Αλεξανδρούπολη: 2.3 εκ ευρώ πληρώνουν οι ΗΠΑ για το ναυάγιο “ΟΛΓΑ”

Το εκπεφρασμένο ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης επαναβεβαίωσε για άλλη μία φορά ο αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, στο περιθώριο του Ενεργειακού Φόρουμ ΝΑ Ευρώπης που έγινε στη Θεσσαλονίκη.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, που θα επισκεφτεί το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης* την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου συνοδευόμενους από δύο Έλληνες υπουργούς, αναφέρθηκε στο ναυάγιο της βυθοκόρου “ΟΛΓΑ” από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, την ανέλκυση του οποίου χρηματοδοτεί ο αμερικανικός στρατός με 2.3 εκ ευρώ. “Εργαζόμαστε από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση πάνω σ’ ένα πρότζεκτ 2,3 εκατ. δολαρίων, χρηματοδοτούμενου από τον αμερικανικό στρατό στην Ευρώπη, προκειμένου να απομακρύνουμε το ναυάγιο της βυθοκόρου “ΟΛΓΑ” από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, καθιστώντας το πιο λειτουργικό», σημείωσε ο κος Πάιατ, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η ανέλκυση θα καταστήσει το λιμάνι πιο ελκυστικό για εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες”.

Πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα αρχηγού ΓΕΣ στο χώρο ανέλκυσης του ναυαγίου ΟΛΓΑ στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Επιμένοντας ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να συνεχίσουν την εξαγωγή LNG στην Ευρώπη, ο κος Πάιατ αναφέρθηκε στον σταθμό FSRU της Αλεξανδρούπολης “που είναι ένα στρατηγικής σημασίας πρότζεκτ που συνδέεται άμεσα με τις μελλοντικές προοπτικές του λιμανιού”. 

Αδ. Γεωργιάδης: “Θέλουμε να επιταχύνουμε την ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού της Αλεξανδρούπολης”

Όσο για το αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον αυτό καθαυτό, ο κος Πάιατ, επικαλέστηκε τα λεγόμενα του Έλληνα Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος κατά τη συνάντηση του με τον υπουργό, τον κ. Ρος, κατέστησε σαφή την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης. Ως εκ τούτου, ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε: “περιμένουμε από την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ να αναπτύξουν τη στρατηγική τους για την ιδιωτικοποίηση. Ελπίζουμε πάρα πολύ ότι οι συνθήκες της ιδιωτικοποίησης θα είναι ελκυστικές για τις αμερικανικές εταιρείες στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης”. 

*Το αναλυτικό πρόγραμμα της επίσκεψης του κου Πάιατ στην Αλεξανδρούπολη δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί. Ωστόσο το επίκεντρο της, θα είναι το Λιμάνι, αλλά ο αμερικανός διπλωμάτης θα κάνει και κατ’ ιδίαν επαφές με τοπικούς φορείς και εκπροσώπους θεσμών.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ & το cityportal.gr