Γι’ αυτό η Αμερική απομακρύνει το ναυάγιο “Όλγα” από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, αναφέρθηκε εκτενώς στην “ιστορία της Όλγας” – της ναυαγισμένης βυθοκόρου που βρίσκεται στο βυθό του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης εδώ και εννέα χρόνια. Ο Αμερικανός πολιτικός παραδέχτηκε ευθέως ότι η απομάκρυνση του ναυαγίου έγινε για να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι κοινοί στρατιωτικοί σκοποί Ελλάδας και ΗΠΑ.

Το απόσπασμα της ομιλίας του:

“Θα κλείσω -και μετά θα δεχτώ ερωτήσεις- με μια μικρή ιστορία. Είναι η ιστορία της “Όλγας”. Για όσους δεν γνωρίζουν η “Όλγα” είναι μια ναυαγισμένη βυθοκόρος. Βούλιαξε στο λιμάνι (εν. της Αλεξανδρούπολης) πριν από εννέα χρόνια – έχει μήκος 150 πόδια και ζυγίζει 800 τόνους. 

Αυτό είναι πρόβλημα. Η μεγάλη μάζα μετάλλου και τα υπολείμματα που συγκεντρώθηκαν στην κορυφή του ναυαγίου εμπόδισαν την πρόσβαση στον εμπορικό προβλήτα, που όμως ήταν πολύ κρίσιμη για ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις. Επίσης, εμποδίζει τη χωρητικότητα του λιμανιού για εμπορικούς σκοπούς. 

Αλλά οι ΗΠΑ ήρθαν για να βοηθήσουν. Δώσαμε περισσότερα από 2 εκ δολλάρια για να απομακρύνουμε την “Όλγα” από τον υγρό της τάφο. Ο αμερικανικός στρατός, ο ελληνικός στρατός, εργολάβοι και μία ομάδα δυτών ξεκίνησαν να δουλεύουν μαζί τον Αύγουστο. Τεμαχίζουν την “Όλγα” σε κομμάτια των 30 τόνων και τα ανασύρουν από τον βυθό. 

Τα καλά νέα είναι ότι το πρότζεκτ προχωρά. Θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα, οπως έχει σχεδιαστεί. Και πλέον οι στρατοί μας, θα είναι σε θέση να κάνουν από κοινού χρήση του λιμανιού και των στρατηγικών δυνατοτήτων του. Επίσης, νέες εμπορικές ευκαιρίες θα παρουσιαστούν σύντομα. 

Και έτσι, είτε μέσω της ιστορίας της “Όλγας”, είτε μέσω της ιστορίας της Δάφνης* το μέλλον προδιαγράφεται λαμπρό για την Ελλάδα. 

*Πρόκειται για την Δάφνη Τσεβρένη, μία νέα γυναίκα που ασχολείται με την νεοφυή επιχειρηματικότητα στον τομέα του τουρισμού και την οποία ο κος Πομπέο είχε συναντήσει στην Ολλανδία”. 

Ο Μάικ Πομπέο είχε σειρά επαφών στην Ελλάδα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον ομόλογο του Νίκο Δένδια και άλλους αξιωματούχους. Στην ομιλία του έκανε αναφορά ακόμη και στη Συμφωνία των Πρεσπών, συγχαίροντας την Ελλάδα για την υπογραφή της (σ.σ. είχε ήδη επισκεφτεί τα Σκόπια), ενώ ο βασικός λόγος της επίσκεψης του ήταν η υπογραφή με την Ελλάδα της νέας Αμυντικής Συμφωνίας την οποία χαρακτήρισε ως ένα κεντρικό σημείο στις αμερικανικές-ελληνικές σχέσεις.

Σ.σ. Δείτε όλη την ομιλία του κου Πομπέο εδώ