41χρονος πέθανε από τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας στον Πεντάλοφο

Ένας άνδρας 41 ετών και πατέρας δύο παιδιών έχασε τη ζωή του στον Πεντάλοφο Έβρου όταν τσιμπήθηκε από μέλισσες ή από σφήκες. Την πληροφορία μετέδωσε αρχικά το radioevros.gr.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τώρα, ο άτυχος άνδρας ζούσε στον Κυπρίνο Έβρου και ασχολούνταν συστηματικά και επαγγελματικά με τη μελισσοκομία γι’ αυτό και ο θάνατός του προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση.

Ο άνδρας πάντως όταν μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Δικαίων (με ιδιωτικό αυτοκίνητο), ήταν ήδη νεκρός.

Τι συμβαίνει με το τσίμπημα της μέλισσας ή της σφήκας 

Αυτό που πρέπει να επισημανθεί με αφορμή αυτό το τραγικό περιστατικό, είναι ότι το τσίμπημα της μέλισσας διαφέρει από αυτό της σφήκας. Κατ’ αρχήν, τα συγγενή έντομα διαφέρουν στο κεντρί καθώς αυτό της μέλισσας είναι ακανθώδες και μένει στο δέρμα του ατόμου που κεντρίζει μαζί με τον δηλητηριώδη σάκο.

Αντίθετα η σφήκα δεν αφήνει το κεντρί της και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να καταφέρει πολλαπλά συνεχόμενα τσιμπήματα σε ένα άτομο.

Η θνησιμότητα μετά από τσίμπημα σφήκας ή μέλισσας οφεί­λεται στο γεγονός ότι τα θύματα μπορεί να πάθουν έμφραγμα της καρδιάς ή του εγκεφάλου, ή να πεθάνουν, λίγο μετά το τσίμπημα από αναφυλακτικό shock.

Οι περισσότεροι θάνατοι που σχετίζονται με τσίμπημα (μέλισσες)  ή δάγκωμα (μόνον οι σφήκες) είναι το επακόλουθο αντιδράσεων υπερευαισθησίας, που προκαλούν αναφυλαξία ή αναφυλακτικό σοκ.

Η έναρξη των επικίνδυνων για τη ζωή του θύματος σημείων γίνεται μέσα σε 10 λεπτά από τη στιγμή του τσιμπήματος

Η πρόκληση μαζικών τσιμπημάτων στο θύμα και η επακόλουθη δηλητηρίασή του, από το δηλητήριο του εντόμου, μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο και σε μη αλλεργικά άτομα

Το τσίμπημα της σφήκας είναι πολύ πιο επικίνδυνο όχι μόνο από αλλεργικής άποψης αλλά και μολύνσεως γιατί η σφήκα τρώει νέκταρ αλλά και σάπια κρέατα και αποφάγια στα σκουπίδια με αποτέλεσμα η μεταφορά ενός μικροβίου με το τσίμπημα σε κάποιον άνθρωπο να είναι άμεση.

Τα τσιμπήματα από έντομα μέλισσας ή σφήκας προκαλούν μία τοπική φλεγμονώδη αντίδραση του δέρματος που είναι, αποτέλεσμα του δηλητηρίου που εισχωρεί στον οργανισμό με το κεντρί του εντόμου.

Τοπική κοκκινίλα, πρήξιμο πόνος ή φαγούρα είναι τα κύρια συμπτώματα στο σημείο του τσιμπήματος που μπορούν να διαρκέσουν από αρκετές ώρες μέχρι αρκετές ημέρες. Ευτυχώς στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα τσιμπήματα αυτού του είδους δεν είναι επικίνδυνα και οι περισσότεροι από τους ενήλικες χρειάζονται αρκετές εκατοντάδες τσιμπημάτων τον ίδιο χρόνο για να κινδυνεύσουν.