Το “ναυάγιο” του Φώτη Μανούση στη γραμμή Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη

Δεν κατάφερε τελικά να πείσει τους ιθύνοντες του υπουργείου Ναυτιλίας ο εφοπλιστης Φώτης Μανούσης, ότι η βλάβη στο πλοίο ΣΑΟΣ ΙΙ δεν οφειλόταν σε δική του υπαιτιότητα και ως η εταιρία του ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ κηρύσσεται έκπτωση από τη γραμμή Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη και αντίστροφα.

Η βλάβη που παρουσίασε το πλοίο ΣΑΟΣ ΙΙ στις 06 Αυγούστου ήταν η αιτία μιας πρωτοφανούς ακτοπλοϊκής κρίσης στη Σαμοθράκη με πάνω από 1500 τουρίστες εγκλωβισμένους στο νησί και μεγάλες οικονομικές ζημίες για τους επαγγελματίες του τουρισμού. Δεδομένης της έκτασης της κρίσης, ο Υπουργός Ναυτιλίας είχε καλέσει σε απολογία τον κο Φώτη Μανούση, όμως οι εξηγήσεις του δεν έπεισαν.

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται μεταξύ άλλων: “οι εν γένει ισχυρισμοί της εταιρείας με την επωνυμία ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, όπως αυτοί διατυπώθηκαν με το από 26.08.2019 υπόμνημα θέσεων, είναι αόριστοι, ανεπαρκείς, αβάσιμοι, αναπόδεικτοι, αλυσιτελείς και ασαφείς, καθόσον, παρόλη τη πίστωση χρόνου που δόθηκε στην ανάδοχο εταιρεία, είτε για να ολοκληρώσει τις εργασίες αποκατάστασης της βλάβης του Ε/Γ-Ο/Γ ΣΑΟΣ ΙΙ Ν.Π. 10599, είτε να αντικαταστήσει αυτό με άλλο πλοίο, όπως προκύπτει από αυτό, α)η βλάβη του Ε/Γ-Ο/Γ ΣΑΟΣ ΙΙ Ν.Π.10599 δεν οφείλεται σε ανωτέρα βία, αλλά σε υπαιτιότητα της εταιρείας, διότι το υπόψη πλοίο βρίσκονταν για το χρονικό διάστημα από
28.12.2018 μέχρι και 11.06.2019, ήτοι πεντέμισι περίπου μήνες, ήδη σε ακινησία, προκειμένου να αποκαταστήσει προηγούμενη βλάβη του, β)σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος και η διαπίστωση της βλάβης εκ μέρους των μελών πληρώματος του πλοίου και η γνωστοποίηση αυτής στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης προβάλλεται αλυσιτελώς δεδομένου ότι δεν αποτελεί νόμιμη αιτία μη εκπλήρωσης των συμβατικών υποχρεώσεων του αναδόχου κατά τις ανωτέρω ημερομηνίες, γ) η ναύλωση από την ανάδοχο εταιρεία του Ε/Γ-Ο/Γ ΑΝΑΞ N.Π. 12457 πραγματοποιήθηκε για χρονικό διάστημα δύο μόνον ημερών, ενώ το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της ναύλωσης του Ε/Γ-Ο/Γ ΑΝΑΞ N.Π. 12457προκειμένου να εξυπηρετηθεί το νησί της Σαμοθράκης πραγματοποιήθηκε από την οικεία Περιφέρεια, και δ)δηλώσεις του εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας για μελλοντική έναρξη δρομολογίων προβάλλονται επίσης αλυσιτελώς αναφορικά με τις ανωτέρω αναλυτικά αναφερόμενες ημερομηνίες”.

Το έγγραφο καταλήγει:

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε
1.α) Την κήρυξη της εταιρείας με την επωνυμία ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, Καμαριώτισσα Σαμοθράκης, Τ.Κ.68002 Σαμοθράκη – Α.Φ.Μ 998135959, Δ.Ο.Υ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ, έκπτωτης της υπ’ αριθμ.3328.1.8.17/01/11/09-08-2011 σύμβασης ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας για την εξυπηρέτηση της δρομολογιακής γραμμής ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ – ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ και επιστροφή, όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθμ. 3328.1.8.17/01/13/29-11-2013 σύμβαση, σύμφωνα με τους όρους της υπό στοιχείο (2) προκήρυξης και της υπό στοιχείο (3) σύμβασης της παρούσας,

και β) την μερική κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης της σύμβασης, ποσού εικοσι δύο χιλιάδων διακοσίων ογδοντα επτά ευρώ και πενηντα δύο λεπτών (22.287,52€), υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με του όρους της ανωτέρω συμβάσεως και της σχετικής προκήρυξης.

2.Οι ανωτέρω κυρώσεις επιβάλλονται, καθόσον, η εταιρεία με την επωνυμία ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, από την 06η Αυγούστου 2019 και εντεύθεν δεν εκτελεί τα εγκεκριμένα δρομολόγια της υπό στοιχείο (5) απόφασης της παρούσας, παρόλη τη πίστωση χρόνου που της χορηγήθηκε, είτε για να ολοκληρώσει τις εργασίες αποκατάστασης της βλάβης του υπό πλοιοκτησίας της Ε/Γ-Ο/Γ ΣΑΟΣ ΙΙ Ν.Π. 10599, είτε να αντικαταστήσει αυτό με άλλο πλοίο κατά παράβαση των συμβατικών της υποχρεώσεων για την εξυπηρέτηση της ακτοπλοϊκής δρομολογιακής γραμμής ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ – ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ και επιστροφή.

Δείτε εδώ ολόκληρη την απόφαση: Απόφαση_έκπτωσης_Φ_Μανούση

Και τώρα τι; 

Από την πλευρά του εφοπλιστή δεν έχει υπάρξει προς το παρόν τουλάχιστον κάποια απάντηση για τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Εν μέσω της ακτοπλοϊκής κρίσης, εν τούτοις, ο κος Μανούσης είχε δηλώσει την απόφασή του να αποχωρήσει επιχειρηματικά από τη Σαμοθράκη, ενώ προ ολίγων ημερών είχε ανακοινώσει μέσω της ραδιοφωνικής συχνότητας του Status Radio 94.2 την πρόθεση του να μεταφέρει δύο από τα τρία πλοία του στις Σποράδες και να μην συμμετάσχει στον επικείμενο διαγωνισμό της επιδοτούμενης γραμμής Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη, που θα γίνει στις 31 Οκτωβρίου.

Όσο για το νησί, αυτό προς το παρόν συνδέεται με την ηπειρωτική Ελλάδα με το πλοίο ΑΡΤΕΜΙΣ το οποίο όμως φεύγει την Κυριακή 8/09 και αντικαθίσταται από το καταμαρά Andros Jet, το οποίο είχε κάνει τα πρώτα δρομολόγια αποσυμφόρησης του νησιού την περίοδο της κρίσης.

Πληροφορίες για “μόνιμη” λύση, δεν υπάρχουν προς το παρόν, αν και αυτό είναι κάτι που θα εξαρτηθεί και από το ενδιαφέρον που θα υπάρξει για τον διαγωνισμό του Οκτωβρίου σε συνάρτηση βέβαια με τους όρους της προκήρυξης. Υπενθυμίζεται ότι ο νέος Δήμαρχος Σαμοθράκης Νίκος Γαλατούμος, συμμετέχοντας στις συσκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου για την αντιμετώπιση της κρίσης του Αυγούστου, είχε προτείνει την επιδότηση της γραμμής για όλο το χρόνο, προκειμένου αυτή να γίνει πιο ελκυστική.