FaceApp: Η εφαρμογή που μας “γερνάει” δεν είναι και τόσο καλή όσο φαίνεται

Εδώ και 2-3 μέρες σε κάθε σκρολάρισμα στο timeline του Facebook, η μία στις δύο φωτογραφίες που βλέπεις είναι ένας φίλος ή μια φίλη σου “γερασμένος/η”. Είναι οι φωτογραφίες που έχουν δημιουργηθεί μέσω της εφαρμογής FaceApp και εχουν προκαλέσει φρενίτιδα στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι μοιράζονται συνεχώς τους “γερασμένους” εαυτούς τους.

Πέρα από το γεγονός ότι η υπερβολική χρήση του app έχει προκαλέσει “αηδία”, το εγκυρότατο Forbes, μας ενημερώνει ότι το συγκεκριμένο app δεν είναι τόσο αθώο όσο φαίνεται. Πίσω από το χαμόγελο που μας προσφέρει, μας “κλέβει” προσωπικά δεδομένα και μάλιστα το αδειοδοτούμε να κάνει με τις φωτογραφίες μας ό,τι θέλει!

Πώς λειτουργεί το FaceApp 

Όπως θα έχετε διαπιστώσει οι περισσότεροι, εφόσον “κατεβάσεις” το FaceApp από το Play Store της Google, οπου σημειωτέον είναι Νο1 εφαρμογή σε dowloads, είτε από το apple store, όταν πας να τη χρησιμοποιήσεις για να δεις τον εαυτό σου γερασμένο ή με μούσια ή με φτάντζα ή με γυαλιά, δίνεις τουλαχιστον δύο “άδειες” (σ.σ. είναι αυτα τα “επιτρέπεται” που πατάμε όλοι χωρίς να διαβαζουμε τα ψιλα γράμματα).

Αυτές οι άδειες, με λίγα λόγια επιτρέπουν στην εφαρμογή να χρησιμοποιεί τις φωτογραφίες των προσώπων που ανεβαίνουν εκεί για όποιο σκοπό θέλει. Ναι, για όποιο σκοπό θέλει.

Ο πιο “Αθώος” είναι η βελτιστοποίηση των αλγορίθμων για την αναγνώριση προσώπων. Ο πιο “κακός”, θα φανεί μάλλον στο μέλλον.