Τζέφρι Πάιατ: “Η προσφυγική κρίση είναι πρωτίστως ανθρωπιστική”

Στην Αλεξανδρούπολη βρέθηκε για άλλη μία φορά ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος επισκέπτεται τον Έβρο πολύ συχνά. Αυτή τη φορά ήρθε για να επιθεωρήσει τις εργασίες ανέλκυσης του ναυαγίου “ΟΛΓΑ” που η χώρα του χρηματοδοτεί με 2.3 εκ ευρώ και για να εκφράσει την γνωστή πλέον πεποίθησή του, ότι Αμερικανοί επενδυτές θα “χτυπήσουν” το λιμάνι όταν αποφασιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η ιδιωτικοποίησή του από το ΤΑΙΠΕΔ και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η “στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ” είναι στόχος της ΝΔ, πάντως, δήλωσε από την Αλεξανδρούπολη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, που βρέθηκε στην πόλη λόγω της επίσκεψης Πάιατ.

Στην πόλη, πάλι λόγω της συγκεκριμένης επίσκεψης βρέθηκε και ο γγ Λιμένων του ΥΠΕΝ Ευάγγελος Κυριαζόπουλος για να πει μεταξύ άλλων ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι “Λιμένας Προτεραιότητας” για το Υπουργείο του, το οποίο αναμένει την “αξιολόγηση της βιωσιμότητας του, την οποία εκπονεί Διεθνής Οίκος” κατ’ εντολή του ΤΑΙΠΕΔ.

Τζέφρι Πάιατ: “Η προσφυγική κρίση είναι πρωτίστως ανθρωπιστική” 

Όσα διημείφθησαν στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ήταν λίγο ή πολύ αναμενόμενα. Δεν συνέβη τίποτα εκτός πλαισίου, ούτε καμία “έκπληξη”, πλην του γεγονότος ότι κανείς δεν αναφέρθηκε στο ότι το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί πλέον μέρος της προσφυγικής κρίσης που καλείται να διαχειριστεί η Ελλάδα από το 2015 και εντεύθεν.

Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αφικνούνται καθημερινά διά θαλάσσης ομάδες προσφύγων και παράτυπων μεταναστών από τα τουρκικά παράλια και αυτό πλέον αδιαμφισβήτητα το βάζει στο χάρτη του προσφυγικού. Ερωτώμενος λοιπόν ο κος Πάιατ -σε συνάρτηση με το ενδιαφέρον του για το λιμάνι- απάντησε για το προσφυγικό ζήτημα:

“Φυσικά και μας ενδιαφέρει. Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω εκφράζοντας την εκτίμηση μου για την γενναιοδωρία της Ελλάδας και των Ελλήνων σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση (σ.σ. του προσφυγικού – μεταναστευτικού), που ξεκίνησε το 2015.

Κατανοούμε ότι η Ελλάδα λόγω της θέσης της, κουβαλάει ένα φορτίο για λογαριασμό όλης της Ευρώπης, που πρέπει όμως να επιμεριστεί.  

Έχουμε μία εξαιρετική συνεργασία με το υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής, τον φίλο μου Γιώργο Κουμουτσάκο.  Κι εκτιμώ τις προσπάθειες που κάνει σε δύο πεδία: α) αφενός για τη διαχείριση των hot spots διασφαλίζοντας την τήρηση του διεθνούς νομικού πλαισίου και β) τη συνεργασία του με τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ για τον επιμερισμό του «φορτίου».

Αναγνωρίζουμε ότι σε αυτή την περιοχή, την ΑΜΘ, παρατηρείται αύξηση των χερσαίων αφίξεων και νομίζω ότι το σημαντικό είναι να τηρηθεί επιτέλους η Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας σε όλες τις διαστάσεις και κυρίως ως προς την υποχρέωση της επανεισδοχής.

Εν τέλει γνωρίζουμε ότι είναι ένα θέμα στο οποίοι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προσφέρουν βοήθεια συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξη στη Διεθνή Αμνηστεία που κάνει προγράμματα στην Ελλάδα, και στο τέλος της ημέρας ότι όλο αυτό είναι μία ανθρωπιστική κρίση και σε αυτό το πνεύμα πρέπει να τη διαχειριστούμε”.