Απούσα η ΝΔ από τη συζήτηση για το Χρυσό στην Αλεξανδρούπολη

Μηδενική ήταν η θεσμική εκπροσώπηση της Νέας Δημοκρατίας στη συζήτηση που έγινε στο Επιμελητήριο της Αλεξανδρούπολης για το θέμα του Χρυσού, μετά από πρωτοβουλία του προέδρου της ΠΕΔ ΑΜ-Θ Βαγγέλη Λαμπάκη.

Ο κύκλος της συζήτησης για το Χρυσό στη Θράκη άνοιξε ξανά πριν από μία εβδομάδα στην ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 84η ΔΕΘ, όπου είχε αποκαλύψει ότι η κυβέρνηση του βρίσκεται σε συζητήσεις με την Eldorado Gold διερευνώντας το ενδεχόμενο επενδυτικής δραστηριότητας και στη Θράκη. Ο κος Μητσοτάκης, είχε προσθέσει την παράμετρο της “σύμφωνης γνώμης της τοπικής κοινωνίας”, ωστόσο δεν έπεισε κανέναν από όσους επί χρόνια αντιτίθενται στο συγκεκριμένο έργο και στην πλειοψηφία τους έδωσαν το παρών στη συγκέντρωση της Αλεξανδρούπολης.

Όσοι παρακολούθησαν τη συγκέντρωση τώρα, έκαναν ένα ταξίδι στο χρόνο, αφού όσα ακούστηκαν αποτελούν την πάγια θέση του κινήματος που αντιδρά στην Εξόρυξη Χρυσού στη Θράκη. Η άρνηση της τοπικής κοινωνίας στον τρόπο απόληψης του χρυσού, δηλαδή στη χρήση κυανίου είναι εκπεφρασμένη εδώ και χρόνια, και μάλιστα αυτό σχολιάστηκε και από πολλούς ομιλητές υπό την έννοια ότι “η τοπική κοινωνία έχει εκφραστεί στο παρελθόν”.

Στο παρουσιολόγιο των συμμετεχόντων όμως δεν υπήρξε κανένα όνομα θεσμικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας ούτε σε βουλευτικό, ούτε σε αυτοδιοικητικό, ούτε και σε τοπικά θεσμικό επίπεδο, όπως επίσης δεν εκπροσωπήθηκε η διοικούσα παράταξη της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Ακόμη και άνθρωποι που φέρουν επισήμως γαλάζια κομματική ταυτότητα, όπως ο δήμαρχος Ορεστιάδας ή ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου, εκφράστηκαν αρνητικά μεν, αλλά μόνο εξ ονόματος του φορέα που εκπροσωπούν και ουχί του κόμματος. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έστειλαν εκπρόσωπο τους από την Καβάλα λόγω της απουσίας τους στην ΔΕΘ, ο οποίος μετέφερε την άρνηση τους στην εξόρυξη.

Στις απουσίες προσμετρώνται και αυτές των Μητροπολιτών Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου, οι οποίοι δεν ήταν εκεί ούτε ως φυσικές παρουσίες, αλλά ούτε και έστειλαν επιστολές όπως έκαναν οι Επίσκοποι Κομοτηνής, Ξάνθης και Φιλίππων. Η δημοτική αρχή της Αλεξανδρούπολης εκπροσωπήθηκε από τον αντιδήμαρχο οικονομικών Γιώργο Κιζιριδη κ όχι από τον δήμαρχο.

Η συνάντηση κατέληξε στα εξής συμπεράσματα: α) Το ψήφισμα με τις υπογραφές των παριστάμενων να κοινοποιηθεί στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, β) Το θέμα της εξόρυξης χρυσού να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο με εισηγητική πρόταση από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης γ) να ζητηθεί η δέσμευση από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αλεξανδρούπολης ότι τα μέλη του δεν θα συναινέσουν σε ενδεχόμενη πρόταση διεξαγωγής τοπικού δημοψηφίσματος για το θέμα του Χρυσού.