Ποιος είναι ο Τουρκος Πρέσβης που επισκέφθηκε τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ;

Με ένα λακωνικό δελτίο τύπου, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, ανακοίνωσε ότι είχε συνάντηση με τον Πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα Μπουράκ Οζουγκεργκίν στο γραφείο του στην Κομοτηνή.

Ποιος είναι όμως ο Μπουράκ Οζουγκεργκίν; Ο Τούρκος διπλωμάτης ξεκίνησε να υπηρετεί στην Τουρκική Πρεσβεία στην Αθήνα από τον Νοέμβριο του 2018. Θεωρείται ένας από τους πλέον έμπειρους διπλωμάτες της Τουρκίας με καριέρα 34 ετών και στην Ελλάδα έφτασε ολοκληρώνοντας τη θητεία του στην Κροατία.

Ο Οζουγκεργκίν θεωρείται από τους καλύτερους γνώστες των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ωστόσο η στάση του λογίζεται μάλλον ως μετριοπαθής. Σε μία από τις λίγες συνεντεύξεις του σε ελληνικά ΜΜΕ ο Τούρκος διπλωμάτης κράτησε μετριοπαθή στάση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ωστόσο πάτησε αυστηρά πάνω στην τουρκική γραμμή της άρνησης της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Μιλώντας στο marketnews.gr και ερωτώμενος σχετικά, είπε μεταξύ άλλων: “Καθ΄ότι γνωρίζουμε εμείς (εν. οι Τούρκοι) ποτέ δεν συνέβη κάτι τέτοιο (εν. η Γενοκτονία). Βασικά, αν κοιτάξετε τις δεκαετίες από το 1914 έως το 1994, πού ήταν όλοι αυτοί; (εν. οι υποστηρικτές της Γενοκτονίας). Γιατί ο Βενιζέλος προτείνε τον Ατατούρκ για Νόμπελ το ’30; Δεν γνώριζε ο Βενιζέλος ότι είχε συμβεί αυτό το φοβερό που ισχυρίζεσθε εσείς; (εν. το να υποστηρίζει κανείς ότι έγινε η Γενοκτονία), είναι περισσότερο ερμηνεία και μια παρουσίαση της ιστορίας, προσανατολισμένη στις πολιτικές αναγκαιότητες. […] Είμαστε (εν οι Τούρκοι) ένα έθνος του οποίου τα σύνορα ήταν πολύ πιο εκτεταμένα από ό,τι είναι τώρα. Έχουμε κι εμείς ιστορίες να διηγηθούμε […]”

Μπορείτε να δείτε όλη τη συνέντευξη του εδώ:

Στην Κομοτηνή πάντως, ο Τούρκος διπλωμάτης εξέφρασε τις ευχές του στον Χρήστο Μέτιο για την επανεκλογή του, εισέπραξε τις ευχές του Περιφερειάρχη για το μουσουλμανικό Σεκέρ Μπαϊράμ και μεταξύ τους συζήτησαν θέματα διασυνοριακής συνεργασίας ανάμεσα στην Περιφέρειά μας και τις όμορες τουρκικές Νομαρχίες.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε ζητήματα τουρισμού και διευκόλυνσης των μετακινήσεων, στην ανάγκη συντονισμού για την αντιμετώπιση των πλημμυρών του ποταμού Έβρου και των ζωονόσων καθώς και στις δυνατότητες για οικονομικές και εμπορικές συνεργασίες.

Τον Πρέσβη συνόδευε ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή Μουράτ Ομέρογλου, ενώ στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Μουλταζά Ταρκάν Μουλταζά και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ροδόπης Μουσταφά Κατραντζή και Αχμέτ Ιμπράμ.