Τουρκία: “Καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί το μεταναστευτικό”

Το γεγονός ότι δεν έχει πάρει ακόμη το σύνολο του υπεσχημένου ποσού των 6 δις ευρώ για τη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος, φαίνεται ότι ενοχλεί ιδιαίτερα την Τουρκία.

Ο υπουργός εσωτερικών της χώρας επανήλθε πρόσφατα στο ζήτημα για να πει ότι “δεν αρκεί (εν. οι Ευρωπαίοι) να χτυπούν την Τουρκία φιλικά στην πλάτη. Θα μας κριτικάρουν από τις θέσεις τους στο Ευρωκοινοβούλιο και θα συμπεριφέρονται σαν αριστεριστές πριν από 300 χρόνια”. 

Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, σημείωσε ακόμη ότι “αν η Τουρκία δεν διαχειριζόταν το μεταναστευτικό ζήτημα με τόση αποφασιστικότητα, καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί το κύμα των μεταναστών για περισσότερο από έξι μήνες”.

Ο Τούρκος υπουργός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εγκαταλείψει την Τουρκία αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Τι λένε οι αριθμοί για την Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, μέχρι την 16η Ιουλίου η Ελλάδα δέχθηκε συνολικά 20.333 παράτυπους μετανάστες και πρόσφυγες. Από αυτούς, οι 16.292 εισήλθαν στην χώρα διά θαλάσσης και οι 4.041 από την ξηρά (ήτοι από τον Εβρο).

Σημειώνεται ότι το 2018  η Ελλάδα δέχθηκε συνολικά περίπου 50.000 παράτυπους μετανάστες και πρόσφυγες.