Η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα μέτρα για το μεταναστευτικό ζήτημα και μόλις τα ανακοίνωσε

Με αποκλειστικό θέμα την αύξηση των μεταναστευτικών ροών συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) και σύμφωνα με την ενημέρωση που παρασχέθηκε προς τους δημοσιογράφους, “απαιτείται η διαμόρφωση μιας νέας σθεναρής πολιτικής”. Αυτή η “σθεναρή” πολιτική αναπτύσσεται σπονδυλωτά σε επτά αποφάσεις, τις οποίες έλαβε το ΚΥΣΕΑ στην περί ης ο λόγος συνεδρίαση και τις οποίες επίσης δημοσίευσε η κυβέρνηση.

Πριν από αυτές όμως, ας θυμηθούμε ότι στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου ο αρμόδιος υφυπουργός για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής είχε προειδοποίησει τρόπον τινά γι’ αυτά που θα ακολουθούσαν. “Χρειάζεται επειγόντως μια συνεκτική και σφαιρική στρατηγική που ξεκινά από την αποτροπή, την προστασία των συνόρων και φτάνει έως τη χορήγηση ή μη ασύλου και τελικά στις πολιτικές ένταξης εκείνων που νόμιμα μένουν στη χώρα”, είχε πει, καθώς και ότι “το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ταυτόχρονα ένα πολύπλοκο γεωπολιτικό ζήτημα. Ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Έτσι, καταλήξαμε στις επτά αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ, οι οποίες αναρτώνται παρακάτω, όπως δόθηκαν στον Τύπο:

1. Αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά μεταναστών/προσφύγων σε ήδη υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας.
2. Άμεση μεταφορά από τα νησιά 116 ασυνόδευτων παιδιών για επανένωση με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις οποίες ολοκληρώθηκε ήδη η σχετική συνεννόηση. Επίκειται τις επόμενες εβδομάδες η μετακίνηση επιπλέον 250 ασυνόδευτων παιδιών σε ασφαλείς δομές της ενδοχώρας.
3. Αύξηση της επιτήρησης των συνόρων, σε συνεργασία τόσο με τη FRONTEX και τις ευρωπαϊκές αρχές, όσο και με το ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό προχωρά άμεσα η υιοθέτηση – μετά από 4,5 χρόνια αδράνειας της προηγούμενης κυβέρνησης – του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) – ένα σύστημα προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ που διασυνδέει τα συστήματα επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών («απλές» και θερμικές κάμερες, drones κ.λ.π.).
4. Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, με κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης προσφυγών με στόχο – σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου – να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε. Πάντα με σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο και για την πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει και η Τουρκία να αναλάβει με συνέπεια τις ευθύνες που τις αναλογούν.
5. Αύξηση των ελέγχων της Αστυνομίας σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα για τον εντοπισμό προσώπων που είχαν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου αλλά η αίτησή τους απορρίφθηκε από τα δικαστήρια. Σημειώνεται ότι υπάρχουν αρκετές χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις για τις οποίες η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ανέλαβε καμία ενέργεια και από τις οποίες η Αστυνομία έχει ήδη εντοπίσει περίπου 1.000 πρόσωπα για τα οποία δρομολογείται η διαδικασία επιστροφής τους.
6. Άμεση προμήθεια 10 νέων ευέλικτων μικρών σκαφών για ταχύτατη αντίδραση σε περίπτωση εντοπισμού κινήσεων μεταφοράς μεταναστών/προσφύγων από κυκλώματα διακίνησης που εκκινούν από τα τουρκικά παράλια προς τα Ελληνικά νησιά.
7. Στήριξη των τοπικών κοινωνιών με ενδυνάμωση των απαραίτητων υποδομών και προσωπικού (π.χ. ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Λέσβου).

Σχόλιο “R” 

Τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ διακίνησε το γραφείο του υπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Στέλιου Πέτσα, ωστόσο η ανάγνωσή τους, εγείρει μερικά ερωτηματικά: 

  1. Ποιες δομές της ενδοχώρας είναι ικανές να απορροφήσουν τους υπεράριθμους πρόσφυγες – μετανάστες των νησιωτικών δομών; 
  2. Ποιες είναι οι “ασφαλείς” δομές της χώρας στις οποίες θα μεταφερθούν τα 250 ασυνόδευτα παιδιά των νησιωτικών δομών και υπάρχει διαθεσιμότητα θέσεων; 
  3. Βάσει ποιου νομικού πλαισίου θα καταργηθεί ο δεύτερος βαθμός εξέτασης των αιτήσεων ασύλου; Αυτό σημαίνει ότι οι αιτούντες ασύλου, δεν θα έχουν δικαίωμα ένστασης επί της πρώτης απόφασης; 
  4. Τα 10 νέα ευέλικτα σκάφη που θα προμηθευτεί το ελληνικό δημόσιο, τι ακριβώς θα κάνουν στο πλαίσιο της “ταχύτατης αντίδρασης σε περίπτωση εντοπισμού κινήσεων μεταφοράς μεταναστών/προσφύγων από κυκλώματα διακίνησης που εκκινούν από τα τουρκικά παράλια προς τα Ελληνικά νησιά”;