Παρά τα “όχι”, η Eldorado Gold προχωράει το επενδυτικό της σχέδιο στο Πέραμα

Σε ώτα μη ακουόντων φαίνεται οτι μιλούν οι (ή όσοι) εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας σε Έβρο και Ροδόπη, λένε “όχι στο χρυσό”. Η Eldorado Gold, στην οποία ανήκουν τα δικαιώματα στο Πέραμα και τις Σάπες (μέσω των θυγατρικών της “Χρυσωρυχεία Θράκης” και ‘Μεταλλευτική Θράκης”) προχωράει κανονικά το επενδυτικό της πρότζεκτ για τη Θράκη.

Η πληροφορία έρχεται από την ίδια την καναδική εταιρία, που στην επίσημη ιστοσελίδα της  αναφέρει ότι η καναδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την ουσιαστική χρηματοδότηση περιβαλλοντικών μελετών για την εκμετάλλευση και στο Πέραμα μέσα από ένα πρόγραμμα που έχει θέσει σε εφαρμογή για την άντληση 125 εκατ. δολαρίων από την αγορά (ATM program).

Στο ίδιο πρότζεκτ με το χρυσωρυχείο του Περάματος, περιλαμβάνονται τα xρυσωρυχεία του Κίσλανταγ (Τουρκία), του Λαμάκ (Καναδάς) και τα ελληνικά των Σκουριών και της Ολυμπιάδας.

“Όχι” από παντού  

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις το κοίτασμα, στο Πέραμα της Θράκης μια ανάσα από την Αλεξανδρούπολη, μπορεί να δώσει ένα εκατομμύριο ουγγιές χρυσού αξίας 1,1 δισ. ευρώ! Η αρχική επένδυση για την αξιοποίηση του κοιτάσματος χρυσού ανέρχεται σε 150 εκατομμύρια ευρώ, με πιθανό το ενδεχόμενο να επενδυθούν ακόμη 190 εκατ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας.

Παρά ταύτα, από την ημέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την συζήτηση της κυβέρνησης του με την Eldorado Gold για το πρότζεκτ του Περάματος στην 84η ΔΕΘ ξεκίνησε μία “κούρσα”  συναντήσεων και συνεδριάσεων για την επαναδιατύπωση της αρνητικής στάσης της τοπικής κοινωνίας σε Έβρο και Ροδόπη στο ενδεχόμενο της υλοποίησης της επένδυσης.

Αν και μέχρι τώρα υπάρχουν επίσημες τοποθετήσεις από την ΠΕΔ ΑΜ-Θ (που το ψήφισμά της συμπεριλαμβάνει υπογραφές από πολλούς τοπικούς φορείς), τα Δημοτικά Συμβούλια Αλεξανδρούπολης και Κομοτηνής, αρνητικές τοποθετήσεις από τους Μητροπολίτες Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής, Ξάνθης και Φιλίππων και φυσικά της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης – Έβρου κατά του Χρυσού, δεν έχει δοθεί καμία συνέχεια από την πλευρά της κυβέρνησης, με πολλούς να κάνουν εκτιμούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΔΕΘ στις αρχές του Σεπτέμβρη, απλώς προετοίμασε το έδαφος για το “νέο” που κόμισε η Eldorado Gold στις 26 του ίδιου μήνα, με την ανακοίνωσή της.