Το πρώτο τραγούδι που έμαθε, το έμαθε από τον πατέρα της σε ηλικία οκτώ ετών και ήταν το “Κάπου νυχτώνει” του Σταύρου Κουγιουμτζή. Η Γιώτα Νέγκα θεωρεί το λαϊκό τραγούδι ως τη “μήτρα που γέννησε την καλλιτεχνική μου ύπαρξη. Όλο αυτό που λέμε καλό λαϊκό και το έντεχνο, οι μεγάλοι μας συνθέτες, οι ποιητές –δόξα τω Θεώ δηλαδή, ειμαστε τοσο πλούσιοι- είναι αυτό που γέννησε, που με έχτισε, που με έκανε να θέλω να το αναπαράξω, να το τραγουδήσω, να μετέχω αυτού του πράγματος. Για μένα είναι πολύ σημαντικό. Είναι ο κρικος της αλυσίδας που μας ενώνει με το αύριο. Δεν νομίζω ότι είναι σωστο να σπάνε οι κρίκοι γιατί σπάει η αλυσίδα γενικότερα και η σύνδεση. Είμαι πάρα πολύ υπέρ του παντρέματος του χθες και του σήμερα και αυτό ακριβώς κάνω στις συναυλίες μου. Τα τραγούδια του χθες με τα τραγούδια του σήμερα είναι πάντα αγκαλιά”, όπως είπε στο “R” λίγο πριν την εμβληματική συναυλία της στον αρχαιολογικό χώρο της Μεσημβρίας στην Αρχαία Ζώνη.
Η σπουδαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη ως προσκεκλημένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου για μία συναυλία που “έφερε” τελικά στον αρχαιολογικό χώρο της Μεσημβρίας, περισσότερα από 3.000 άτομα όλων των ηλικιών. Ένα κοινό που την υποδέχτηκε ζεστά, αλλά και ένα κοινό που η ίδια αντιμετωπίζει με σεβασμό καθώς κάθε συναυλία “έχει την ίδια προετοιμασία, την ίδια αγωνία, την ίδια συγκέντρωση”, μόνο που η συγκεκριμένη έγινε ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, δηλαδή ανήμερα της γιορτής της και με το αυγουστιάτικο φεγγάρι να λούζει την καλλιτεχνική κατάθεση της ψυχής της.
“Αυτό που αγωνιώ και προσπαθώ, είναι από τη στιγμή που έχει δοθεί βήμα –γιατί αυτό που έχω είναι βήμα γιατί όταν τραγουδάω δεν είναι μόνο αυτοί που μένουν ανεπηρέαστοι – είναι και πολλοί νεότεροι που μπορεί να λειτουργήσω γι αυτούς είτε σαν παράδειγμα, είτε να τους δώσω ένα ερέθισμα. Αυτό που θέλω είναι το αποτύπωμα που αφήνω να έχει αλήθεια, να μην ταϊζω σκουπίδια τον κόσμο που έρχεται να ακούσει. Θέλω ο κόσμος να έχει «πρώτα» συναισθήματα. Να μην έχει δεύτερα συναισθήματα. Και εννοώ να υμνεί την αγάπη και όχι την καψούρα. Να ψυχαγωγείται και να συγκινείται. Όχι μόνο να εκτονώνεται και να φωνάζει. Αυτο είναι το ζητούμενο μου, γιατί κι εγώ σαν άνθρωπος έχω ανάγκη και να γελάσω και να κλάψω και να κάνω βλακειούλες, αλλά και όταν είναι τα σοβαρά να συγκινηθώ, αλλά να επιτρέψω και στον εαυτό μου να λυτρωθεί μέσα από αυτό. Ο στόχος είναι να μοιραστώ όλα τα συναισθήματα που έχω ανάγκη να εκφράσω”. Αυτό που η ίδια περιέγραψε μιλώντας στο “R”, είναι αυτό ακριβώς που έκανε στην Αρχαία Ζώνη και όσοι βρέθηκαν εκεί, της το αναγνωρίζουν αβίαστα.
Η ίδια πάντως, αν και όπως λέει “στη ζωή μου είμαι λίγο πιο ήρεμη”, πάνω στη σκηνή εκπέμπει έναν δυναμισμό γιατί “η σκηνή είναι εκεί που δεν απαγορεύεται τίποτα, εκεί που είμαι ελεύθερη να εκφραστώ, εκεί που μέσα από τα τραγούδια μπορώ να συγκινηθώ κι εγώ, να χαρώ, να θυμώσω, να καταγγείλω…”.
Η Γιώτα Νέγκα, που μας χάρισε φέτος τρία singles (Οξυγόνο, Δύο νησιά, Βρες μου έναν αλλον / στίχοι Νίκος Μωραΐτης, μουσική του Νίκος Μερτζάνος / Panik Records) ετοιμάζεται για την κυκλοφορία του ολοκληρωμένου δίσκου της, περίπου τον Οκτώβριο. Στη ζωή της όμως, “αγωνίζεται να βρει το δίκιο της”, αλλά: “τα πράγματα -δύσκολα ή εύκολα δεν έχει να κάνει- λειτουργούν όπως τα ονειρεύομαι. Ό,τι έχω ονειρευτεί δυνατά, έχει έρθει και με έχει συναντήσει. Και αυτό είναι για μένα ας πούμε μια δικλείδα ασφαλείας. Όταν πέφτω, θυμάμαι πώς ό,τι έχω ποτίσει με όλη μου την ψυχή έχει ανθίσει. Και ξαναξεκινάω”.
Η συναυλία της στην Αρχαία Ζώνη εντάσσεται στο πλαίσιο όλης της προσπάθειας που γίνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου, η οποία συστάθηκε το 2014, για την αναβάθμιση του χώρου. Αυτό δεν θα ήταν κατορθωτό, αν δεν είχαν γίνει αυτά που περιέγραφε η αρχαιολόγος Φένια Παρδαλίδου, λίγο πριν την έναρξη της συναυλίας: “Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, η εξαιρετική συνεργασία μας με τις επιτελικές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και την ειδική υπηρεσία διαχείρισης του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, είχαν ως αποτέλεσμα τον Αύγουστο του 2018 να ενταχθεί το έργο «Οργάνωση και Λειτουργία ανοιχτού αρχαιολογικού πάρκου αρχαίας Ζώνης και αρχαίας Εγνατίας Οδού – εργασίες συντήρησης και ανάδειξης» στη δράση ΟΧΕ ΙΙ Πολιτιστικής Διαδρομής Εγνατίας Οδού του ΕΣΠΑ ΑΜΘ 2014-2020”.
Όσοι είδαν τη Γιώτα Νέγκα στην Αρχαία Ζώνη, θέλουν σίγουρα να την ξαναδούν. Όσοι δεν τα κατάφεραν, ίσως να έχουν την ευκαιρία τον χειμώνα που έρχεται, αφού η καλλιτέχνιδα, μετά την κυκλοφορία του δίσκου της, έχει όμορφα σχέδια: “Η κυκλοφορία του δίσκου θα φέρει και κάποιες παραστάσεις κεντρικές στην Αθήνα, αλλά θα φέρει και έναν κύκλο παραστάσεων στη Περιφέρεια με πιάνο και φωνη. Οι καιροί και η ανάγκη μου – μάλλον μέσα από αυτό που ζούμε νιώθω την ανάγκη να πάω πιο βαθιά, πιο ουσιαστικά, πιο γυμνά, πιο ουσιαστικά, πιο προσωπικά. Νομίζω ότι δεν την έχω μόνο εγώ αυτή την ανάγκη. Υπάρχει αυτή η ανάγκη και ας μην εκφράζεται στον κόσμο γύρω μου. Έτσι θα κάνω έναν κύκλο «πιάνο – φωνή» που θα παρουσιάζω έναν συνθέτη κάθε φορά, μέσα από τα δικά μου μάτια”.
Χορηγός Επικοινωνίας της συναυλίας ήταν το Reportal.gr
Δείτε εικόνες: