Αλέξης Τσίπρας: “Είμαστε σε θέση να ματαιώσουμε σχέδια αντιλαϊκά”

Την πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος της Κυριακής 7 Ιουλίου έκανε ο Αλέξης Τσίπρας ενώνιον της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Με 4.000 λέξης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πλέον, έδωσε ένα περίγραμμα των σκέψεων του και απάντησε σε ερωτήματα όπως: τί οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στην ήττα, ποια στάση θα κρατήσει το κόμμα απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και το πολιτικό της πρόγραμμα, αλλά και πώς θα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να επανέλθει στην κυβέρνηση της χώρας.

“Δεν καταφέραμε, βέβαια, να γυρίσουμε το παιχνίδι. Ωστόσο, οι συνθήκες ολομέτωπης επίθεσης σχεδόν όλων εναντίον μας, κυρίως όμως η συντριπτική παράσταση ήττας για εμάς μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, είχαν διαμορφώσει ένα εξαιρετικά δυσμενές πλαίσιο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο λαός μας, μας έδωσε μια δύναμη ισχυρή, μια δύναμη μεγάλη, ώστε να είμαστε σήμερα σε θέση όχι μόνο να δυσκολέψουμε, αλλά και να ματαιώσουμε σχέδια αντιλαϊκά, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, επιχειρώντας την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος για το οποίο αποτελεί κοινή παραδοχή ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχασε τα ποσοστά του”.

Επί αυτού του ποσοστού όμως, ο πρώην πρωθυπουργός είχε συγκεκριμένα πράγματα να σχολιάσει τα οποία όμως προκύπτουν από μία τύπου ομφαλοσκόπηση: “Σήμερα, το κόμμα μας έχει ένα πολύ μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων. Τα οργανωμένα μέλη του, όμως, αντιστοιχούν μόλις και μετά βίας στο 2% των ψηφοφόρων. Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν συμβαίνει τίποτε. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια και να επαναπαυθούμε και να πούμε, 32% μας έδωσε ο ελληνικός λαός,  προχωράμε, εμείς είμαστε οι καλύτεροι. Δεν μπορούμε να κάνουμε ότι αυτό δεν είναι μια πραγματικότητα. Ό,τι και να μου πείτε, στο τέλος της ημέρας αυτός ο συσχετισμός δεν είναι αριστερό πράγμα, πώς να το πω αλλιώς; Μας οδηγεί σε έναν ιδιότυπο ελιτισμό. Να κρατάμε μέσα στο ιερό τους λίγους, τους ικανούς, τους μυημένους να παίρνουν τις αποφάσεις, και έξω το εκκλησίασμα. Έξω, όλη αυτή την μεγάλη μάζα των ανθρώπων που μας ακολουθούν”, είπε χαρακτηριστικά

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει 

Τούτων δοθέντων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρατήρησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει “restart” και έδωσε μάλιστα και τις πρώτες κατευθυντήριες γραμμές της κυοφορούμενης αλλαγής: “Θέλουμε, ένα κόμμα πρώτα και κύρια μαζικό.  Με μέλη που θα αριθμούν τουλάχιστον, λέω εγώ, στο 10% των ψηφοφόρων μας. Μπορούμε; Πιστεύω ότι μπορούμε, αν το προσπαθήσουμε.

Θέλουμε ένα κόμμα νεανικό […] Θέλουμε ένα κόμμα λαϊκό […]. Θέλουμε, επίσης, ένα κόμμα δημοκρατικό και σύγχρονο […]. Θέλουμε, όπως είπα πριν, ένα κόμμα με ισχυρή ταυτότητα. Με όραμα και στόχο τον σοσιαλισμό με ελευθερία και δημοκρατία […]. Θέλουμε ένα κόμμα αριστερό πραγματικά […]. Θέλουμε, όπως είπα πιο πριν, ένα κόμμα πράσινο. Με ισχυρή περιβαλλοντική ταυτότητα. Με πρόγραμμα για τον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας […] Αυτά εγώ σκιαγραφώ, αν θέλετε, πολύ επιγραμματικά, ως άξονες του τι θέλω και του τι θέλουμε. Το μεγάλο ερώτημα, όταν καταλήξουμε συλλογικά στο τι θέλουμε, είναι πώς το οικοδομούμε.

Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε μια πλατιά διαδικασία ανοίγματος και εγγραφής νέων μελών.

Η επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ντε φάκτο με τον πολλαπλασιασμό των μελών μας, που θα μας οδηγήσει σε μια αναδιοργάνωση των οργανώσεών μας, ανασυγκρότηση των οργανώσεών μας  και σε ένα νέο συνέδριο, σε ένα συνέδριο επανίδρυσης, με τα χιλιάδες αυτά μέλη όμως, με πλατιές δημοκρατικές διαδικασίες όπου θα τεθούν στην κρίση των μελών μας τα πάντα. Από την ταυτότητα ως το οργανωτικό μοντέλο, το πρόγραμμα και το καταστατικό”

Ο δρόμος προς το Συνέδριο

Πριν όμως ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώσει την διεξαγωγή Συνεδρίου στον ΣΥΡΙΖΑ είχε αναφερθεί στις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ασκώντας δριμεία κριτική στις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης: “Τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης είναι άλλωστε εξαιρετικά δυσοίωνα. Το μικρό και ευέλικτο σχήμα με τους 51 υπουργούς, περιλαμβάνει σε όλες τις κρίσιμες θέσεις του παλιούς υπουργούς της κυβέρνησης Σαμαρά. Ένα déjàvu, που είμαι σίγουρος ότι ακόμα και όσοι ψήφισαν Ν.Δ. σε αυτές τις εκλογές δεν αντέχουν να βλέπουν. Και ένα σχήμα με 51 υπουργούς και με μόλις 5 γυναίκες, γιατί, όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, «οι γυναίκες δεν είναι πρόθυμες να αναλάβουν ευθύνες κυβερνητικές». Είναι φαίνεται πιο πρόθυμες να κάνουν τις βασικές δουλειές στο σπίτι, αλλά όχι να αναλάβουν κυβερνητικές ευθύνες.

Αυτό το λέω για να μην ξεχνιόμαστε και νομίζουμε ότι δεν υπάρχει πια αντίστιξη ανάμεσα στη πρόοδο και στη συντήρηση. Υπάρχει, και είναι μεγάλη”, σημείωσε χαρακτηριστικά.