Οι Λιμενικοί της Θράκης ανησυχούν για τους πρόσφυγες/μετανάστες που συλλαμβάνουν

Την ανεπάρκεια των δομών στα Λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Σαμοθράκης, της Μαρώνειας και του Πόρτο Λάγους να “φιλοξενήσουν” πρόσφυγες και μετανάστες που εντοπίζουν και διασώζουν οι λιμενικοί στο Θρακικό Πέλαγος, αναδεικνύουν με έγγραφό τους τα μέλη της Ένωσης Λιμενικών Υπαλλήλων Θράκης.

Στο έγγραφό τους επισημαίνουν ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες κρατούνται οι εκάστοτε συλληφθέντες έως ότου μεταφερθούν στο Κέντρο Κράτησης Φυλακίου στην Ορεστιάδα, είναι επικίνδυνες τόσο για τους ίδιους, όσο και για τους λιμενικούς.

Για το λόγο αυτό, η πρόταση τους είναι οι συλληφθέντες να μεταφέρονται άμεσα στο ΚΥΤ Φυλακίου, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία χωρίς να μεσολαβεί χρόνος παραμονής σε κάποιο λιμάνι.

Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης πάντως έχει συμβεί πολλές φορές να διανυκτερεύουν πρόσφυγες και μετανάστες στους προκάτ οικίσκους πίσω από το ΤΟΛ του Οργανισμού Λιμένος σε συνθήκες βέβαια που δεν ενδείκνυνται για διαμονή. Αντιστοίχως και η καταγραφή τους γίνεται σε συνθήκες μάλλον πρωτόγονες, αφού τις περισσότερες φορές στήνεται ένα “πρόχειρο” γραφείο εντός του ΤΟΛ, το οποίο έχει μόνο τα απαραίτητα για τη διεκπεραίωση της συγκεκριμένης διαδικασίας.

Παλαιότερα που τα περιστατικά θαλάσσιων αφίξεων ήταν ελάχιστα και συνέβαιναν πολύ σπάνια η συγκεκριμένη λύση ίσως να ήταν ενδεδειγμένη. Πλέον όμως, οι θαλάσσιες αφίξεις είναι καθημερινό φαινόμενο και άρα το θέμα χρήζει διαφορετικής διαχείρισης.

Εν τω μεταξύ όμως, το ΚΥΤ Φυλακίου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του “R” φιλοξενεί αυτή την περίοδο κόσμο “πέρα από τις δυνατότητες του”, οπότε το πρόβλημα μοιάζει δυσεπίλυτο.