Νατάσα Γκαρά: Οι ασάφειες, τα κενά και οι «ένοχες σιωπές» των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης Μητσοτάκη

Ο κ. Μητσοτάκης, κατά την διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων δεν βρήκε λέξη να πει για το τι θα γίνει με το ασφαλιστικό σύστημα και τις συντάξεις στη χώρα, την ίδια ώρα που στελέχη του κόμματός του μιλούν ανοιχτά για ιδιωτικοποίηση ακόμη και των κύριων συντάξεων.

Ο κ. Μητσοτάκης, στις ομιλίες του, «ξέχασε» να αναφερθεί στο αφορολόγητο και να δεσμευτεί, συγκεκριμένα και ρητά, ότι η Κυβέρνησή του δεν πρόκειται να προχωρήσει σε οποιαδήποτε μείωσή του. Όπως ακριβώς έχει ψηφιστεί από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης, δεν ξεκαθάρισε τι μέλλει γενέσθαι με το «δώρο Πάσχα» που ψηφίστηκε και δόθηκε στους συνταξιούχους από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα ως μόνιμο μέτρο για να δίνεται κάθε χρόνο και όχι ως έκτακτο επίδομα.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν δεκάδες άλλα σημεία στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας Κυβέρνησης με ασάφεια ή κενό πληροφόρησης. Πολλά εξ αυτών αφορούν και τον Έβρο.

Ελάχιστες είναι οι αναφορές που έγιναν συνολικά για την Περιφέρεια, για τον πρωτογενή τομέα και τους αγρότες – ακούσαμε βέβαια αναφορές για ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ – ή για το πως θα συνεχιστεί και θα προχωρήσει η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Καμία αναφορά δεν υπήρξε για το τι θα γίνει με τις 10.500 προσλήψεις στην Παιδεία που είχε δρομολογήσει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη διετία – πέραν των φετινών 4.500 προσλήψεων στην Ειδική Αγωγή που φαίνεται μέχρι στιγμής να τις υιοθετεί και η νέα Κυβέρνηση.

Η νέα Υπουργό Παιδείας, δεν ξεκαθάρισε τι πρόκειται να γίνει με τα Τμήματα που αναβαθμίστηκαν την προηγούμενη περίοδο με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως για παράδειγμα το Τμήμα Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο που πλέον έχει αναβαθμιστεί σε Πανεπιστημιακή Σχολή ή τι θα γίνει με την ίδρυση των νέων Τμημάτων που είχε δρομολογήσει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης  – μεταξύ αυτών και νέων Τμημάτων σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα – μετά από διαβούλευση και σε συνέργεια με τις πρυτανικές αρχές.

Ακούσαμε βέβαια για την επαναφορά της βάσης του 10, του γνωστού ν+2 για τους φοιτητές, την τράπεζα θεμάτων, όλη αυτήν την ατζέντα που γυρίζει την συζήτηση για την δημόσια Παιδεία, δυστυχώς, πολλά χρόνια πίσω.

Κενό πληροφόρησης υπάρχει και για το μέλλον των 10.000 προσλήψεων στον χώρο της Υγείας, για τις οποίες η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε προβλέψει συγκεκριμένο δημοσιονομικό χώρο για να πραγματοποιηθούν μέχρι το 2022.

Ελλιπής και σχεδόν μονολεκτική υπήρξε και η αναφορά του νέου Υπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής για το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου, για το οποίο αρκέστηκε να δηλώσει πως θα προχωρήσει στην «αξιολόγηση και τον εξορθολογισμό του». Αναρωτιέμαι, αυτός ο «εξορθολογισμός» προβλέπει μήπως και μείωση κονδυλίων για αυτό το τόσο σημαντικό μέτρο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που ανακούφισε σε μεγάλο βαθμό τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της Σαμοθράκης και σχεδόν του συνόλου των νησιών της χώρας μας;

Η δε, επίσης ασαφής, αναφορά του κ. Πλακιωτάκη για (νέες;) μελέτες βιωσιμότητας, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, για την αξιοποίηση των 10 περιφερειακών λιμανιών, μεταξύ αυτών και της Αλεξανδρούπολης – την στιγμή που η αξιολόγηση των συγκεκριμένων λιμένων έχει ήδη ξεκινήσει – θέλω να πιστεύω ότι δεν σημαίνει και αλλαγή στο μοντέλο των υποπαραχωρήσεων, που ακολουθείται μέχρι σήμερα και διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα αυτών των 10 λιμανιών. Κάτι τέτοιο θα είναι εγκληματικό.

Επιπρόσθετα, στο επίπεδο της φορολογίας έχουμε, μέχρι στιγμής, τα εξής δεδομένα:

α) από την μία τις «κουτοπονηριές» του κ. Μητσοτάκη που διατηρεί μεν, σε γενικές γραμμές, την μείωση στον ΕΝΦΙΑ για τις μικρές ιδιοκτησίες – 30% περίπου – έτσι όπως αυτή είχε ψηφιστεί από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επιλέγει να φεσώσει τα δημόσια ταμεία κατά 300 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον – χωρίς μάλιστα να εξηγεί από πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα – για να γλυτώσουν τον ΕΝΦΙΑ οι μεγάλες και πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες αξίας 1 εκατομμυρίου ευρώ και άνω. 100 ευρώ για την φετινή χρονιά θα γλυτώσει η «μέση» λαϊκή οικογένεια για μία μικρή ή μικρομεσαία ιδιοκτησία, 700 ευρώ και άνω θα γλυτώσει μία βίλα στην Εκάλη για το ίδιο διάστημα. Για να καταλάβουμε όλοι για ποιον «δουλεύει» ο κ. Μητσοτάκης,

β) από την άλλη, έχουμε εξαγγελίες από την νέα Κυβέρνηση για την αλλαγή σε κάποιους φόρους, χωρίς όμως, ούτε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ούτε και κανένας Υπουργός του να διευκρινίζουν από πού ακριβώς θα βρουν τα χρήματα για να προχωρήσουν σε αυτού του είδους τις φοροελαφρύνσεις. Θα κόψουν κάποια επιδόματα; Και αν ναι ποια; Θα μειώσουν τον προϋπολογισμό κάποιου Υπουργείου; Θα είναι από την Δημόσια Παιδεία; Από την Δημόσια Υγεία; Από πού;

Αλήθεια πρώτη: οι αλλαγές στο φορολογικό που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης κοστολογούνται από 1,8 έως 2,2 δις. Ο κ. Μητσοτάκης αν θέλει να είναι στοιχειωδώς συνεπής θα πρέπει να πει στον ελληνικό λαό από που θα πάρει, από που θα κόψει αυτά τα χρήματα, την στιγμή που οι πάντες γνωρίζουν ότι το σύνολο των Υπουργείων, με βάση και τα όσα έγιναν με τα Μνημόνια, πορεύονται αυτήν την στιγμή με τα «απολύτως απαραίτητα».

Αλήθεια δεύτερη: για την ώρα ο κ. Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση του, το μόνο που επιβεβαιώνουν είναι ότι θα καταργήσουν την μείωση του ΦΠΑ στην Ενέργεια από το 13% στο 6%, που είχε ψηφίσει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Τέλος, δύο ακόμη επισημάνσεις για τις προγραμματικές δηλώσεις, πέρα από τα όσα θλιβερά παρατηρούμε να εξελίσσονται γρήγορα αυτές τις μέρες, την επιστροφή δηλαδή του «γαλάζιου» κομματικού στρατού, έτοιμου από καιρό να αλώσει το κράτος και τις θέσεις στην διοίκηση, την ταυτόχρονη αποψίλωση και υποβάθμιση συγκεκριμένων ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους (Σ.ΕΠΕ., ΣΔΟΕ κτλ), την καρατόμηση αξιολογότατων στελεχών στα Σώματα Ασφαλείας, την διαφαινόμενη υποβάθμιση της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΑ» στον Έβρο, τις ανακοινώσεις για προσλήψεις Ειδικών Φρουρών και όχι Αστυφυλάκων μέσα από την αδιάβλητη διαδικασία των Πανελληνίων Εξετάσεων, ο έλεγχος της ΕΡΤ, του ΑΠΕ-ΜΠΕ και συνολικά της Γ.Γ. Ενημέρωσης που περνά απευθείας στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, όλα αυτά τα θλιβερά που δεν έχουν καμία σχέση με τις λογικές και τις λειτουργίες ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους.

Πρώτη επισήμανση: οι δηλώσεις του νέου Υπουργού Εσωτερικών περί μεταφοράς του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους. Αυτή η πράξη αναμένεται να έχει δραματικές συνέπειες για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλη την χώρα, θα οδηγήσει  στη δημιουργία «Δήμων 2 ταχυτήτων» με τους εύρωστους οικονομικά Δήμους να γίνονται ακόμη πλουσιότεροι και τους οικονομικά ασθενέστερους Δήμους να οδηγούνται σε μαρασμό, ενώ ταυτόχρονα, θα διαιωνίσει και την ανάγκη ύπαρξης του ΕΝΦΙΑ.

Παράλληλα, ο ίδιος Υπουργός, επιλέγει να επιτεθεί άγρια στο εκλογικό σύστημα της «απλής αναλογικής», το οποίο, μάλιστα, προτίθεται να καταργήσει άμεσα στους Δήμους και τις Περιφέρειες, πριν καν αυτό προλάβει να εφαρμοστεί. Προεξοφλεί δηλαδή την αποτυχία του. Γιατί φοβούνται κάποιοι τόσο πολύ την γνήσια, ανόθευτη ετυμηγορία του ελληνικού λαού; Γιατί επιχειρούν να αλλοιώσουν τον τρόπο με τον οποίο ψήφισε ο ελληνικός λαός στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές;

Και δεύτερον: δεν μπορώ παρά να αναφερθώ στο γεγονός ότι σε όλες τις προγραμματικές δηλώσεις, τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο νέος Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών, αλλά ακόμη και οι κυβερνητικοί βουλευτές από την Θράκη και τον Έβρο, δεν βρήκαν ούτε μία λέξη να πουν για το μεγάλο πρότζεκτ της Σιδηροδρομικής Εγνατίας, ένα  έργο για το οποίο το προηγούμενο διάστημα υπεγράφησαν διακρατικές συμφωνίες, έγιναν τετραμερείς και τριμερείς Σύνοδοι Κορυφής του Έλληνα Πρωθυπουργού με  ηγέτες γειτονικών βαλκανικών κρατών, ασχολήθηκε με αυτό το έργο η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ένα έργο που ενοποιεί τα 3 μεγάλα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας (Θεσσαλονίκης – Καβάλας – Αλεξανδρούπολης) αναβαθμίζει ποιοτικά τις αναπτυξιακές τους προοπτικές, τα μετατρέπει σε σημαντικούς εμπορευματικούς κόμβους συνδυασμένων μεταφορών , συνδέει τη Βόρεια Ελλάδα και την οικονομία μας με τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, της δίνει διέξοδο και προς τον ζωτικό χώρο της Κεντρικής Ευρώπης. Βγάζει δηλαδή την Βόρεια Ελλάδα, την Θράκη, τον Έβρο από την απομόνωση και την περιχαράκωση.

Και όμως, για όλα αυτά, κανείς από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν βρέθηκε να πει κουβέντα, δείχνοντας, μάλλον, ότι για την νέα Κυβέρνηση οι προτεραιότητες βρίσκονται κάπου άλλου, πιθανότατα, μακριά, πολύ μακριά, από τον Έβρο και τη Θράκη.