Αυτός είναι ο λαγόγυρος που ζει στο αεροδρόμιο “Δημόκριτος” της Αλεξανδρούπολης

Αυτό το χαριτωμένο ζωάκι στη φωτογραφία ονομάζεται λαγόγυρος και σύμφωνα με την επιστημονική του περιγραφή “είναι ένα είδος εδαφόβιου σκίουρου, ενδημικού της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης”.

Ο λαγόγυρος αποτελεί πλέον αντικείμενο μελέτης του Τμήματος Βιολογίας (Τομέας Ζωολογίας) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς πλέον χαρακτηρίζεται
ως τρωτό είδοσ (VU) βάσει της IUCN και προστατεύεται από τη Συνθήκη της Βέρνης.

Προφανώς, η ραγδαία μείωση και κατακερματισμός του πληθυσμού του λαγόγυρου, οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα και συγκεκριμένα στις αλλαγές των γεωργικών πρακτικών, της εκτεταμένης χρήσης φυτοφαρμάκων, της μετατροπής των βοσκότοπων ςε χωράφια και της αστικοποίησης που σημειώθηκε στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, όπως λένε οι επιστήμονες.

Ο λαγόγυρος δημιουργεί λαγούμια τα οποία χρησιμοποιεί για την αποθήκευση της τροφής του, την προστασία από θηρευτές και την περίοδο της χειμερίας νάρκης του, ενώ τα ίδια λαγούμια αποδεικνύονται πολύ χρήσιμα για τον αερισμό του χώματος ενώ όταν εγκαταλείπονται χρησιμεύουν ως καταφύγιο άλλων ζώων κυρίως αρθρόποδων.

Ο λαγόγυρος και το “σπίτι του” στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης

“Η έκταση του αεροδρομίου αποτελεί μια ιδανική προσομοίωση του φυσικού ενδιαιτήματος του λαγόγυρου, αφού φύεται χορτολιβαδική βλάστηση, η οποία διατηρείται σε χαμηλό ύψος. Μάλιστα το γεγονός ότι απομακρύνονται τα άγρια πτηνά και θηλαστικά από το χώρο του αερολιμένα, για την αποφυγή ατυχημάτων, λειτουργεί ως προστασία του λαγόγυρου από τους φυσικούς θηρευτές του. Επιπλέον η αποικία δεν παρεμποδίζει την κίνηση των αεροπλάνων, αφού τα ζώα κινούνται σε μικρή ακτίνα από το λαγούμι τους. 
Εν κατακλείδι, η ύπαρξη του είδους στο χώρο του αεροδρόμιο κρίνεται αναγκαία για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του. Η ομοιομορφία του τοπίου και οι ευμενείς συνθήκες βόηθούν στην ευρωστία και αναπαραγωγή του πληθυσμού. 
Κατ’ επέκταση, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ενδεχόμενο πρόγραμμα επανένταξης του είδους σε περιοχές του Έβρου, όπου έχει εξαλειφθεί”, σημειώνει χαρακτηριστικά η κα Δήμητρα-Λήδα Ράμμου, που είναι υποψήφια Διδάκτορας Βιολογίας του ΑΠΘ και μας παρέσχε τις απαραίτητες πληροφορίες για την συγγραφή του παρόντος.

Αξίζει, τέλος να σημειωθεί ότι την έρευνα των επιστημόνων του ΑΠΘ συνδράμουν και οι εργαζόμενοι του Αεροδρομίου “Δημοκριτος”.