Η Ε.ΠΟ.Φ.Ε. τίμησε την επέτειο της «14η Σεπτεμβρίου», Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Κάθε χρόνο η «Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου» (Ε.ΠΟ.Φ.Ε.) τιμούμε ευλαβικά τη μνήμη των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής και της βίαιης απομάκρυνσης από την πατρογονική γη ενός ακμαίου ελληνισμού.

Οι φετινές κεντρικές εκδηλώσεις μνήμης από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, πραγματοποιήθηκαν στην Αλεξανδρούπολη το πρωί της Κυριακής 15 Σεπτεμβρίου 2019, με μνημόσυνο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου και στη συνέχεια με την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Δόμνας Βισβίζη, όπου παρέστησαν από την Ε.ΠΟ.Φ.Ε. ο πρόεδρος Δημήτρης Κελεμίδης και η γενική γραμματέας Βασιλική Παντελίδου.

«Είμαστε εδώ όπως κάθε χρόνο. Στη μνήμη μιας από τις πιο θλιβερές επετείους της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Στη μνήμη της εξόντωσης του ελληνικού στοιχείου από τα ιερά χώματα της Μικρά Ασίας. Στη μνήμη των σφαγών, των λεηλασιών, του ξεριζωμού εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων από τη μικρασιατική γη και της προσφυγιάς που ακολούθησε, βάζοντας τέρμα στην τρισχιλιετή παρουσία του Ελληνισμού στην πέραν του Αιγαίου Ελλάδα, στην ιωνική γη» τόνισε σε τοπικό σταθμό ο πρόεδρος της ΕΠΟΦΕ Δημήτρης Κελεμίδης.

Η ‘‘14η Σεπτεμβρίου’’ έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος, με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων στις 24 Σεπτεμβρίου 1998 (Ν.2645/1998, Φ.Ε.Κ. Α234/13-10-1998) και το περιεχόμενο των εκδηλώσεων για την ημέρα αυτή έχει καθοριστεί με λεπτομέρεια με το Π.Δ. 304/2001 «Οργάνωση εκδηλώσεων μνήμης της 14ης Σεπτεμβρίου”