Anadolu: “Η οικογένεια Μητσοτάκη είχε δραπετεύσει την Τουρκία επί Χούντας”

Τα έργα και τις ημέρες του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη “θυμάται” το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων anadolu στο σχετικό του άρθρο για την ανάληψη της πρωθυπουργίας της Ελλάδας από τον Κυριάκο.

Το πρακτορείο, μετά το ρεπορτάζ για την εκλογή του κου Μητσοτάκη και την ήττα του Αλέξη Τσίπρα κάνει μία αναφορά στο προφίλ του Έλληνα πρωθυπουργού, υποσημειώνοντας το γεγονός ότι κατάγεται από οικογένεια της οποία πολλά πρόσωπα έχουν πρωταγωνιστήσει στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας.

Ιδιαίτερη μνεία όμως, το πρακτορείο κάνει στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τις “σχέσεις του με την Τουρκία”, όπως λέει χαρακτηριστικά.

Στο κείμενό του, το anadolu αναφέρει:

“Όταν γεννήθηκε ο Κυριάκος, ο πατέρας του, Κωνσταντίνος, είχε συλληφθεί από το στρατιωτικό καθεστώς της Ελλάδας (Χούντα) το 1967, αφού είχε χαρακτηριστεί persona non grata. 

Η οικογένεια Μητσοτάκη είχε καταφέρει να δραπετεύσει στην Τουρκία με τη βοήθεια του τότε Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Ιχσάν Σαμπρί Τσαγκλαγιανγκίλ, όταν ο Κυριάκος ήταν μόλις ενός έτους. 

Στη συνέχεια η οικογένεια έζησε εξόριστη στο Παρίσι έως το 1974, οπότε και γύρισαν με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. 

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, όντας στην αντιπολίτευση συνήθιζε να κριτικάρει έντονα την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για σχέσεις με την τρομοκρατική οργάνωση ΡΚΚ, Ωστόσο, όταν έγινε κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία το 1990, η Τουρκία ήλπιζε ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με το ΡΚΚ θα άλλαζαν, αλλά δεν συνέβη τίποτα απολύτως. 

Ο αρχηγός του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, συνελήφθη τελικά στο Ναϊρόμπι της Κένυας το 1999. 

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε εφαρμόσει διακρίσεις και κατά των “Τούρκων”* της Δυτικής Θράκης. 

“Δεν υπάρχουν Ελληνο-Τούρκοι στην Δυτική Θράκη, υπάρχουν Έλληνες Μουσουλμάνοι” είχε πει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1990. 

Επίσης, η Ελλάδα είχε διακόψει τη λειτουργία πολλών συλλόγων της Δυτικής Θράκης επειδή είχαν το επίθετο “τουρκικός” στις ονομασίες τους. Παρά τη δικαίωση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Αθήνα ποτέ δεν σεβάστηκε την ετυμηγορία. 

Στη Δυτική Θράκη ζει η μουσουλμανική τουρκική μειονότητα που απαρτίζεται από 150.000 μέλη”.

*ο προσδιορισμός δεν υιοθετείται από το “R”, αλλά μεταφέρεται από το αγγλικό κείμενο στην ελληνική μετάφραση