πολίτες αδρανείς…πως ο Δήμος ως αρχή είναι ικανός να συμμαζέψει το χάος που δημιουργούν οι πολίτες.Ο Δήμος είναι οι πολίτες!
Και εδώ χρειάζεται κοινωνική συμμετοχή αλλά και πολιτική παρέμβαση.
Καλό ξύπνημα και καλό φαγοπότι με τα ψάρια που τρώνε μικροπλαστικά, φελιζόλ και μόλυνση!
Είμαστε σαφώς άξιοι των πράξεων μας, της απραξίας μας και της απάθειας. μας. Για πολλούς δε περαστικούς που κάναν την απογευματινή τους βόλτα και καλώς την κάνανε, υπήρξαμε και αντικείμενο κοροιδίας..δε πειράζει εμείς αγαπάμε αυτό που κάνουμε, αγαπάμε τη θάλασσα και τη γη και ας φαινόμαστε εξωγήινοι!
Το σίγουρο είναι πως 10 άνθρωποι κάνανε εξαιρετική εργασία μέσα από την καρδιά τους…Φανταστείτε να γίνουμε περισσότεροι!”, 
καταλήγει η ανακοίνωση.