Ξημερώνοντας στην Αγία Μαρίνα του Μαΐστρου

Ο Μάριος είναι 16 χρόνων και δίπλα του ο Χρήστος είναι 13. Απόψε, που είναι Τρίτη 16 Ιουλίου δεν θα κοιμηθούν στα κρεβάτια τους, αλλά σε ένα πρόχειρο στρώμα στο προαύλιο της εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας στο Μαΐστρο. Για τον Χρήστο είναι η πρώτη φορά που το κάνει αυτό, ενώ ο Μάριος είχε έρθει και πέρυσι και είχε κοιμηθεί στην Αγιά Μαρίνα.

“Όταν ήμουν πιο μικρός με είχε φέρει η γιαγιά μου και είχαμε κοιμηθεί εδώ. Και τώρα εδώ είναι”, λέει και δείχνει προς τα πίσω, εκεί όπου η ουρά των πιστών που περιμένουν ν’ ανάψουν ένα κερί στη χάρη της θαυματουργής εικόνας είναι πλέον τεράστια. Η αναμονή μπορεί να φτάνει και τη μισή ώρα από την άφιξη στην εκκλησία μέχρι το προσκύνημα, αλλά κανείς δεν πτοείται.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας και από διάφορα μέρη του Έβρου -και της Ελλάδας- έχουν έρθει στον οικισμό που απέχει μόλις δύο χιλιόμετρα από την Αλεξανδρούπολη ακριβώς επειδή γιορτάζει η Αγία Μαρίνα. Η Αγία Μαρίνα άλλωστε, “είναι παράδειγμα φωτεινό για όλους μας, για να μάθουμε να ομολογούμε τον Χριστό”, είχε πει λίγο νωρίτερα το κήρυγμα του ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος.

“Να μην ντρεπόμαστε οι Χριστιανοί να κάνουμε τον σταυρό μας, να μην ντρεπόμαστε την νηστεία, να μην ντρεπόμαστε την προσκύνηση των εικόνων, τη λατρεία της Θεοτόκου”, είχε πει ακόμη ο κος Άνθιμος και τα λόγια αυτά ήταν σαν να τα γνώριζε από πριν ο μικρός Μάριος, αφού αν και ντροπαλός, ήταν πολύ σίγουρος για την απόφασή του.

“Είναι πολύ καλό για την οικογένεια μας” είπε με την εφηβική του αθωότητα και σημείωσε ότι “φέραμε και λάδι, όπως κάνει η γιαγιά κάθε χρόνο”. Ο Μάριος δεν ήταν μόνος του σε αυτό. Το προαύλιο της εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας ήταν και φέτος γεμάτο από ‘στρώματα’ και σκηνές ανθρώπων που θα ξενυχτούσαν προσευχόμενοι στη χάρη της Αγίας Μαρίνας, κι αν κρίνει κανείς από τον Μάριο και τους συνομηλίκους του που ήταν εκεί, αυτή η παράδοση δεν πρόκειται να χαθεί σύντομα, αφού οι συνεχιστές της είναι πολλοί.

Η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στο Μαΐστρο της Αλεξανδρούπολης προκαλεί ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα σε όλο τον Έβρο κάθε χρόνο και αυτό μαρτυράται από τα ετήσια έσοδα της πανηγύρεως που κινούνται σε πολύ υψηλά ποσά.