Έβρος: Η τραγική ιστορία πίσω από τον νεαρό που τραυμάτισε τη μάνα του με τσεκούρι

Χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου διάβασαν τις τελευταίες ημέρες την ιστορία με τον νεαρό που τραυμάτισε με τσεκούρι τη μητέρα του σε χωριό του βορείου Έβρου. Η ιστορία απασχόλησε για λίγο τις στήλες των sites και τα σχόλια των social media και μπήκε κι αυτή στο χρονοντούλαπο.

Όμως δυστυχώς, το συγκεκριμένο περιστατικό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Ο συγκεκριμένος νεαρός πάσχει από μία σοβαρή ψυχική νόσο εξαιτίας της οποίας βιαιοπραγεί. Όπως αποκάλυψε στο “R” άτομο του περιβάλλοντος του, ο νεαρός έχει νοσηλευτεί στο παρελθόν σε ψυχιατρικές κλινικές, όμως έχει καταφέρει να δραπετεύσει και επιστρέφοντας στο σπίτι του παρουσιάζει αυτή τη βίαιη συμπεριφορά και μάλιστα αδιακρίτως. Λόγω της επιθετικότητας του μάλιστα, ο νεαρός δεν κατάφερε να τελειώσει το σχολείο καθώς η παρέκκλινουσα συμπεριφορά του “ανάγκασε” τους γονείς του να διακόψουν τη φοίτησή του.

Δηλαδή, η μητέρα του δεν είναι το μόνο θύμα του, καθώς στο παρελθόν έχει ασκήσει βία και κατά του πατέρα του, αλλά και εναντίον άλλων μελών της στενής και της ευρύτερης οικογένειας του. Μετά και το περιστατικό με το τσεκούρι πάντως, η οικογένεια αναζητά και πάλι ψυχιατρικό ίδρυμα κατάλληλο για να τον φιλοξενήσει ώστε και ο ίδιος να δεχτεί την περίθαλψη που χρειάζεται αλλά ταυτόχρονα να μην μπορεί εύκολα να δραπετεύσει.

Μερικά στοιχεία για τις ψυχικές ασθένειες ανά τον κόσμο

Πέρα από την “ίντριγκα” που μπορεί να προκαλεί το συγκεκριμένο περιστατικό, είναι μία πολύ καλή αφορμή για συζήτηση γύρω από τις ψυχικές ασθένειες, που ακόμη και σήμερα αποτελούν ταμπού. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες η έναρξη του 50% όλων των ψυχικών ασθενειών παρατηρείται από την ηλικία των 14 ετών.

Περίπου το 25% του πληθυσμού στον κόσμο (1 στους 4 ανθρώπους) αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας. Πάνω από 800.000 άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο, με την αυτοκτονία να είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου στις ηλικίες 15-29 ετών. Οι πάσχοντες από σχιζοφρένεια είναι 25 εκατομμύρια, ενώ ακόμη 95 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από διαταραχές σχετιζόμενες με την κατάχρηση αλκοόλ. Τέλος η χρήση παράνομων ναρκωτικών μεταξύ των εφήβων αποτελεί μείζον ζήτημα σε πολλές χώρες.

Εκείνο, που χειροτερεύει την κατάσταση είναι, ότι περίπου τα δύο τρίτα των ατόμων που υποφέρουν από μια ψυχική πάθηση δεν τολμούν να επισκεφθούν και να ζητήσουν βοήθεια από ένα ειδικό, όπως ο ψυχίατρος ή ο ψυχολόγος λόγω του κοινωνικού στίγματος και της διάκρισης που υπάρχει ακόμα για τις καταστάσεις αυτές.