Ο χορός των Φλαμίνγκο στο Δέλτα του Έβρου είναι μαγευτικός!

Ο “χορός” των Φλαμίγκο στο Δέλτα του Έβρου είναι ίσως ένα από τα πιο εντυπωσιακά θεάματα που μπορεί να χαρίσει στον επισκέπτη του ο σημαντικός υγροβιότοπος που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από την Αλεξανδρούπολη.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να βρίσκεσαι εκεί νωρίς και να πετύχεις τη φύση “να ξυπνάει” μαζί με την ανατολή του ήλιου, όπως έκανε η Stavroula Binopoulou, η οποία και “αιχμαλώτισε” με την κάμερά της το χορό των εντυπωσιακών πτηνών. Στην πραγματικότητα βέβαια, ο χορός των φλαμίνγκο είναι ο τρόπος που οργανώνονται λίγο πριν πετάξουν. Θαυμάστε:

Τα φλαμίνγκο ανήκουν στο γένος των Φοινικόπτερων και ζουν σε διάφορα σημεία του κόσμου. Είναι αναγνωρίσιμα από το ροζ φτέρωμά τους το οποίο προκύπτει από την καροτίνη που καταναλώνουν μέσω της τροφής τους. Είναι δε, χαρακτηριστικό ότι από το χρώμα του φλαμίνγκο μπορεί κανείς να καταλάβει την ηλικία, αλλά και την κατάσταση της υγείας του.

Έτσι, ένα νεαρό φλαμίνγκο έχει χρώμα γκρι-κοκκινωπό, το οποίο σταδιακά δίνει τη θέση του στο ροζ, που καταλήγει να γίνεται εντονότερο στα ενήλικα πτηνά. Τα φλαμίνγκο, των οποίων το χρώμα δεν είναι ροζ ή είναι κάπως πιο «θαμπό» ενδέχεται να μην τρέφονται σωστά – κάτι που συμβαίνει συνήθως όταν τα πτηνά ζουν σε αιχμαλωσία.

Όπως πληροφορούμαστε από τον ιστότοπο του Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα του Έβρου, στο Δέλτα, τα Φοινικόπτερα παρατηρούνται κυρίως κατά τη φθινοπωρινή μετανάστευση και το χειμώνα με πληθυσμούς που συνήθως κυμαίνονται από 3.000 – 4.000 άτομα, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξητική τάση.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό γνώρισμα των φλαμίνγκο είναι η δεινότητα τους στο πέταγμα, γι’ αυτό και πολλές φορές όταν ζουν σε αιχμαλωσία, έχουν «κομμένα» φτερά, προκειμένου να μην αποδράσουν.

Στη φύση υπάρχουν έξι διαφορετικά είδη φλαμίνγκο, τα οποία ζουν σε μεγάλα κοπάδια που πολλές φορές αριθμούν εκατοντάδες μέλη. Παρόλα αυτά όμως, οι «κοινωνίες» των φλαμίνγκο έχουν συγκεκριμένους τρόπους και κανόνες λειτουργίας.

Τέλος, ένα μυστήριο που καλύπτει τα όμορφα ροζ πτηνά, είναι η συνήθεια τους να στέκονται στο ένα πόδι. Και αποτελεί μυστήριο γιατί οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει ακόμη στο σκοπό που εξυπηρετεί η συγκεκριμένη στάση σώματος. Οι επιστήμονες κάνουν κάποιες υποθέσεις, όμως γενικά δεν υπάρχει ασφαλές συμπέρασμα.