“Ένταση” των ελέγχων καταγγέλλουν οι επαγγελματίες της Σαμοθράκης και ίσως να έχουν δίκιο

Μπορεί η τουριστική σεζόν για την πλειονοτητα των ελληνικών νησιων να βρίσκεται πλέον στο ζενίθ της, η Σαμοθράκη όμως εξαιρείται αυτού του κανόνα. Για το νησί του Έβρου η περίοδος που διανύουμε σημαίνει την έναρξη της τουριστικής περιόδου, η οποία θα διαρκέσει περίπου έως το τέλος Αυγούστου, αφού οι οποίες προσπάθειες για την επιμήκυνση της, δεν έχουν αποδώσει ακόμη τους επιθυμητούς καρπούς.

Μαζί με τους τουριστές, οι Σαμοθρακίτες επαγγελματίες υποδέχονται τις τελευταίες ημέρες και κλιμάκια ελεγκτικών μηχανισμών στις επιχειρήσεις τους, με ορισμένους μάλιστα να αναφέρουν ότι η αυστηρότητα των ελεγκτών υπερβαίνει το δέον.

Και ενώ αυτό μοιάζει “λογικό”, το νόμισμα έχει και την άλλη όψη του, που λέει ότι οι έλεγχοι ναι μεν είναι απαραίτητοι και αναγκαίοι, αλλά ειδικά στο νησί της Σαμοθράκης είναι έως και άδικοι πολλές φορές, αφού οι επαγγελματίες καλούνται να αποδώσουν σε ένα κράτος, το οποίο δεν έχει κάνει τίποτα γι’ αυτούς. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει η Σαμοθράκη να γίνει ο “παράδεισος” της ανομίας, το ζητούμενο των επαγγελματιών είναι να βρεθεί η χρυσή τομή και ο πρόεδρος του Σωματείου τους, Γιάννης Γλήνιας αποτύπωσε αυτό το συλλογικό αίτημα στο προφίλ του στο Facebook:

“Σε μία ευνομούμενη κοινωνία η σύννομη σχέση πολιτών και πολιτείας έπρεπε να είναι αυτονόητη και όχι ζητούμενο. 
Μια αμφίδρομη σχέση απ’όπου απορρέουν ευθύνες, ένθεν και ένθεν. Ο πολίτης να είναι συνεπεις με τις υποχρεώσεις του και η πολιτεία με την σειρά της, εν είδει έργων και άλλων υποδομών, ανταποδοτικά να επιστρέφει όλη αυτή την εισφορά. 
Όμως είναι άκρως προκλητικό, όταν η πολιτεία ένθυμειται μόνο από την μεριά της είσπραξης αυτή την αμφίδρομη σχέση. 
Αναφέρω όλα αυτά, ως πρόεδρος των επαγγελματιών του Νησιού παρατηρώντας αυτό το διάστημα, το σαφάρι ελέγχων που έχει εξαπολύσει το σύνολο των υπηρεσιών με τους ελεγκτικούς τούς μηχανισμούς, στην αρχή της σεζόν. Μια σεζόν που αρχίζει προς τα μέσα του Ιουλίου και τελειώνει 45 μέρες μετά. Μια σεζόν για την οποία προετοιμαζόμαστε όλο τον χειμώνα, δανειζόμενοι κατά το πλείστον από την επερχόμενη σεζόν για να μπορέσουμε να συντηρήσουμε τα καταλύματα μας και να τα βρουν αξιοπρεπή οι επισκέπτες μας.
Έτσι ακριβώς θα έπρεπε να λειτουργεί και η πολιτεία, σε επίπεδο υποδομών και υπηρεσιών απέναντι στον πολίτη. Ώστε με την σειρά της να έρθει να εισπράξει τα αναλογουμενα. 
Όμως σε ένα νησί, κύριοι βουλευτες της απελθούσας αλλά και της επερχόμενης Κυβέρνησης, που δεν έχει ούτε στο ελάχιστο κλείσει τις πληγές του, μετά την θεομηνία,
(Δρόμοι, Γεφύρια,Μουσεία, ιαματικά, Λιμάνια, κάμπινγκ Νοσοκομείο, όλα κλειστά) παρά τις υποσχέσεις, όλου του υπουργικού συμβουλίου είναι προκλητικό λοιπόν σε αυτούς τους ηρωικούς Επαγγελματίες, να εξαντλείται η αυστηρότητα του κράτους με δεκαδες ελέγχους και πρόστιμα, όταν η ίδια η πολιτεία τόσο ολιγώρησε στις δικές της Υποχρεώσεις που αφορούν την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας. 
Παρακαλώ και καλώ τους Βουλευτές τού νομού να φέρουν το θέμα στα αρμόδια Υπουργεία 
και να ξαναστείλουν τούς ελέγχους στο νησί μας όταν θα έχει εκπληρώσει η πολιτεία και τον δικό της ρόλο πού είναι η αποκατάσταση των ζημιών που τόσο δυσφημούν αλλά και δυσκολεύουν το νησί μας .
Και μην ξεχνάτε ότι χρειάζεται περισσό θάρρος και αγάπη για να επιχειρεις σε ένα τόπο τόσο παραμελημένο.

Ευχαριστώ. 
Πρόεδρος επαγγελματιών Σαμοθράκης.

Προς κύριους βουλευτές του Νομού μας”, έγραψε χαρακτηριστικά