“Στοπ” στην παράνομη διακίνηση αρωματικών φυτών ζητούν οι παραγωγοί του Έβρου

Με δεδομένο ότι η παραγωγή αρωματικών και ιαματικών φυτών και στον Έβρο έχει αρχίσει πλέον να μπαίνει σε οργανωμένη φάση (με επαγγελματίες παραγωγούς, συνεταιρισμούς κλπ) έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και ορισμένα προβλήματα.

Ένα από αυτά, είναι η παράνομη διακίνηση αρωματικών φυτών -κυρίως αυτών που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα όπως η ρίγανη ή το θυμάρι- καθώς πολλά είδη υπάρχουν και ελεύθερα στη φύση – τα λεγόμενα “άγρια”.

Είναι πολύ συνήθης η εικόνα μικροπωλητών σε λαϊκές αγορές, οι οποίοι πωλούν βότανα και αρωματικά φυτά και αυτή η κατάσταση έχει δύο υποστάσεις: από την μία οι οργανωμένοι παραγωγοί υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό, αφού οι ίδιοι πωλούν τα προϊόντα τους υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και με έξοδα παραγωγής, ενώ οι εν λόγω μικροπωλητές απλώς τα μαζεύουν από τα βουνά. Από την άλλη πλευρά η αλόγιστη συλλογή αρωματικών φυτών από το φυσικό περιβάλλον, προκαλεί και προβλήματα και στα τοπικά οικοσυστήματα.

Για αυτούς τους λόγους, οι παραγωγοί ζητούν την παρέμβαση των αρχών, όπως αναφέρουν μάλιστα και σε σχετική τους ανάρτηση στο Facebook

“Ευλογιμενη Εβριτικη Γη……τον τελευταιο καιρο βλεπουμε στην γυρα πλανοδιους να πουλανε αρωματικα φυτα τα οποια εχουν μαζεψει απο τα βουνα … ριγανη θυμαρι τσαι του βουνου.. Το ιδιο γινεται και στις λαικες……. με τα τσουβαλια η τριμενη ριγανη.. ισως χωρις καμια αδεια ριμαζουν τα αρωματικα στα βουνα..
δεν ειναι μια γιαγια που πλεκει τερλικια και τα πουλαει…. εδω μιλαμε για καταστροφη και αθεμιτο ανταγωνισμο με τους καλλιεργητες αρωματικων οι οποιοι αφιερωνουν χρονο κοπο και κυριως χρηματα για να καλλιεργησουν. Καλο θα ηταν οι αρμοδιοι οπως το δασαρχειο να κανουν κατι για να τελειωσει αυτη η ασυδοσια απο καποιους..”, γράφουν χαρακτηριστικά.