Παύλος Μιχαηλίδης: “Τελικά, ποιος διοικεί τον Δήμο Αλεξανδρούπολης;”

Ένα ερώτημα που προκαλεί ερωτηματικά, θέτει στη δημόσια συζήτηση ο δημοτικός σύμβουλος Αλεξανδρούπολης Παύλος Μιχαηλίδης μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Ο κος Μιχαηλίδης διερωτάται: “τελικώς ποιοι διοικούν τον δήμο της Αλεξανδρούπολης;” και η αφορμή γι αυτό το ερώτημα είναι πολύ συγκεκριμένη: είναι η ομιλία του δημάρχου Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη στα εγκαίνια της 24ης Πανέβριας Αγροτικής Έκθεσης Φερών. Ο κος Μιχαηλίδης παρατηρεί ότι η ομιλία του δημάρχου είναι πανομοιότυπη με ανάρτηση του αγροτοσυνδικαλιστή Κώστα Αλεξανδρή από τις Φέρες, που είχε κάνει στο Facebook, μία ημέρα πριν

Για του λόγου το ασφαλές, ο κος Μιχαηλίδης αναρτά και την αντίστοιχη φωτογραφία: Το θέμα είναι ότι η παρατήρηση του κου Μιχαηλίδη ως προς την ομοιότητα της ομιλίας Ζαμπούκη με το status update Αλεξανδρή, είναι σωστή. Παρακάτω θα παρατεθούν και τα δύο, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί οτι η μόνη διαφορά των δυο “ομιλιών” είναι η κατακλείδα καθώς στη δική του ο δήμαρχος πρόσθεσε τη θέση του για τα χρυσωρυχεία, λέγοντας πώς είναι αντίθετος με τη δημιουργία τους. “Όσο και αν δεν αρέσει στους γνωστούς καπηλευτές του ακτιβισμού και των κοινωνικών αγώνων, η θέση μας είναι ξεκάθαρη: ΟΧΙ ΣΤΑ ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι το προσωπικό και συλλογικό μας “ΠΙΣΤΕΥΩ” και η προσωπική μας στάση ζωής. Η Ελληνική Γη, η Γη του Δήμου Αλεξανδρούπολης, μας προσφέρει πολλά, άλλων ειδών χρυσάφια, χωρίς να χρειάζεται κυάνιο για να τα απολαύσουμε”, είπε ο κος Ζαμπούκης. Κατά τα λοιπά, όσα είπε στις 11 Σεπτεμβρίου, είχαν δημοσιευτεί από τον κο Αλεξανδρή μία ημέρα πριν.

Ιδού: Status Κώστα Αλεξανδρή / 10.09.2019

Η αγροτική έκθεση Φερων είναι ένας θεσμός ό όποιος οφείλει την ύπαρξη του στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Εαν δεν υπήρχαν αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν θα υπήρχαν ούτε εκθέτες αλλα ούτε και έκθεση .
Είναι σύνηθες φαινόμενο πλέον κάθε χρόνο κατά τα εγκαίνια της αγροτικής έκθεσης να βλέπουμε και να ακούμε να μιλούν για εμας άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με το επάγγελμα μας και ουσιαστικά δεν έχουν ποτέ βιώσει το αίσθημα της παραγωγής.
Πολλοι απο αυτούς έρχονται για να έρθουν , κάνουν χαιρετισμό κατά ανάγκη για να βγουν απο την υποχρέωση , πραγματικά ειναι ενδιαφέρων να ακούσει κανείς το τι υποσχέσεις και αερολογίες έχουν ακουστεί διαχρονικά απο το βήμα της αγροτικης´ έκθεσης Φερών.
Ντρέπομαι ακόμα και να της αναφέρω!!
Δυστυχώς όμως όλες αυτές οι λανθασμένες υποσχέσεις και αερολογίες είχαν ως αποτέλεσμα ο αγροτικός κόσμος να μένει μακριά και να απέχει ουσιαστικά από τα εγκαίνια της έκθεσης και της ημερίδες της .
Και για να πάμε στην ουσία των πραγμάτων θα πρέπει να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας .
Δυστυχώς η έλλειψη εθνικής και αγροτικής πολιτικής , στόχου , συνεργατισμού και παιδείας σε εθνικό και τοπικό επίπεδο οδήγησαν την εθνική και τοπική παραγωγή σε πλήρη μαρασμό και σε λανθασμένους δρόμους .
Ειναι κοινό μυστικό πλέον οτι όποιος παράγει και δημιουργεί σε αυτήν την χώρα τιμωρείται !
Αποτέλεσμα όλων αυτόν των διαχρονικών λαθών ειναι η ερημοποίηση των χωριών μας ,η μείωση της ελληνικής και τοπικής παραγωγής και η δημιουργία μιας λανθασμένης κουλτούρας η οποία τον μόνο στόχο που εχει ειναι φτιάξει αγρότες και κτηνοτρόφους κυνηγούς επιδοτήσεων .
Δυστυχώς για την περιοχή μας τα αποτελέσματα των κακών αυτών επιλογών είχαν τραγικότερες συνέπειες που μάλιστα έχουν και εθνικό χαρακτήρα.
Γιατι ειναι εγκληματικό το γεγονός να βάζεις να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ σε σπίτια ,σταύλους , αποθήκες σε ανθρωπους που κάναν την επιλογή να ζήσουν στα σύνορα της χώρας , προσέξτε οχι στην Αλεξανδρούπολη αλλά στον Πορο ,στην βρυσούλα στους Κήπους και σε ολα τα μικρά χωριουδάκια του Νομου Έβρου σε χωριά που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
Άραγε γιατι ξεχάσαμε την ανάπτυξη της υπαίθρου ; Την αποκέντρωση ; Την αναπτυξιακή στρατηγική του Εβρου ;
Όπως επίσης είναι εγκληματικό το να θέλει κάποιος νέος άνθρωπος να επενδύσει σ´ενα απο αυτα τα χωριά ,να κάνει μια δουλειά ,μια αποθήκη ,μια κτηνοτροφική μονάδα και να πληρώνει απο 12000 μεχρι και 15000 χιλιάδες ευρώ για μια οικοδομική άδεια .
Πόσο περήφανοι μπορεί να είμαστε όταν για ένα έργο αναπτυξιακού χαρακτήρα για την περιοχή κάνουμε 15 χρόνια για να υλοποιηθεί ;
Καταλαβαίνετε οτι μιλάω για το σφαγείο για ενα έργο που εντέλει λίγη καταλαβαίνουν το τη θα προσφέρει στην ανάπτυξη και στην οικονομία της περιοχής !
Πραγματικά σκεφτόμενος την κατάσταση που επικρατεί δεν ξέρω για ποιο πρώτα απο τα προβλήματα να αναφερθώ;
Για το φορολογικό ;
Για το εργοστάσιο ζάχαρης και την αμαρτωλή ιστορία του ;
Για το κοστος μεταφοράς ενός προϊόντος που παράγεται στον Εβρο για να φτάσει στην κεντρική Ελλάδα ;
Για τις αθρόες εισαγωγές γάλακτος;
Για της ελληνοποιήσεις ;
Για την εσκεμμένη έλλειψη καταναλωτικής κουλτούρας που βα εχει επίκεντρο την ποιότητα και την ελληνικότητα τον προιοντων ;
Για τα υπόλοιπα αρδευτικών έργων που δεν έχουν γίνει καν μελέτες ;
Για την μερική αντικατάσταση του υπογείου αρδευτικού Κήπων , Πέπλου και την κοροϊδία που εχουμε υποστεί όσο αφορά το κόστος κατασκευείς του ;
Για το αρδευτικό του Πεταλου που κάποιοι ξέχασαν να το καταθέσουν στο υπουργειο ;
Για το γεγονός ότι εδώ και 20 χρόνια αντλούμε το νερό απο τον εβρο ποταμό το ρίχνουμε σε ενα κανάλι και το ξανα αντλούμε μετά απο 800 μέτρα για να το ρίξουμε στην κεντρική διώρυγα ;
Για τα αποστραγγιστικά έργα ;
Για το γεγονός οτι πλημμυρίζουμε χωρίς να πλημμυρίζει το ποτάμι ;
Για το Γκρειντερ του δήμου που ειναι παρατημένο εδω και τρία χρόνια χωρίς να συγκινείται κανεις ;
Για την αγροτική οδοποιια ;
Το ότι ζητάμε επί δύο χρόνια να μας παραχωρηθεί μία τσαπα από την περιφέρεια η οποία επί δύο χρόνια ειναι χαλασμένη ;
Για το γεγονός οτι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες ειναι υπό διάλυση;
Για το κόστος παραγωγής ;
Για το αγροτικό πετρέλαιο που ειμαστε η μοναδική χώρα στην ευρωπαϊκή ενωση που δεν το εχει θεσπίση ;
Για την γραφειοκρατεία που μας σκοτώνει καθημερινά ;
Για το γεγονός οτι ντρεπόμαστε γιατι δεν ξέρουνε που να αποθέσουμε της συσκευασίες φυτοφαρμάκων
Για την ανύπαρκτη σύνδεση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου ;
Είναι όμως μόνο αυτά ;
Ξεχάσαμε ότι στην περιοχή μας είχαμε καθε χρόνο 15000 χιλιάδες επισκέπτες στο Δελτα του Έβρου ;
Εντέλει ξεχάσαμε τον αγροτουρισμό ;
Ξεχάσαμε το θρησκευτικό τουρισμό ;
Ξεχάσαμε τα λεωφορεία που ερχόντουσαν να επισκεφθούν την Παναγία Κοσμοσώτειρα;
Ολα αυτα ειναι χαμένες θέσεις εργασίας και εισοδημάτων !
Ο αγροτικός τομέας της χώρας μας και κατα επέκταση της περιοχής μας διανύει μια πάρα πολύ μεγάλη παραγωγική και οικονομική κρίση , ουσιαστικά εχει βαλτώσει ,αυτήν την δύσκολη περίοδο είναι επιτακτική ανάγκη να ξύπνησουμε απο τον λήθαργο να αφήσουμε εγωισμούς , προσωπικά ή κομματικά συμφέροντα και να ενώσουμε της δυνάμης μας και να εργαστούμε για να δώσουμε λύσης σε χρόνια κοινά προβλήματα του κλάδου , και της περιοχής μας ,λύσεις που θα ανακουφίσουν τον κόσμο και θα φέρουν την παραγωγική και οικονομική αναγέννηση του τόπου μας .Ο αγροτικός κόσμος της περιοχής μας δεν εχει την ανάγκη ούτε στρατηγών ,ουτε ηγετών ,ουτε κομμάτων εχει κουραστεί απο την γκρίνια την μιζέρια την φαγωμάρα και την πολυδιάσπαση , απαιτεί σεβασμό , έργα ουσίας , και συλλογικότητα στην λήψη των αποφάσεων
Τα προβλήματα ειναι κοινά απαιτούν κοινές λύσης και πάνω απο ολα απαιτούν δουλειά , δουλειά , δουλειά απο ολους μας !

Η ομιλία του κου Ζαμπούκη:

Ομιλία του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη στα εγκαίνια της 24ης Πανέβριας Αγροτικής Έκθεσης Φερών

Σεβασμιότατε,

Κύριοι βουλευτές,

Κύριε αντιπεριφερειάρχα,

Στρατηγέ,

Κύριοι εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας,

Κύριοι εκπρόσωποι θεσμικών φορέων,

Κύριοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι,

Κυρίες και κύριοι,

Φίλες και φίλοι,

Η αγροτική έκθεση Φερών είναι ένας θεσμός ο όποιος οφείλει την ύπαρξή του στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Χωρίς εσάς δεν θα υπήρχαν ούτε εκθέτες αλλά ούτε και έκθεση.

Έχετε συνηθίσει πλέον κάθε χρόνο από αυτό εδώ το βήμα, να βλέπετε και να ακούτε να μιλούν για εσάς άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με το επάγγελμά σας και ουσιαστικά δεν έχουν ποτέ βιώσει το αίσθημα της παραγωγής.

Πολλοί έρχονται για να κάνουν έναν χαιρετισμό για να βγουν από την υποχρέωση.

Σίγουρα θα ντρεπόμασταν  αν ακούγαμε πόσες υποσχέσεις έχουν εξαγγελθεί  στα εγκαίνια της αγροτικής  έκθεσης Φερών όλα αυτά τα χρόνια.

Αυτές οι φρούδες υποσχέσεις απομάκρυναν ουσιαστικά τον αγροτικό κόσμο από τα εγκαίνια και τις δράσεις της έκθεσης.

Είναι καιρός όμως να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας.

Η απουσία εθνικής και αγροτικής πολιτικής, η έλλειψη στοχοπροσήλωσης, παιδείας και συνεργασίας οδήγησαν την παραγωγή σε πλήρη μαρασμό.

Είναι θλιβερό το γεγονός ότι όποιος παράγει και δημιουργεί σε αυτήν την χώρα τιμωρείται!

Τα λάθη τόσων ετών έφεραν σαν αποτέλεσμα  την  ερημοποίηση των χωριών μας, και τη μείωση της ελληνικής και τοπικής παραγωγής και διαμόρφωσαν μια βιομηχανία παραγωγής αγροτών και κτηνοτρόφων κυνηγών επιδοτήσεων .

Στην περιοχή μας, αυτές οι κακές επιλογές έφεραν τραγικότερες συνέπειες και  μάλιστα με εθνικό αντίκτυπο.

Είναι εγκληματικό να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ σε σπίτια, σταύλους και αποθήκες,  άνθρωποι που επέλεξαν να ζήσουν στα σύνορα της χώρας, στον Πόρο, στη Βρυσούλα, στους Κήπους και σε όλα τα μικρά χωριουδάκια του Έβρου που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Άραγε γιατί βγάλαμε από το λεξιλόγιό μας λέξεις και φράσεις όπως ανάπτυξη της υπαίθρου, αποκέντρωση, προοπτική και αναπτυξιακή στρατηγική;

Σήμερα, αν ένας νέος άνθρωπος επιθυμεί να επενδύσει το μέλλον του σε ένα χωριό του Νομού μας, για να δημιουργήσει μια κτηνοτροφική μονάδα πρέπει  να πληρώσει από 12.000 μέχρι και 15.000 ευρώ για την οικοδομική άδεια.

Πόσο υπερήφανοι μπορεί να είμαστε όταν για ένα έργο αναπτυξιακού χαρακτήρα για την περιοχή όπως το περιβόητο και πολυπόθητο σφαγείο Φερών, χρειάζονται 15 χρόνια για να υλοποιηθεί;

Τι να πρωτοαναφέρει κανείς;

  • το φορολογικό;
  • το εργοστάσιο ζάχαρης και την αμαρτωλή ιστορία του;
  • το κόστος μεταφοράς των προϊόντων που παράγονται στον Έβρο για να φτάσουν στην κεντρική Ελλάδα;
  • τις αθρόες εισαγωγές γάλακτος;
  • τις ελληνοποιήσεις;
  • την εσκεμμένη έλλειψη καταναλωτικής κουλτούρας που πρέπει να έχει ως επίκεντρο την ποιότητα και την ελληνικότητα τον προιόντων;
  • τα υπόλοιπα απαραίτητα αρδευτικά έργα που δεν έχουν γίνει καν μελέτες;
  • τη μερική αντικατάσταση του υπογείου αρδευτικού Κήπων – Πέπλου και τη γνωστή κοροϊδία για το κόστος κατασκευής του;
  • το αρδευτικό του Πετάλου που κάποιοι ξέχασαν να το καταθέσουν στο υπουργείο;
  • το γεγονός ότι εδώ και 20 χρόνια αντλείτε το νερό από τον Έβρο, το ρίχνετε σε ένα κανάλι και το ξαναντλείτε μετά από 800 μέτρα για να το ρίξετε στην κεντρική διώρυγα;
  • τα αποστραγγιστικά έργα;
  • το γεγονός ότι πλημμυρίζετε χωρίς να πλημμυρίζει το ποτάμι;
  • το γκρέιντερ του δήμου που είναι παρατημένο εδώ και τρία χρόνια χωρίς να συγκινείται κανείς;
  • την αγροτική οδοποιία;
  • το ότι ζητάτε να σας παραχωρηθεί μία τσάπα από την περιφέρεια η οποία επί δύο χρόνια είναι χαλασμένη;
  • το γεγονός ότι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες είναι υπό διάλυση;
  • το κόστος παραγωγής;
  • το ότι είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν έχει θεσπίσει το αγροτικό πετρέλαιο;
  • τη γραφειοκρατία που σας “σκοτώνει” καθημερινά;
  • το ότι ντρέπεστε γιατί δεν ξέρετε πού να αποθέσετε τις συσκευασίες φυτοφαρμάκων;
  • την ανύπαρκτη σύνδεση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου ;

Είναι άραγε όμως μόνο αυτά;

Ξεχνάμε ότι κάθε χρόνο είχαμε τουλάχιστον 15.000 επισκέπτες στο Δέλτα του Έβρου;

Ξεχνάμε τον αγροτουρισμό;

Ξεχνάμε τον θρησκευτικό τουρισμό;

Ξεχνάμε τα λεωφορεία που ερχόντουσαν να επισκεφθούν την Παναγία Κοσμοσώτειρα;

Όλα αυτά είναι χαμένες θέσεις εργασίας και εισοδημάτων!

Ο αγροτικός τομέας στη χώρα μας και ιδιαίτερα στην  περιοχή μας,  διανύει μια πάρα πολύ μεγάλη παραγωγική και οικονομική κρίση.

Ουσιαστικά έχει βαλτώσει.

Είναι επιτακτική ανάγκη εδώ και τώρα να ξυπνήσουμε από τον λήθαργο, να αφήσουμε εγωισμούς, προσωπικά ή κομματικά συμφέροντα και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας.

Να εργαστούμε για να δώσουμε λύσεις σε χρόνια κοινά προβλήματα του κλάδου και της περιοχής μας.

Λύσεις που θα ανακουφίσουν τον αγροτικό πληθυσμό και θα φέρουν την παραγωγική και οικονομική αναγέννηση του τόπου μας.

Δεν έχετε ανάγκη από στρατηγούς, ηγέτες, κόμματα και ομιλητές-κομιστές υποσχέσεων και ελπίδων.

Είναι φανερό ότι σας  έχει κουράσει η γκρίνια, η μιζέρια και η πολυδιάσπαση.

Έχετε δίκιο να απαιτείτε σεβασμό, έργα ουσίας και συλλογικότητα στη λήψη των αποφάσεων.

Τα προβλήματα είναι γνωστά και κοινά για όλους!

Ελάτε να συνεργαστούμε και να δουλέψουμε σκληρά όλοι μαζί, για να δώσουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις ώστε η αγροτική οικονομία να παραμείνει ο στυλοβάτης της Εθνικής και της τοπικής μας Οικονομίας.

Κλείνοντας επιθυμώ να διατρανώσω προς κάθε κατεύθυνση τη θέση της παράταξης μας και τη δική μου προσωπικά ως ανθρώπου, ως Δημότη και ως Δημάρχου αυτού του Δήμου, για τα Χρυσωρυχεία. Όσο και αν δεν αρέσει στους γνωστούς καπηλευτές του ακτιβισμού και των κοινωνικών αγώνων, η θέση μας είναι ξεκάθαρη:

ΟΧΙ ΣΤΑ ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ.

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι το προσωπικό και συλλογικό μας “ΠΙΣΤΕΥΩ” και η προσωπική μας στάση ζωής.

Η Ελληνική Γη, η Γη του Δήμου Αλεξανδρούπολης, μας προσφέρει πολλά, άλλων ειδών χρυσάφια, χωρίς να χρειάζεται κυάνιο για να τα απολαύσουμε.