Τα προσφυγικά σταφύλια της οργής – Το θέμα του Reportal που έγινε viral

Το γύρο του διαδικτύου έκανε μέσα σε λίγες ώρες το θέμα που πρώτο ανέδειξε το reportal.gr σχετικά με μία ομάδα προσφύγων/μεταναστών που έκοψαν σταφύλια από ένα αμπέλι στο Διδυμότειχο και άφησαν χρήματα σε εμφανές σημείο του αγροκτήματος.

Πρώτα απ’ όλα αξίζει να παρατηρήσει κανείς τα σχόλια που προκάλεσε η ανάρτηση στο Facebook με τους σχολιαστές να διαλέγουν “πλευρά” και να τάσσονται είτε υπέρ, είτε κατά των προσφύγων, αλλά και τις εμπειρίες που μοιράζονται κάποιοι. “Μία σειρά απο το αμπέλι μου έφαγαν αυτά να τα πεις αλλού παρτους σπίτι σου να σε πληρώνουν ενοίκιο” γράφει κάποιος, ενώ κάποιος άλλος παρατηρεί ότι “ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΠΗΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΜΠΟΥΛΟΥΚΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΧΩΡΑΦΙΑ ΜΕ ΣΠΑΡΤΑ ,ΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΜΕΣΑ Κ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΔΝ ΤΑ ΛΕΜΕ.ΕΧΟΥΝ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΕΙ ΤΝ ΚΟΣΜΟ”. “Respect!” σχολιάζει κάποιος διαβάζοντας το ρεπορτάζ, ενώ κάποιος άλλος λέει: “ζω αυτή την περίοδο στη Σάμο… έζησα και Μυτιλήνη…γνωρίζω ακριβώς τί συμβαίνει με όλους τους λαθρομετανάστες…. Από τη μία βρωμιά σκουπίδια ναρκωτικά πορνεία κι από την άλλη η πλήρης εκμετάλλευση των ΜΚΟ εις βάρος τους…. Εάν υπάρχουν εξαιρέσεις είναι λίγες κι αυτό δεν αλλάζει την πραγματικότητα.αλλα να παρουσιάζουμε δακρυβρεχτες ιστορίες για να αποπροσανατολισουμε τον κόσμο τη θεωρώ κοροϊδία.και στο κάτω κάτω βάλτε τους στα δικά σας σπίτια..όχι σε οτι έχουν καταπατήσει η σε ότι πληρώνουν οι ΜΚΟ”.

Το γεγονός πάντως είναι αδιαμφισβήτητο, αλλά η ανάρτηση είναι κοινωνικός δείκτης της κατάστασης που επικρατεί και της διάστασης των απόψεων για το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο δυστυχώς λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Ανεξάρτητα από το πως τοποθετείται κανείς απέναντι στους πρόσφυγες/μετανάστες, το δεδομένο είναι ότι οι ροές αυξάνονται συνεχώς και πέρα από την κοινωνική αντιπαράθεση, το ζήτημα προσφέρεται και για πολιτικά πυροτεχνήματα.

Με βάση τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης από την αρχή του έτους έως σήμερα, έχουν εισέλθει στην Ελλάδα 37.840 άτομα και από αυτά οι 4.416 από τα χερσαία σύνορα της χώρας μας, δηλαδή από τον Έβρο. Βέβαια, για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο “από τον Έβρο δεν περνάνε χιλιάδες περνάνε πολύ λιγότεροι. Και οσονούπω δεν θα περνάει κανείς γιατί θα σφραγιστεί ο Έβρος”. Απορίας άξιο το πώς θα καταφέρει η κυβέρνηση να “σφραγίσει” ένα ποτάμι, ενώ στον αριθμό των εισερχομένων από τον Έβρο πρέπει να συμπεριλάβει κανείς και ορισμένες από τις 33.424 θαλάσσιες αφίξεις, αφού το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης “υποδέχεται” εισερχόμενους σχεδόν σε καθημερινή βάση.