Υπερσύγχρονα πλωτά «ασθενοφόρα» αποκτά το Λιμενικό

Σκάφη κατάλληλα διαμορφωμένα με υγειονομικό εξοπλισμό, τα οποία πρόκειται να αξιοποιηθούν για την εξυπηρέτηση περιστατικών που άπτονται της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως περιστατικά περίθαλψης αδύναμων προσφύγων στη θάλασσα και την εξυπηρέτηση περιστατικών διακομιδής βαρέως πασχόντων ασθενών, πρόκειται σύντομα να αποκτήσει το Λιμενικό Σώμα.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης, ύστερα από διεθνή, ηλεκτρονικό και ανοικτό διαγωνισμό, προχώρησε στην απόφαση ανάδειξης προσωρινού αναδόχου για την προμήθεια τριών σκαφών για το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, κατάλληλα διαμορφωμένων με υγειονομικό εξοπλισμό. Η υπογραφή της σχετικής σύμβασης ύψους 1.410.000,00 ευρώ, θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Τα τρία υπερσύγχρονα πλοία, τα οποία προμηθεύεται για πρώτη φορά το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τη συγκεκριμένη αποστολή, θα κατασκευασθούν σε ελληνικό ναυπηγείο.

Το ολικό μήκος κάθε σκάφους θα ανέρχεται σε τουλάχιστον 11,00 μέτρα, ο αριθμός των επιβαινόντων θα είναι τουλάχιστον δέκα άτομα και θα περιλαμβάνει ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο ασθενών εξοπλισμένο με τον ανάλογο ιατρικό – υγειονομικό εξοπλισμό, όπως φορείο, κάθισμα διακομιδής ασθενούς, σανίδα ακινητοποίησης πολυτραυματία, συσκευή ανάνηψης-τεχνητού αερισμού ασθενούς, απινιδωτή, φορητό αναπνευστήρα, συλλογή χειρουργικών εργαλείων, βαλίτσα πρώτων βοηθειών κλπ. Ο προμηθευτής θα παρέχει εγγυημένη λειτουργία για κάθε σκάφος για τουλάχιστον 6 έτη ή 6.000 ώρες λειτουργίας (ό,τι συμβεί πρώτο), κατά την διάρκεια της οποίας θα ευθύνεται για την καλή λειτουργία την τεχνική υποστήριξη και συντήρηση του κάθε σκάφους και του εξοπλισμού του.

Τα σκάφη θα μπορούν να επιχειρούν κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, είτε αυτόνομα ως μονάδες, είτε σε συνεργασία με τα άλλα επιχειρησιακά μέσα του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.), καθώς και με τα επιχειρησιακά μέσα των κρατών – μελών της Ε.Ε., και θα βελτιώσουν την επιχειρησιακή ποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση περιστατικών έρευνας και διάσωσης, στην αστυνόμευση των λιμένων, στην εκτέλεση αποστολών και επιχειρήσεων επιτήρησης, αστυνόμευσης, πρόληψης και καταστολής κάθε παράνομης πράξης στον θαλάσσιο χώρο, ενώ ταυτόχρονα θα βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα για την εξυπηρέτηση διακομιδών βαρέων ασθενών. Η συγκεκριμένη προμήθεια συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και περιλαμβάνεται στην Πράξη «Περίθαλψη Αδύναμων προσφύγων και διακομιδές ασθενών μέσω θάλασσας – Π.Α.Ι.ΩΝ.Α.Σ.» που υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A «Ελλάδα- Κύπρος 2014-2020»