Ο Γιάννης Βαρσαμούδης σκιτσάρει τις “εκφράσεις” των ανθρώπων και βραβεύτηκε γι’ αυτό

Ο Γιάννης Βαρσαμούδης είναι ένας νεαρός Αλεξανδρουπολίτης, ο οποίος πριν από 1,5 χρόνο ανακάλυψε την κλίση του στην ασπρόμαυρη προσωπογραφία. Με τα μολύβια του θέλει να αποτυπώνει τις εκφράσεις των ανθρώπων, τις όψεις των οποίων μεταφέρει στο χαρτί, ενώ ήδη έχει κατακτήσει την πρώτη του διάκριση στον αμερικανικό διαγωνισμό America Art Awards.

Το “R” συνάντησε τον Γιάννη, ο οποίος πιστεύει ότι η επιτυχία του οφείλεται σε ένα μεγάλο ποσοστό στη δύναμη του ίντερνετ που τον έκανε γνωστό σε ένα πολύ ευρύτερο κοινό από αυτό της Αλεξανδρούπολης, αλλά του έδωσε πρόσβαση και σε πληροφορίες γύρω από το αγαπημένο του χόμπι, το οποίο έχει ανάγει σχεδόν σε επαγγελματική ενασχόληση.

Αυτή είναι η ιστορία του:

Σαν παιδί μου άρεσε ο μοντελισμός με τα πλαστικά. Μετά το άφησα, ασχολήθηκα με το σχολείο, τις σπουδές και όλα αυτά. Με το σχέδιο ασχολήθηκα πολύ αργότερα και με αυτό που κάνω τώρα ακόμα πιο αργά. 

Μια μέρα πήγα σε ένα βιβλιοπωλείο να πάρω κάτι που ήθελα και είδα ένα κουτί με μολύβια ζωγραφικής και πάνω στο κουτί είχε κάτι σχέδια και λέω «να ένα ωραίο χόμπι. Γιατί όχι;»

Σκέφτηκα ότι η ζωγραφική θα ήταν ένα ωραίο χόμπι, μπορείς να το κάνεις εύκολα γιατί δεν χρειάζεται ιδιαίτερο χώρο, μπορείς και στο σπίτι σου και έτσι ξεκίνησα.

Όταν έφτιαξα τα πρώτα σχέδια και άρχισα να τα δείχνω, έβλεπα πολύ θετικές αντιδράσεις. Ξέρεις, ποτέ δεν μπορείς να δεις το δικό σου σχέδιο πώς μοιάζει. 

Με τη βοήθεια του internet και του amazon, μπόρεσα να βρω τα πρώτα βιβλία για αυτό το αντικείμενο. Το πρώτο που είδα ήταν ένα βιβλίο με προσωπογραφίες αλλά μονόχρωμο, κόκκινο-άσπρο. Δοκίμασα τα παραδείγματα του και τα έκανα ολόιδια. Αλλά δεν τα δημοσίευσα επειδή δεν μου αρέσει η αντιγραφή.

Όλο αυτό που κάνω, το κάνω μόνος μου. Όταν έκανα τα πρώτα πορτραίτα, θυμήθηκα ότι ήμουν πολύ καλός στο σχέδιο. Στη σχολή ήμουν από τους καλύτερους. 

Επέλεξα να ασχοληθώ με τις προσωπογραφίες γιατί μου αρέσει πολύ η ανθρώπινη έκφραση.

Πιστεύω ότι το internet έχει βοηθήσει πολύ, πολλούς ανθρώπους. Εμένα για παράδειγμα, πέρα από τις δυνατότητες που μου έδωσε στο να βρω βιβλία και υλικό για αυτή τη μορφή τέχνης, με έφερε σε επαφή και με τη διοργάνωση American Art Awards. 

Για την ακρίβεια, αυτοί με βρήκαν! Στην αρχή νόμισα ότι ήταν κάποιο αυτοματοποιημένο e-mail, από αυτά που παίρνουμε όλοι κατά καιρούς. Όμως είδα τελικά ότι οι απαντήσεις ήταν προσωπικές, κατάλαβα ότι δεν πρόκειται απλά για κάτι διαφημιστικό ή τρολ και έτσι δήλωσα συμμετοχή με δύο έργα. 

Το ένα από αυτά ήταν ένας Ινδιάνος -που εγώ περίμενα ότι θα πάει καλύτερα- και το άλλο μία κοπέλα. Τελικά, βραβεύτηκε η κοπέλα δίνοντας μου την τρίτη θέση στην κατηγορία “πορτραίτο μη διάσημου προσώπου”. 

Τελικά, αποφάσισα να επικεντρωθώ στο ασπρόμαυρο και να το εξελίξω όσο μπορώ. Γενικά όμως, αυτό που μου αρέσει στη Ζωγραφική είναι ότι στο τέλος μένει κάτι – δεν “μπαίνει στο κουτί”. Είχα ένα δίλημμα αν πρέπει να ασχοληθώ με το χρώμα, αλλά τελικά αποφάσισα να μείνω στο ασπρόμαυρο. 

Πλέον κάνω και μαθήματα σε σχόλεια -έχοντας και το αντίστοιχο πτυχίο από την ΑΣΠΑΙΤΕ- και σίγουρα θεωρώ ότι είναι μια επαγγελματική προοπτική, αλλά πάνω από όλα είναι κάτι που μου αρέσει πολύ να κάνω.- 

Ο Γιάννης Βαρσαμούδης ετοιμάζεται για μια μεγάλη έκθεση στις 23/10 στην Αθήνα, ενώ έχει κάνει ήδη δύο εκθέσεις στην Αλεξανδρούπολη. Έχει συμμετάσχει και σε άλλες ομαδικές στην Ελλάδα. Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τον ίδιο και τα έργα του, εδώ