Και ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα Χρυσωρυχεία Θράκης από τη ΔΕΘ

Πολύ ψηλά στην πολιτική ατζέντα ανέβηκε ξαφνικά το θέμα του Χρυσωρυχείου στη Θράκη, γεγονός βέβαια που ανεβάζει επίσης και τη χρηματιστηριακή αξία της Eldorado Golfd. Η αρχή έγινε το Σάββατο 08/09 από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος από το βήμα της ΔΕΘ “ομολόγησε” ότι συζητά με την εταιρία για επέκταση των επενδύσεων της από τη Χαλκιδική στη Θράκη και ακολούθησε μία εβδομάδα “αναταραχής” καθώς το συγκεκριμένο θέμα αγγίζει ευαίσθητες χορδές ενός μεγάλου αντι-gold κινήματος σε όλη τη βόρεια Ελλάδα.

Πέρα από τα τοπικά όμως, το θέμα “ανέβηκε” και στην κεντρική πολιτική επικαιρότητα, αφού σε αυτό αναφέρθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας στη δική του ομιλία στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο τέως πρωθυπουργός, είπε από τη συμπρωτεύουσα:

“Έρχομαι τώρα σε μια υπόθεση που αφορα την Βόρεια Ελλάδα. Την υπόθεση της Eldorado Gold

Δεν θα μείνω στο ότι προετοιμάζονται –αναφέρομαι στην κυβέρνηση- νααφήσουν στην άκρη όλες τις επιφυλάξεις για το αν η εταιρία μπορεί να κάνει όσα έχει δεσμευτεί. Ούτε θα μείνω στο ότι προετοιμάζονται να αναθεωρήσουν προς όφελος της εταιρίας τους όρους της σύμβασης που υπογράφηκε το 2004 για να τη βγάλουν από τη δύσκολη θέση, ούτε ακόμη ότι αγνοούν κάθε περιβαλλοντικό όρο κάθε μεριμνα για την περιβαλλοντική προστασία και ετοιμάζουν μάλιστα και επέκταση των εργασιών της εταιρίας και στη Θράκη, παρά τη μεγάλη αντίθεση της τοπικής κοινωνίας εκεί. Δεν θα μείνω.

Θα μείνω στο οτι θέλουν –το διαβάσαμε στη διαβούλευση για τον αναπτυξιακό νόμο- να επιδοτήσουν με δημόσιο χρήμα τις επενδυτικές δραστηριότητες της Eldorado. Να θέλουν να εκμεταλλευτούν όλο τον ορυτκό πλουτο της χώρας και να θέλουν να εξαγουν το υλικό στο εξωτερικό κι εμείς να τους επιδοτούμε κιόλας”

Από την πλευρά της εταιρίας πάντως τηρείται σιγή ιχθύος ενώ κατά ορισμένες πληροφορίες δεν αναμένεται να ακούσουμε νέα της (τουλάχιστον για το προτζεκτ της Θράκης) νωρίτερα από την προσεχή Άνοιξη.