Δίκελλα Αλεξανδρούπολης: Βδέλλες πίνουν το αίμα των αδέσποτων σκύλων

Ο μήνας που διάγουμε είναι ο Σεπτέμβριος του 2019 και όμως στο χωριό Δίκελλα του Δήμου Αλεξανδρούπολης, συμβαίνει κάτι που προκαλεί αρχικά εντύπωση και εν συνεχεία αποτροπιασμό: αδέσποτα ζώα πεθαίνουν, επειδή υφίστανται επιθέσεις από… βδέλλες!

Όπως πληροφορούμαστε από την καταγγελία της Aggeliki Topali στην facebookική ομάδα ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΟΖΩΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ και από τα σχόλια που γίνονται σε αυτήν, στη βρύση του οικισμού, αλλά και σε διάφορα σημεία όπου υπάρχουν λιμνάζοντα νερά, συγκεντρώνονται βδέλλες, που εν εν συνεχεία «κολλούν» στα αδέσποτα (ενίοτε και στα δεσποζόμενα ζώα) προκαλώντας τους έως και το θάνατο, καθώς εισέρχονται μέσα στο λαιμό τους.

Επίσης, οι βδέλλες εγκαταλείπουν ενίοτε τον σκύλο – ξενιστή όταν αυτός πίνει νερό και προσκολλώνται στο επόμενο ζώο που πίνει από το ίδιο σημείο.

Η κα Aggeliki Topali περιγράφει χαρακτηριστικά ότι πολλά αδέσποτα «γυρίζουν στάζοντας αίματα σαν ζόμπι», και σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της ίδιας αλλά και άλλων μελών της ομάδας η κατάσταση αυτή υφίσταται εδώ και 1.5 μήνα!

Το ζήτημα πλέον έχει αναχθεί σε μείζονος σημασίας για την υγεία των ζώων αλλά και για τη δημόσια υγεία εν γένει αφού κατά κάποιο τρόπο οι βδέλλες έχουν «κάνει κατάληψη» στα Δίκελλα. Κάποιοι εθελοντές εχουν προσπαθήσει να βοηθήσουν σκύλους που έχουν υποστεί επίθεση από βδέλλες, αλλά όχι πάντα με επιτυχία και αυτό γιατί προφανώς δεν έχουν την καταρτιση να απομακρύνουν τα παράσιτα, αλλά επίσης υπάρχουν και πολλά σκυλιά που δεν είναι ιδιαιτέρως συνεργάσιμα.

Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο τη δεδομένη χρονική περίοδο αυξάνεται ο πληθυσμός των αδέσποτων ζώων, καθώς υπάρχουν πολλοί παραθεριστές της περιοχής που επιστρέφοντας στις κύριες κατοικίες τους «ξεχνούν» τα ζώα τους στον οικισμό.

Θα επανέλθω στο θέμα με τις βδέλλες στα Δικελλα Το πρώτο κρούσμα έγινε 1,5 μήνα πριν..Σήμερα ήταν η τέταρτη φορά που αφαιρεσα βδέλλες από τον σκύλο μου..Στη μία περίπτωση από αυτές χρειάστηκε Κτηνίατρος ώστε να τον ναρκωσει και να τις βγάλει με λαβίδα από το λαιμό του που τον είχαν φραξει Τα αδέσποτα του χωριού τα καθάρισα όσα έπιασα και αυτά πολλές φορές Προφανώς όμως είναι μολυσμένα ακόμηείτε γιατί υπάρχουν ακόμη εστίες (στάσιμα μολυσμένα νερά η γιατί έχουν στο στόμα τους ακόμη μικρές που δεν φαίνονται και θα μεγαλώσουν πινοντας τους το αίμα Γυρίζουν σταζοντας αιμα σαν ζόμπι.. Ερχονται στους καθαρούς κουβάδες με νερό που έχωπίνουν νερόκαι την επόμενη μέρα βρίσκω μέσα στους κουβάδες βδέλλεςΈτσι λοιπόν γεμίζουν όλα τα ζώα που έρχονται να πιουνΆρα?Να τα αφήσω χωρίς νερό τα ζωντανά? Το ένα πέθανε πριν 10 ημέρες..Η περιφέρεια είπε ότι ήρθε.. (δεν τους άκουσα δεν τους είδα)Η κτηνιατρική μου απάντησε ότι δεν είναι αρμοδιότητα τους (λες και δεν μας νοιάζει αν οι ποτιστρες που πίνουν τα ζώα των κτηνοτρόφωνκαι είναι εστίες δεν πρέπει να ελεγχθούν μαζί και οι κτηνοτρόφοι Τα παιδάκια σκότωσαν βδελα στην πέτρινη βρύση του χωριού η οποία έχει βουλωμένα συφωνια..Μαζευτητε και μοιράστε τις αρμοδιότητες σας επιτέλους!!

Geplaatst door Anastasia Topali op Zondag 8 september 2019