Γιάννης Φαλέκας: “Αξία δεν έχει τι βρήκες στο ξεκίνημα, αλλά τι παρέδωσες”

Με έναν συνοπτικό απολογισμό του έργου του στην Αντιδημαρχία Ενέργεια, ο προσφάτως απελθών Αντιδήμαρχος Γιάννης Φαλέκας “απαντά” στη δήλωση του Γιάννη Ζαμπούκη που είχε πει: «Αξία δεν έχει τι βρήκες στο ξεκίνημα, αλλά τι παραδίδεις». Ο κος Φαλέκας, έγραψε:

– Στοχευμένη «Ενεργειακή Τοπική Ανάπτυξη» του Δήμου Αλεξανδρούπολης.
« Αξία δεν έχει τι βρήκες στο ξεκίνημα, αλλά τι παρέδωσες»

– «Δημιουργήσαμε» με όραμα στον Δήμο Αλεξανδρούπολης την Αντιδημαρχία Ενέργειας & Φυσικών Πόρων από το μηδέν(0), κι έτσι «έχουμε το χρέος & ευθύνη» να ενδιαφερόμαστε για την συνέχιση της στοχευμένης τοπικής & φιλοπεριβαλλοντικής ενεργειακής εξέλιξης προς όφελος της κοινωνίας μας.

Την στιγμή αυτή υπάρχει μια ολοκληρωμένη τεχνοκρατική Ενεργειακή (αναπτυξιακή & παραγωγική) πολιτική κατεύθυνση & υποδομή σε εξέλιξη.
Είναι μονόδρομος (για το καλό του τόπου) να ολοκληρωθούν αυτά τα σπάνια Ενεργειακά έργα, όπου ορισμένα είναι στο «τελικό στάδιο» & κάποια σε «μελετητική ωρίμανση».

– Ευχή μου είναι για ”πολλά περισσότερα” έργα σε αυτόν τον τομέα το επόμενο χρονικό διάστημα, & φυσικά όπου χρειαστεί την ενεργειακή συμβολή μου ”θα την έχει” η Αντιδημαρχία Ενέργειας & Φυσικών Πόρων με τον ίδιο ζήλο που επέδειξα έως τώρα.

** Τέλος, «τροποποιώντας» το ‘’μήνυμα’’ του νέου Δημάρχου Αλεξανδρούπολης στην ορκωμοσία της Δημοτικής αρχής (κάνοντάς το χρήση για την Αντιδημαρχία Ενέργειας & Φυσικών Πόρων) … «Αξία δεν έχει τι βρήκες στο ξεκίνημα, αλλά τι παραδίδεις», έτσι λοιπόν, πέρα των ολοκληρωμένων ενεργειακών έργων από το μηδέν(0) που ξεκινήσαμε, υλοποιήσαμε & παραδώσαμε, δημιουργήσαμε & τα παρακάτω όπου αυτήν τη χρονική περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Ενεργειακά έργα του Δήμου Αλεξανδρούπολης σε εξέλιξη
αυτήν τη χρονική περίοδο »

• Αστική και αγροβιοτεχνική Τηλεθέρμανση με αξιοποίηση τμήματος του γεωθερμικού πεδίου χαμηλής θερμοκρασίας Αριστήνου-Άνθειας σε τρείς Αγροτικές περιοχές και θέρμανση σε είκοσι δυο(22) κτήρια Δημοσίου χαρακτήρα, συμπεριλαμβάνετε & το Παιδικό Χωριό SOS Θράκης στο Αρίστηνο. ***(6.500.000 Ευρώ & στις 23/9/2019 το ”τελικό” δικαστικό αποτέλεσμα οριστικού αναδόχου εργολάβου για την έναρξη του έργου από το ΣτΕ).

• Κατασκευή της τρίτης(3) Δημοτικής «παραγωγικής γεωθερμικής γεώτρησης» στο Δήμο Αλεξανδρούπολης με χρηματοδότησης αγωγού TAP για χρήση στο επόμενο έργο Τηλεθέρμανσης οικισμών (βρίσκεται σε εξέλιξη κατασκευαστική με ολοκλήρωση εντός 2019).

• Γεωθερμική Τηλεθέρμανση για οικιακή χρήση των οικισμών της Δημοτικής Ενότητας Τραϊανούπολης του Δήμου Αλεξανδρούπολης σε Αρίστηνο, Άνθεια, Δωρικό. Αετοχώρι, Λουτρά και της Αγνάντιας (της Δημοτικής ενότητας Αλεξανδρούπολης). (10.000.000 Ευρώ)… ***(Απαιτείται η εκ νέου κατάθεση έγκρισης μελετητικής χρηματοδότησης από τις Δημόσιες επενδύσεις λόγω των Εθνικών Εκλογών).

• Κατασκευή συστήματος Τηλεθέρμανσης Φερών, Γεμιστής, Πέπλου, Βρυσούλας, Αρδανίου, Κήπων, Καβησού, με αξιοποίηση της απορριπτόμενης θερμικής ενέργειας του σταθμού συμπίεσης του αγωγού TAP. (32.000.000 Ευρώ) με ολοκληρωμένη μελέτη σκοπιμότητας – βιωσιμότητας του έργου.
***(Απαιτείται η εκ νέου κατάθεση έγκρισης μελετητικής χρηματοδότησης από τις Δημόσιες επενδύσεις λόγω των Εθνικών Εκλογών).

• ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ(1.370.000 Ευρώ) (Ολοκληρωμένη χρηματοδότηση, απαιτείται μόνο ο διαγωνισμός αναδόχου).

• Μονάδα παραγωγής pellets με χρήση γεωθερμικής ενέργειας και αντικατάσταση στους λέβητες πετρελαίου σε Δημοτικά & Σχολικά κτήρια. (2.200.000 Ευρώ).***(Κατάθεση (υπάρχει η προμελέτη) ως μελέτη κατασκευή (ειδικού έργου) «μετά» την έναρξη του πρώτου Γεωθερμικού έργου που αναμένουμε από το ΣτΕ στις 23/9/2019 ώστε να υπάρχει δίκτυο & τροφοδότηση για γεωθερμική παροχή).

• Πρόγραμμα Ενεργειακό Interreg για το κλειστό προθερμαντήριο Δημήτριος Μπουλμπουτζής για Γεωθερμικές αντλίες θερμότητας (με ΕΚΕΤΑ)***(ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός, τελείωσαν οι ενστάσεις & ξεκινά το έργο εντός 2019).

Σε εξέλιξη Horizon 2020
• Πρόγραμμα Ενεργειακό στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μαΐστρου (με KAΠE)***(Σε εξέλιξη η συνεργασία & οι μελετητικές εργασίες από το ΚΑΠΕ).
• Πρόγραμμα Ενεργειακό IRIS στην πόλη της Αλεξανδρούπολης (με ΕΚΕΤΑ)***(Σε εξέλιξη η συνεργασία & χρηματοδότηση μελετητικών εργασιών για τα επόμενα 3 χρόνια).

– Έχουν «κατατεθεί» γραπτώς & όσα ”προγραμμάτιζε” η Αντιδημαρχία Ενέργειας & Φυσικών Πόρων για ”το αύριο”, αλλά για την συνέχειά τους θα αποφασίσει η νέα Αντιδημαρχία.

– ”Προτείνουμε” λοιπόν ορισμένα παρακάτω …

• Συνέχιση και εξέλιξη του έργου του Δημοτικού φωτισμού για πλήρη εκμετάλλευση των led & της ηλεκτρονικής ”πλατφόρμας” πληροφόρησης (έξυπνος φωτισμός) που πλέον διαθέτει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης.

• Συνεργασία με τη ΔΕΥΑΑ για εφαρμογή μεθόδων ξήρανσης της λυματολάσπης με αξιοποίηση των γεωθερμικών ρευστών.

• Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση Φωτοβολταϊκών πάρκων σε σύνδεση εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.

• Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση Αιολικής ενέργειας σε αγροκτήματα του Δήμου.(αναμένουμε την έναρξη με νέο νόμο). ***(Υπάρχει μερική μελετητική προεργασία).

• Παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας (τηλεθέρμανση οικισμού) με χρήση βιομάζας στον οικισμό της Νίψας μέσω Ενεργειακής Κοινότητας.***(Απαιτείται εκ νέου έγκριση λόγο αλλαγής διοίκησης ΚΑΠΕ ΣΕΠΤ 2019).

• Ενεργειακή Κοινότητα Δήμου Αλεξανδρούπολης με την συμμετοχή των Νομικών της προσώπων. ***(Υπάρχει προεργασία).

• Επικαιροποίηση στρατηγικού σχεδιασμού για την Ενέργεια και το Κλίμα μέχρι το 2050 σύμφωνα με τις οδηγίες του Συμφώνου των Δημάρχων ***(είμαστε μέλη).

• Δημοτικός στόλος οχημάτων κίνησης και έργου, ηλεκτροκίνησης και φυσικού αερίου. ***(Υπάρχει μελετητική προεργασία).

• Κατασκευή νέων γεωτρήσεων παραγωγής και δικτύων μεταφοράς αποκλειστικά για υποστήριξη ”μεγάλων” θερμοκηπιακών μονάδων κηπευτικών. .***(Υπάρχει μελετητική προεργασία).

• Ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικού κλειστού κολυμβητηρίου Δήμου Αλεξανδρούπολης για μετατροπή του σε σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης. ***(Υπάρχει μελετητική προεργασία).

• Ενεργειακή αναβάθμιση Δημοτικών & Σχολικών μονάδων Δήμου Αλεξανδρούπολης.***(Υπάρχει μελετητική προεργασία).

• Ανάπτυξη δικτύου σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στο σύνολο του Καλλικρατικού Δήμου***(Υπάρχει μελετητική προεργασία).

– (Πρώην) Αντιδήμαρχος Ενέργειας & Φυσικών Πόρων
Ιωάννης Κ. Φαλέκας