Με “άδειο καλάθι” ήρθε στον “Παρμενίωνα 2019″ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος από την άσκηση “Βελισσάριος” ή αλλιώς τη νυχτερινή άσκηση του “Παρμενίωνα 2019” δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κος Μητσοτάκης παρακολούθησε τη νυχτερινή φάση της άσκησης από την Αλεξανδρούπολη και το πεδίο βολής “Αετός”, από όπου σημείωσε μεταξύ άλλων: “Οι άνδρες και οι γυναίκες των ΕΔ δεν παύουν να προκαλούν τον θαυμασμό όλων μας. Με την οργάνωση τους, την ταχύτητα τους, την αποτελεσματικότητα τους, τον απαράμιλλο επαγγελματισμό τους. Διαπίστωσα και εγώ για ακόμα μια φορά από κοντά βράδι σε σχετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες το αξιομαχο και τον συντονισμό όλων των μονάδων μας. Την εντυπωσιακή εξοικείωση του προσωπικού μας με νέα οπλικά συστήματα αλλά κυρίως τις ικανότητες και τις αρετες του κάθε ενστόλου ξεχωριστά”.

Κανένα μήνυμα προς την Τουρκία 

Ο κος Μητσοτάκης έσπασε ακόμη και την παράδοση που θέλει το βήμα του “Παρμενίωνα” να αποτελεί σημείο εκπομπής μηνυμάτων προς τη γείτονα χώρα. Ο πρωθυπουργός επέλεξε να κρατήσει τους τόνους χαμηλά μιλώντας για συμμάχους και Διεθνές Δίκαιο.

“Οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν πυλώνας ισχύος της χώρας: στον αέρα, στην ξηρά και τη θάλασσα. Και στους κυματισμούς των διεθνών σχέσεων, στις άγονες ρητορικές εξάρσεις απαντούν πάντα με ψυχραιμία, με προετοιμασία και κυρίως με αυτοπεποίθηση. Παρατηρούν και αγρυπνούν αλλά βρίσκονται πάντα σε διαρκή ετοιμοτητα. Γνωρίζουν άλλωστε ότι έχουν δίπλα τους όχι μόνο το Διεθνές Δίκαιο – έχουν δίπλα τους δυνατούς συμμάχους. Εχουν δίπλα τους κυρίως ενωμένο ολόκληρο τον ελληνικό λαό”, είπε ο πρωθυπουργός και στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, που τον σύνοδευσε στην επίσκεψή του στον Έβρο.

“Οι ΕΔ διαθέτουν εξαιρετική αποτρεπτική ισχύ. Πολεμάτε κάθε μέρα για να γίνεστε καλύτεροι, αλλά γίνεστε καλύτεροι όχι για να πολεμάτε αλλα δια της αποτρεπτικής αυτής ισχύος να διασφαλίζετε την ειρήνη, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, την εδαφική ακεραιοτητα της χώρας και να εδραιώνετε την πεποίθηση σε όλο το λαό ότι μπορούν και πρέπει να νιώθουν ασφαλείς”, είπε ανάμεσα στα άλλα ο υπουργός.

Άδειο το καλάθι Μητσοτάκη για τους ένστολους 

Μετά το πέρας της άσκησης, παραδοσιακά ακολουθεί η ξενάγηση του τιμώμενου προσώπου (εν προκειμένω του Πρωθυπουργού) στα οπλικά συστήματα που εκτίθενται παρακειμένως του παρατηρητηρίου και η διαδικασία ολοκληρώνεται με έναν σύντομο χαιρετισμό προς τους ένστολους.

Σε αυτόν τον χαιρετισμό κατά ειωθότα, ανακοινώνεται μία παροχή προς τους στρατιωτικούς, αλλά ο κος Μητσοτάκης έσπασε και αυτή την παράδοση. Στο σύντομο χαιρετισμό του ψέλλισε κάτι για “μέρισμα ευημερίας”, αναγνώρισε τις θυσίες των ενστόλων στην κρίση και μετά περιορίστηκε σε συγχαρητήρια και εκδηλώσεις θαυμασμού, τα οποία βέβαια δεν ήταν αβάσιμα, αφού η άσκηση ήταν όντως εντυπωσιακή.