Είδη πρώτης ανάγκης ζητούν οι Οργανώσεις του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Φυλακίου

Οι οργανώσεις που δραστηριοποιούμαστε στο ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου (ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, Human Rights 360) απευθύνουμε έκκληση στους συμπολίτες μας ως προς την διάθεση ειδών πρώτης ανάγκης και ρουχισμού. Το κάλεσμα αφορά σε είδη που αφορούν την κάλυψη βασικών αναγκών τόσο των ανηλίκων όσο και ευπαθών κοινωνικών ομάδων όπως οικογένειες με βρέφη, μονογονεϊκές οικογένειες κ.α..

Οι ανάγκες την παρούσα χρονική περίοδο εντοπίζονται στα εξής είδη:

  • Είδη προσωπικής υγιεινής (π.χ. πετσέτες προσώπου και μπάνιου, οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες, σαπούνια, σαμπουάν, αποσμητικά, αμμωνία για τσιμπήματα από κουνούπια κ.τλ.)
  • Είδη καλοκαιρινού ρουχισμού (βερμούδες, κοντομάνικα, σορτσάκια κ.τ.λ.)
  • Παπούτσια και παντόφλες (νούμερα 39-45)
  • Πάνες νούμερο 3-6  (όχι πάνες βρακάκι)
  • Σκόνη για πλύσιμο ρούχων στο χέρι
  • Σκόνη πλυντηρίου
  • Καθαριστικά είδη γενικής χρήσης, π.χ. σκούπες, σφουγγαρίστρες, σακούλες σκουπιδιών μικρές-μεγάλες, καθαριστικά είδη πατώματος, επιφανειών, χλωρίνες, γάντια πλαστικά μιας χρήσης
  • Εσώρουχα αντρικά, γυναικεία, παιδικά

Σημείο συγκέντρωσης των ειδών:

Γραφεία ΑΡΣΙΣ – Βασιλέως Κωνσταντίνου 160, Ορεστιάδα 1ος όροφος, Τηλ. Επικ.: 2552401003 (Δευτ., Τρίτη, Παρασκευή: 09:30-17:30, Τετάρτη, Πέμπτη 13:00-21:00)

Η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων Η ΑΡΣΙΣ λειτουργεί στη Θράκη την Κινητή Μονάδα Παιδικής Προστασίας. Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η προστασία και η υποστήριξη των ασυνόδευτων και χωρισμένων από την οικογένειά τους ανηλίκων. Η συγκεκριμένη μονάδα δραστηριοποιείται στο ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου από τον Ιούλιο του 2018 και αποτελείται από τέσσερις (4) κοινωνικούς επιστήμονες, δύο (2) δικηγόρους, δύο (2) παιδαγωγούς, τέσσερις (4) διερμηνείς, δύο (2) διοικητικούς και έναν συντονιστή. Η ΑΡΣΙΣ εξειδικεύεται στον τομέα της παιδικής προστασίας και αναλαμβάνει στο ΚΥΤ την υποστήριξη ανηλίκων ως προς την ψυχοκοινωνική τους υποστήριξη, την νομική υποστήριξη στο άσυλο ή σε άλλες διαδικασίες, τις εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες καθώς και την διανομή ρουχισμού και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης στους ανήλικους.

Το έργο υλοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος “ImprovingtheGreekReceptionSystemthroughSiteManagementSupportandTargetedInterventionsinLong-TermAccommodationSites”, τo οποίο χρηματοδοτείται από το ταμείο DGHomeAsylum, MigrationandIntegrationFund – EmergencyAssistance μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), για το διάστημα Φεβρουάριος – Δεκέμβριος 2019.

Η Human Rights 360 είναι αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με σκοπό, μεταξύ άλλων, την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στα ανθρώπινα δικαιώματα και αξίες (https://www.humanrights360.org/el/). Στην περιοχή του Έβρου (ΚΥΤ Ορεστιάδα/Φυλάκιο και ευρύτερη περιοχή), έχουμε  αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος νομική βοήθεια σε ασυνόδευτους και χωρισμένους από την οικογένεια τους ανηλίκους, αλλά και σε άλλες ευάλωτες ομάδες. Σκοπός του προγράμματος είναι η υποστήριξή τους, ώστε να μπορούν να εξασκήσουν τα δικαιώματά τους και να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υποστήριξης (https://www.humanrights360.org/el/nomiki-voitheia/).

Το πρόγραμμα υλοποιείται με την συνδρομή ενός δικηγόρου για την παροχή νομικής βοήθειας και συμβουλευτικής και ενός κοινωνικού λειτουργού για την διενέργεια ψυχοκοινωνικών αξιολογήσεων και παρεμβάσεων, για παραπομπές σε αρμόδιες υπηρεσίες και άλλες οργανώσεις και συντονισμό με άλλες νομικές/ψυχοκοινωνικές ομάδες στο πεδίο.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με την υποστήριξη των Ascend Collaborative Initiative- The Radcliffe Foundation, HelpRefugees και ίδια συμμετοχή της HumanRights360 για το διάστημα Σεπτέμβριος 2018-Δεκέμβριος 2019.