Σίφνος VS Σαμοθράκη: “Μην μας παίρνετε το πλοίο ΑΡΤΕΜΙΣ”

Την έντονη αντίδραση των κατοίκων και της δημοτικής αρχής της Σίφνου έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Ναυτιλίας, να δρομολογήσει στη γραμμή Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη – Αλεξανδρούπολη, το πλοίο “ΑΡΤΕΜΙΣ”.

Το “ΑΡΤΕΜΙΣ” αναμένεται να ξεκινήσει δρομολόγια στην εβρίτικη γραμμή την Δευτέρα 26/08 εις αντικατάσταση του καταμαράν Andros Jet, και με δεδομένο ότι τα πλοία της εταιρίας SAOS Ferries, παραμένουν εν συνόλω εκτός λειτουργίας.

Όμως, το “ΑΡΤΕΜΙΣ” είναι ήδη δρομολογημένο στις Κυκλάδες, που σημαίνει ότι θα αφήσει ‘κενή’ τη γραμμή που εξυπηρετεί και το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει την αντίδραση των Κυκλαδιτών. Η αντίδραση αυτή, μετουσιώθηκε σε μία επιστολή που υπογράφει ο δήμαρχος Σίφνου Ανδρέας Μπαμπούνης με παραλήπτη τον υπουργό Ναυτιλίας και αναφέρει τα εξής:

ΘΕΜΑ: Ακύρωση ενδοκυκλαδικών δρομολογίων ΕΓ/ΟΓ «ΑΡΤΕΜΙΣ»

Όπως πληροφορηθήκαμε από την ιστοσελίδα του Υπουργείου, από την Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019, την ακτοπλοϊκή γραμμή Αλεξανδρούπολης – Σαμοθράκης θα καλύπτει το επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο «ΑΡΤΕΜΙΣ» της εταιρίας «Hellenic Seaways».

Όπως γνωρίζετε, το παραπάνω πλοίο είναι δρομολογημένο κι εκτελεί επιδοτούμενα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια, προσφέροντας μια αξιοπρεπή λύση στην αυτονόητα απαραίτητη διασύνδεση των νησιών μας. Εντελώς ξαφνικά, μεσούσης της τουριστικής περιόδου κι ενώ έχουν εκδοθεί εισιτήρια, το Υπουργείο επιλέγει να «μεταθέσει» το πλοίο, προκειμένου να επιλυθεί το σοβαρό ζήτημα που παρουσιάστηκε στη Σαμοθράκη, ακυρώνοντας τα προγραμματισμένα δρομολόγιά του, χωρίς μέριμνα για την αντικατάστασή του, μεταφέροντας κατά κάποιο τρόπο το πρόβλημα στις Κυκλάδες.

Εάν μάλιστα η απουσία του πλοίου από τη γραμμή συνεχιστεί και την πρώτη βδομάδα του Σεπτεμβρίου, θα δημιουργήσει ένα επιπλέον πρόβλημα: πολλά από τα νησιά που συμμετέχουν στο φετινό 13° φεστιβάλ κυκλαδικής γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές», το τριήμερο 5-7 Σεπτεμβρίου 2019 στη Σίφνο, θα στερηθούν τη δυνατότητα άμεσης μετάβασης/επιστροφής. Το φεστιβάλ αυτό διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου, με την υποστήριξη του Δήμου Σίφνου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και αποτελεί έναν εξαιρετικά επιτυχημένο θεσμό, στον οποίο κάθε χρόνο συμμετέχουν με πολυπρόσωπες αποστολές τα περισσότερα κυκλαδονήσια, αλλά και αντιπροσωπείες απ’ όλη την Ελλάδα. Είναι φανερό ότι με την παραπάνω απόφαση για το «ΑΡΤΕΜΙΣ», το φεστιβάλ και γενικότερα το νησί μας θα δεχτούν σοβαρό πλήγμα.

Παρακαλούμε λοιπόν να επανεξετάσετε το θέμα, είτε επιλέγοντας άλλο πλοίο για να εξυπηρετηθεί η Σαμοθράκη, χωρίς να δημιουργηθεί το σοβαρό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί σε μας με το «ΑΡΤΕΜΙΣ», είτε δρομολογώντας κάποιο άλλο πλοίο, με δυνατότητα μεταφοράς οχημάτων επίσης, για να καλύψει έστω κάποια από τα δρομολόγια που θα εκτελούσε το «ΑΡΤΕΜΙΣ».

Σε επικοινωνία του “R” με τον κο Μπαμπούνη, ο ίδιος παραδέχτηκε την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας καθώς και το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση στην επιστολή του από το Υπουργείο Ναυτιλίας. “Άτυπα μας είπαν ότι “ΑΡΤΕΜΙΣ” θα λείψει μόνο για μια εβδομάδα, αλλά επίσημα τίποτα”, είπε συγκεκριμένα ο κος Μπαμπούνης.