Μερικά πράγματα, που ίσως δεν ξέραμε για τη Pharmathen

Το μεσημέρι της Παρασκευής 06/09 ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, πάτησε ένα buzzer σε μία οθόνη αφής και έτσι εγκαινίασε τη νέα μονάδα παραγωγής Ενέσιμων Βραδείας Αποδέσμευσης της Pharmathen (Φάρμαθεν, η σωστή προφορά του ονόματος της). Όλοι χειρορότησαν το νέο επιχειρηματικό άνοιγμα της κραταιάς φαρμακοβιομηχανίας, αλλά κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων, ειπώθηκαν πράγματα τα οποία δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό, μιας και η Pharmathen στο μυαλό των περισσοτέρων είναι απλά “μια μεγάλη φαρμακοβιομηχανία, που λειτουργεί στις Σάπες”.

Η Pharmathen ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από 50 χρόνια, ενώ η Μονάδα των Σαπών συμπλήρωσε 10 χρόνια λειτουργίας.

Σήμερα η εταιρία απασχολεί 1100 εργαζόμενους, το 30% των οποίων διαθέτει μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο σπουδών. Οι εργαζόμενοι δε, προέρχονται από 11 διαφορετικές εθνικότητες.

Το 2015 συνήψε συνεργασία με το σχήμα BC Partners. Η Pharmathen εξάγει τα σκευάσματά της σε 85 χώρες του εξωτερικού και οι εξαγωγές της αντιπροσωπεύουν το 1% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών. Έχει πάρει το πράσινο φως από τον ελεγκτικό οργανισμό φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών και ο επόμενος στόχος της είναι η αγορά της Κίνας.

Σήμερα η Pharmathen συνδιοικείται από τα αδέρφια Κάτσου και η νέα Μονάδα παραγωγής Ενέσιμων Βραδείας Αποδέσμευσης, αποτελεί άλλη μία πρωτοπορία της επιχείρησης τους, η οποία κατέχει πάνω από 100 Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας στο χώρο του Φαρμάκου.

Η Pharmathen το επόμενο διάστημα θα δαπανήσει κεφάλαια άνω των 250 εκ ευρώ για την ανάπτυξή της, ενώ είναι η πρώτη βιομηχανία στην Ελλάδα που κατάφερε να πάρει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επίσης είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός φορέας Έρευνας και Καινοτομίας στην Ελλάδα.

[+] Το παραπολιτικό του Αδώνιδος Γεωργιάδη 

Ως εκ της τωρινής του ιδιότητας -Υπουργός Ανάπτυξης- ο κος Γεωργιάδης τέλεσε τα εγκαίνια της νέας Μονάδας της Pharmathen. Ωστόσο κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, αναφέρθηκε και στην περίοδο που είχε διατελέσει υφυπουργός Ανάπτυξης λέγοντας ότι “είναι μία περίοδος που δεν θέλει να θυμάται”. Γιατί άραγε;