Τελικά η Θράκη συμμετέχει ή όχι στην αποσυμφόρηση των νησιών από πρόσφυγες και μετανάστες;

Αναπάντητο παραμένει τελικά το ερώτημα “αν και πως θα συμμετάσχει η Θράκη” στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου από τους υπεράριθμους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί εκεί.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού περίπου 20.000 άτομα θα μεταφερθούν από τα νησιά στην ενδοχώρα και σε αυτόν τον σχεδιασμό θα συμμετάσχουν δέκα περιφέρειες της χώρας. Ωστόσο ο κος Μητσοτάκης δεν διευκρίνισε ποιες θα είναι αυτές, ούτε προσδιόρισε ακριβώς τον τρόπο που θα γίνει η αποσυμφόρηση.

Πλην όμως, με ημερομηνία 3/10 δημοσιεύτηκε στο site του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πρόσκληση ενδιαφέροντος για προσφορά κτιρίων τουριστικών καταλυμάτων και συγκροτημάτων κατοικιών προς μίσθωση για τις ανάγκες υποδοχής πολιτών τρίτων χωρών αιτούντων άσυλο από την οποία εξαιρούνται μόνο οι Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου (δηλαδή οι Περιφέρειες που πρέπει να αποσυμφορηθούν).

12 ευρώ το κεφάλι 

Διαβάζοντας κανείς τους όρους συμμετοχής της πρόσκλησης αυτό που καταλαβαίνει είναι ότι αφορά όλους τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που ζητούνται, αρκεί αυτά να πληρούν προδιαγραφές φιλοξενίας 20 ατόμων τουλάχιστον. Ο διαγωνισμός είναι μειοδοτικός και η μέγιστη τιμή προσφοράς είναι τα 12 € / άτομο / ημέρα χωρίς ΦΠΑ. Η δε μίσθωση θα είναι εξάμηνη και με διάρκεια παράτασης από την πλευρά του υπουργείου. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό αυτό μπορεί να αποφέρει σε ένα ιδιοκτήτη περίπου 40.000 € σε έξι μήνες.

Το ερώτημα που προκύπτει βέβαια είναι αν και με ποιον τρόπο έχει προβλεφθεί η εξαίρεση της Θράκης από τον σχεδιασμό σε συνέχεια πάντα της δέσμευσης που είχε αποσπάσει πριν από περίπου τέσσερα χρόνια (στην αρχή της προσφυγικής κρίσης) ο αείμνηστος Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Γιώργος Παυλίδης.

Σε κάποια δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών αναφέρεται ότι ίσως εξαιρεθεί από τον σχεδιασμό ο Έβρος (ή/και η Ξάνθη) δεδομένου ότι έχει ήδη σηκώσει μεγάλος βάρος της κρίσης, όμως αυτό δεν προβλέπεται πουθενά “επίσημα”.

Με άλλα λόγια, αν οι Θρακιώτες ιδιοκτήτες ακινήτων/καταλυμάτων καταθέσουν προσφορές, ποια τύχη θα έχουν αυτές; Και αν πρόκειται να απορριφθούν, με ποιο αιτιολογικό θα απορριφθούν αφού στην πρόσκληση υπάρχει πολύ συγκεκριμένος γεωγραφικός περιορισμός;

Σημειώνεται δε ότι επίσημα χείλη, ωστόσο off the record, επιμένουν ότι η Θράκη εξαιρείται του σχεδιασμού, εν τούτοις τεκμήριον της εξαίρεσης δεν υπάρχει πουθενά.