Ο Εκρέμ Ιμάμογλου είναι οριστικά ο νέος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης

Τον Εκρέμ Ιμάμογλου αποφάσισαν ότι θέλουν για δήμαρχο τους οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης, στην επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας που έγινε στις 23/06.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου είχε κερδίσει και στην βασική εκλογική διαδικασία, πριν από έναν μήνα περίπου, όμως ο αντίπαλος του Μπιναλί Γλιντιρίμ, είχε προσφύγει στο Εκλογοδικείο της Τουρκίας, λόγω της μικρής διαφοράς.

Το αίτημα του έγινε τελικά δεκτό, όχι όμως και η επιθυμία του να γίνει δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, αφού οι κάτοικοι της Πόλης, είχαν άλλη άποψη.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είναι στενός συνεργάτης του Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν και πριν μεταπηδήσει την Αυτοδιοίκηση, είχε διατελέσει πρωθυπουργός της χώρας. Η ήττα του από τον Ιμάμογλου, συνιστά ένα βαρύτατο πλήγμα στον Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν, αφού ουσιαστικά παύει να ελέγχει τον μεγαλύτερο μητροπολιτικό δήμο της χώρας της οποίας προεδρεύει.

Και το πλήγμα αυτό γίνεται μεγαλύτερο, αν σκεφτεί κανείς ότι ο Ιμάμογλου πρόσκειται στον βασικό κομματικό αντίπαλο του Ερντογάν και έχει ήδη δηλώσει ότι θα επανεξετάσει -και ίσως ακυρώσει- μεγάλα έργα που είχε εμπνευστεί ο Σουλτάνος, όπως για παράδειγμα το Istanbul Kanal, δηλαδή η διώρυγα που τριχοτομούσε την Κωνσταντινούπολη και θα λειτουργούσε παράλληλα με τα στενά του Βοσπόρου.

Αν και τύποις, τόσο ο Ερντογάν, όσο και ο Γιλντιρίμ συνεχάρησαν τον Εκρέμογλου για τη νίκη του, όλοι αναμένουν με αγωνία να δουν πώς θα διαχειριστεί ο Τούρκος Πρόεδρος αυτή την ήττα του.

Για την ιστορία, να πούμε ότι στις Εκλογές για την ανάδειξη Δημάρχου στην Κωνσταντινούπολη ψήφισαν πάνω από 8.000.000 άτομα, χαρίζοντας στον Ιμάμογλου ποσοστό περίπου 54%.

Ο επανεκλεγείς δήμαρχος Κωνσταντινούπολης σχολίασε επί της νίκης του: «Εσείς οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης προστατέψατε την αξιοπρέπεια της Δημοκρατίας στην Τουρκία». 

με πληροφορίες από το anadolu