Μιχάλης Χρυσοχοιδης: “Η κυβέρνηση αγκαλιάζει τους εργάτες της ασφάλειας της χώρας”

Στον Έβρο βρέθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοιδης επισκεπτόμενος Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης του Νομού και έχοντας συναντήσεις και επαφές με αστυνομικούς και συνοριακούς φύλακες του Νομού.

Η περιοδεία του ξεκίνησε με πλωτή περιπολία στο Δέλτα του Έβρου και ολοκληρώθηκε στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας που βρίσκεται στο Νέο Χειμώνιο.

Εξερχόμενος των συσκέψεων που είχε ο υπουργός, ανέλυσε τους λόγους της επίσκεψης του στον Έβρο, που κατά τα λεγόμενα του, είναι τρεις:

“Η επίσκεψη μου στον Έβρο έχει τριπλό σκοπό. Ο πρώτος είναι ότι ήρθα σήμερα εδώ, να ενημερωθώ για το πολύ σημαντικό αστυνομικό έργο της φύλαξης των συνόρων, το οποίο στον Έβρο, έχει και αποκτά εθνική διάσταση.

Ο δεύτερος σκοπός για τον οποίο ήρθα σήμερα είναι ότι θέλω να στείλω ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα φυλάει τα σύνορα της και από εδώ και πέρα θα τα φυλάξει ακόμα αποτελεσματικότερα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα, αλλά ταυτόχρονα και η ασφάλεια της χώρας είναι εξίσου αδιαπραγμάτευτη.
Η Ελλάδα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και είναι κράτος δικαίου και θα παραμείνει πάντα κράτος δικαίου.
Ο τρίτος σκοπός είναι για να εκφράσω την ολόθερμη συμπαράσταση μου, την ολόθερμη στήριξη μου, τα συγχαρητήρια στους ακρίτες εδώ στον Έβρο που παρέχουν ένα πολύ σημαντικό έργο. Αυτά δεν είναι λόγια πολιτικού που κάνει μια τυπική επίσκεψη, είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση αγκαλιάζει όλους αυτούς τους εργάτες της ασφάλειας της χώρας και θα τους στηρίξει. Θα έρθω εδώ σε λίγο και πάλι προκειμένου να εποπτεύσω  όσα σήμερα προγραμματίστηκαν και σχεδιάστηκαν και αύριο θα υλοποιηθούν”.
Βουλευτές Έβρου: “Να στηριχθεί το πρόγραμμα ‘ΑΣΠΙΔΑ'”
Η μια σύσκεψη του υπουργού στο Νέο Χειμώνιο έγινε με τους τέσσερις βουλευτές του Έβρου. Τόσο ο κος Δημοσχάκης από τη Νέα Δημοκρατία, όπως και ο κος Δερμεντζόπουλος από το ίδιο κόμμα, σημείωσαν το γεγονός ότι ο υπουργός έχει καλή ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο αναφορικά με τις μεταναστευτικές ροές και υπογράμμισαν την ανάγκη συνέχισης του προγράμματος ΑΣΠΙΔΑ,που αφορά αποσπασμένους αστυνομικούς στον Έβρο και συνδράμει μερικώς στην ενίσχυση της τοπικής δύναμης με προσωπικό. Ο Σταύρος Κελέτσης επιφυλάχθηκε δηλώσεων, ενώ η Νατάσα Γκαρά από τον ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τον προβληματισμό της -και του κόμματος- από την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να εντάξει το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Όπως είπε, η απόφαση αυτή δεν εξυπηρετεί τη συνέχιση του σχεδίου που είχε καταρτίσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση του ζητήματος, το οποίο έχει δύο σκέλη: από τη μια αφορά την προστασία των συνόρων, αλλά από την άλλη έχει να κάνει και με τις ζωές των ανθρώπων που περνούν τα σύνορα της Ελλάδας, είτε ως πρόσφυγες, είτε ως μετανάστες.
Μετά τους βουλευτές ο κος Χρυσοχοιδης είδε αντιπροσωπεία των Συνοριακών Φυλακών του Έβρου προεξάρχοντος του προέδρου Χρυσοβαλάντη Γιαλαμά για να ακούσει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο πεδίο “οι εργάτες της ασφάλειας” όπως άλλωστε τους χαρακτήρισε και ο ίδιος.
Μείζον ζήτημα προφανώς για τους συνοριοφύλακες είναι η ενίσχυση του προσωπικού, που όμως συναρτάται άμεσα και στην ανάγκη προμήθειας υλικοτεχνικού εξοπλισμού.
Σημειώνεται δε ότι εσχάτως γίνονται δοκιμές περιπολίας των συνόρων με αερόστατο τύπου Ζέπελιν στο ποτάμι, ωστόσο δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση προς το παρόν για το αν τελικά η λύση αυτή που προς το παρόν βρίσκει πιλοτική εφαρμογή στη Σάμο, θα εφαρμοστεί και στον Έβρο.