Πόσες γυναίκες θα πάρουν το επίδομα τέκνου που προανήγγειλε η Νέα Δημοκρατία

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει εσχάτως από την προαναγγελία του επιδόματος τέκνου που έκανε στη Βουλή η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου και το οποίο θα φτάνει σε ύψος τα 2.000 ανά τέκνο, αλλά θα χορηγείται σε γυναίκες που αποκτούν το πρώτο τους παιδί σε ηλικία κάτω των 30 ετών.

Πολλοί κάνουν λόγο για κοινωνικό αποκλεισμό των ηλικιακά μεγαλύτερων μητέρων και καταλογίζουν στη Νέα Δημοκρατία κάποιου είδους κοινωνικό ρατσισμό, όμως υπάρχουν και επιστημονικά στοιχεία που τεκμαίρουν το γεγονός ότι το συγκεκριμένο επίδομα αφορά όντως πολύ λίγες γυναίκες στην Ελλάδα.

Οι έρευνες 

Μία πρόσφατη έρευνα της διαΝΕΟσις (σ.σ. ο μέχρι πρότινος διευθυντής Ερευνών της οργάνωσης Κυριάκος Πιερρακάκης είναι ο νυν υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Πολιτικής), μας λέει ότι: οι Ελληνίδες αποκτούν το πρώτο τους παιδί κατά μέσο όρο στην ηλικία των 30,3 ετών (το 2016 -από 28,8 το 2008). Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι τα 29 έτη. Σχεδόν μία στις τρεις γεννήσεις στη χώρα μας πραγματοποιείται από γυναίκες ηλικίας 30-34 ετών και μία στις τέσσερις από γυναίκες ηλικίας 35-39 ετών. Στην Ελλάδα, δε, εμφανίζεται και ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά πρώτων γεννήσεων από μητέρες ηλικίας άνω των 40 στην Ευρώπη (5,3%). Αυτή η αναβολή της τεκνοποίησης και της απόκτησης του πρώτου παιδιού πολύ φυσιολογικά μειώνει τις πιθανότητες απόκτησης και δεύτερου ή τρίτου παιδιού”.

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και μία ακόμη πιο πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συγκεκριμένα του Δημητρίου Καρκάνη, μεταδιδακτορικού ερευνητή στο Εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων (ΕΔΚΑ), η οποία ανάμεσα στα άλλα αναφέρει: “Είναι επομένως σαφές, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών στην χώρα μας κάνει σήμερα και το πρώτο της παιδί πολύ αργότερα απ’ό,τι στο παρελθόν, καθώς πριν από μια μόλις εικοσαπενατετία, όλες σχεδόν οι πρώτες γεννήσεις προέρχονταν από πολύ νεότερες μητέρες (<30 ετών).Οι αλλαγές αυτές, σε μεγάλο βαθμό, εξηγούν και την αύξηση της μέσης ηλικίας των γυναικών στην απόκτηση των παιδιών τους κατά 3,3 έτη ανάμεσα στο 1990 και το 2017 (27, 2 έναντι 31,5)”.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί και το επιστημονικό δεδομένο, το οποίο μάλιστα αφορά όλη την Ευρώπη και όχι μόνο την Ελλάδα, που λέει ότι “μία στις τέσσερις γυναίκες που γεννήθηκαν μετά το 1970 δεν θα τεκνοποιήσει ποτέ”. 

Ακόμη όμως και αν το επίδομα που σκοπεύει να δώσει η Νέα Δημοκρατία -μετά το 2020- στοχεύει στο να παρακινήσει τις Ελληνίδες να τεκνοποιούν νωρίτερα από την ηλικία των 30 ετών, εύλογα διερωτάται κανείς: Αρκούν 2.000 ευρώ για να λάβει μία γυναίκα ή ένα ζευγάρι μία τόσο σημαντική απόφαση όπως η τεκνοποίηση;