Επιστολή των εργαζομένων στη SAOS FERRIES προς τον υπουργό Ναυτιλίας

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Εμείς οι εργαζόμενοι των εταιρειών του ομίλου SAOS FERRIES και οι οικογένειές μας σας κοινοποιούμε την ανοιχτή επιστολή μας και σας παρακαλούμε θερμά να βοηθήσετε ώστε να δημοσιοποιηθεί το θέμα που αντιμετωπίζουμε και να στηρίξετε την προσπάθειά μας. Βρίσκεται σε κίνδυνο η εργασία μας, βρίσκονται σε κίνδυνο οι οικογένειες και τα παιδιά μας.

Εμείς οι εργαζόμενοι των εταιρειών του ομίλου SAOS FERRIES παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό τις εξελίξεις γύρω από την τύχη των εταιρειών με μεγάλη αγωνία για το εργασιακό μας μέλλον.

Με την παρούσα ανοιχτή επιστολή προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους αρμόδιους φορείς, τους εκπροσώπους της εταιρείας και την κοινή γνώμη. Είμαστε σίγουροι ότι μπορείτε να αντιληφθείτε, να κατανοήσετε και να νιώσετε και τη δική μας αγωνία.

Επί δεκαοκτώ και πλέον χρόνια εμείς τα πληρώματα και το διοικητικό προσωπικό του ομίλου SAOS FERRIES παρέχουμε καθημερινά τις υπηρεσίες μας στην θαλάσσια συγκοινωνία Αλεξ/πολης – Σαμοθράκης εξυπηρετώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τόσο το επιβατικό κοινό όσο και τις τοπικές επιχειρήσεις. Έχουμε «ανδρωθεί» μέσα στην εταιρεία αυτή και μέσα στο πλοίο ΣΑΟΣ ΙΙ και έχουμε συνδέσει τις τύχες των οικογενειών μας με την εξέλιξη του νησιού της Σαμοθράκης. Οι περισσότεροι από εμάς καταγόμαστε από την Σαμοθράκη, ζούμε εκεί και στηρίζουμε με κάθε τρόπο το νησί μας. Κατά το παρελθόν και όταν κανένας δεν ενδιαφέρονταν για τη σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με την  Σαμοθράκης, για την ανάδειξη του νησιού και όταν τα φώτα της δημοσιότητας ήταν μακριά, εμείς καθημερινά παλεύαμε με όλες τις δυνάμεις μας προκειμένου να στηρίξουμε το νησί, τις τοπικές επιχειρήσεις και τα συμφέροντα της εταιρείας.

Σταθήκαμε στο πλευρό της εργοδοσίας όταν επιχείρησε να δρομολογήσει επιπλέον ένα πλοίο το Ε/Γ-Ο/Γ ΣΑΟΝΗΣΟΣ και ένα ταχύπλοο το Ε/Γ – Δ/Ρ «ΖΕΦΥΡΟΣ» προκειμένου το νησί να αποκτήσει συγκοινωνία αντάξια με αυτή των υπολοίπων νησιών. Το πετύχαμε και νιώσαμε ο καθένας από εμάς σιγουριά και εμπιστοσύνη για το νησί μας και τις οικογένειές μας.

Κατά τις προηγούμενες δύσκολες ημέρες όταν και τα δύο πλοία εμφάνισαν βλάβη με αγωνία καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να εξυπηρετήσουμε το επιβατικό κοινό. Γίναμε αποδέκτες επιθέσεων, απειλών και υβριστικών εκφράσεων. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μικροκομματικά συμφέροντα που προσπάθησαν να μας καταστήσουν αποδιοπομπαίους  τράγους και με επιχειρηματικά συμφέροντα που προσπάθησαν και προσπαθούν να απωλέσουμε την εργασία μας. Παρόλα αυτά δουλέψαμε ασταμάτητα είτε για να εξυπηρετήσουμε τους αγανακτισμένους επιβάτες είτε για να επιδιορθώσουμε τις βλάβες.

Σήμερα και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλαμε προκειμένου να είναι έτοιμα και τα δύο πλοία πληροφορηθήκαμε ότι το Υπουργείο κήρυξε έκπτωτη την εταιρεία ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΝΕ ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασίσει αν θα επαναδρομολογηθεί το πλοίο ΣΑΟΝΗΣΟΣ. Η απόφαση αυτή είναι άδικη διότι δεν υπάρχει καμία ευθύνη τόσο των εργαζομένων (πληρώματος και διοικητικού προσωπικού) όσο και της ίδιας της εταιρείας από τη στιγμή που οι βλάβες αυτές ήταν ένα ατυχές απρόβλεπτο γεγονός. Οι εξελίξεις αυτές μας γεμίζουνε με μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον τόσο το δικό μας όσο και των οικογενειών μας.

Με την παρούσα θέλουμε να υπενθυμίσουμε τόσο σε εσάς όσο και στην εργοδοσία μας ότι σήμερα δεν διακυβεύονται μόνο η δική μας εργασία αλλά και η εργασία δεκάδων ελευθέρων επαγγελματιών της Αλεξανδρούπολης και της Σαμοθράκης που δραστηριοποιούνται γύρω από τις εν λόγω εταιρείες.

Ως εργαζόμενοι, αυτό που ζητάμε είναι:

Η εργοδοσία να μην υλοποιήσει την απόφασή της περί δρομολόγησης των πλοίων σε άλλες γραμμές και να υποσχεθεί ότι θα πράξει κάθε τι δυνατόν προκειμένου να συνεχίσει τη δρομολόγηση των πλοίων της στην γραμμή Αλεξανδρούπολης – Σαμοθράκης. Επίσης να υποσχεθεί ότι οι υπόλοιπες εταιρείες ιδίων συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στη Σαμοθράκη θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και θα διασφαλισθούν οι θέσεις εργασίας και των υπολοίπων εργαζομένων.

Να υπάρξει παρέμβαση από τους αρμόδιους και να μας εγγυηθούν ότι δεν θα χαθούν άλλες θέσεις εργασίας, και ότι δεν θα μείνουν στο δρόμο πάνω από πενήντα οικογένειες.

Να σας εκφράσουμε την αγωνία μας όχι μόνο για τη δική μας τύχη αλλά και για την τύχη του νησιού της Σαμοθράκης.

 

Με εκτίμηση,

 

Η επιτροπή εκπροσώπησης των εργαζομένων για τη συνέχιση δραστηριοποίησης των εταιρειών του ομίλου SAOS FERRIES.