ΠΑΜΕ Έβρου: Καμία απόλυση – καμία απόσχιση στην Τράπεζα Πειραιώς

Η Τοπική Γραμματεία Έβρου του Π.Α.ΜΕ χαιρετίζει τους εκατοντάδες συναδέλφους, που υπερασπίζονται το δικαίωμά τους στη δουλειά και έδωσαν με μαχητικότητα και αποφασιστικότητα τις απεργιακές μάχες της προηγούμενης εβδομάδας. Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα τους και είμαστε δίπλα τους στη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους.

Η Τράπεζα Πειραιώς, λίγες ώρες μετά τις εκλογές, ανακοίνωσε την απόσχιση του τμήματος διαχείρισης των κόκκινων δανείων (RBU) σε σουηδική εταιρία και τη μεταφορά 1200 εργαζομένων σε αυτήν, όπως είχε προαναγγείλει μέρες πριν ο υπουργός Επικρατείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κ. Φλαμπουράρης, ο οποίος μάλιστα διαβεβαίωνε ότι η κυβέρνηση θα εγγυηθεί τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

Πολύ γρήγορα επιβεβαιώθηκε ότι αυτές οι δηλώσεις σκοπό είχαν να καθησυχάσουν τη δικαιολογημένη ανησυχία χιλιάδων εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς.

Στο ίδιο έργο θεατές.

Το σχέδιο για τη θωράκιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας και την ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία των τραπεζών είναι αποφασισμένο και περιλαμβάνει από τη μία μεγάλες φοροαπαλλαγές στις τράπεζες και από την άλλη επέκταση και διεύρυνση των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων των λαϊκών περιουσιών με ταυτόχρονο χτύπημα στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων στις τράπεζες, με νέες απολύσεις, νέες αποσχίσεις, εθελούσιες, διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στον κλάδο.

Σχέδιο που υπόσχονται ότι θα υλοποιήσουν και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, όποιος και με όποιο σχηματισμό και αν είναι στο τιμόνι της επόμενης κυβέρνησης. Ο καθένας τους θα προσπαθήσει να πείσει πως είναι καλύτερος διαχειριστής του συστήματος, καλύτερος υπερασπιστής των συμφερόντων του κεφαλαίου, της ΕΕ, των τραπεζιτών και των βιομηχάνων.

Να βγουν συμπεράσματα.

Οι επαναλαμβανόμενες απεργιακές μάχες ήταν αποτέλεσμα της τεράστιας πίεσης που άσκησαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των πρώτων ημερών, με μπροστάρη το κλαδικό Σωματείο Αττικής, τη συνδρομή των Εργατικών Κέντρων της Πάτρας, της Λάρισας, των Ιωαννίνων, του Λαυρίου, την αλληλεγγύη συνδικάτων άλλων κλάδων, που συσπειρώνονται στο Π.Α.ΜΕ.

Υπενθυμίζεται ότι την πρώτη μέρα η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) κήρυξε απεργία μόνο για τους εργαζόμενους στο RBU και από εκείνη τη μέρα και μετά αρνείται να κηρύξει νέα απεργία. Από κοντά οι ίδιες πλειοψηφίες στα ΔΣ των επιχειρησιακών σωματείων κωλυσιεργούσαν, ελπίζοντας να σβήσουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων, κάτι που δεν κατάφεραν.

Η τράπεζα, σε μια προφανή προσπάθεια να σταματήσει την απεργία, έβγαλε μια ανακοίνωση που πρώτον, μιλά γενικώς και αορίστως για προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και δεύτερο, σημείωνε πως σε όσα λέει συμφωνεί απόλυτα και η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ! Για την αξιοπιστία των δεσμεύσεων της τράπεζας περί προστασίας των εργαζομένων αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι τρεις μέρες πριν τις εκλογές διάψευσε τους σχεδιασμούς για απόσχιση και την επομένη των εκλογών την ανακοίνωσε στους εργαζόμενους.

Στη συγκέντρωση οι εργαζόμενοι κατέληξαν σε κείμενο με οποίο απαντούν στην ανακοίνωση της τράπεζας. Σε αυτό σημειώνουν: «Κύριοι της Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς ενημερωθήκαμε σήμερα από το internet για τη συνάντησή σας με την ΟΤΟΕ και τη συμφωνία σας για τα θέματα διαχείρισης δανείων σε καθυστέρηση. Η απάντησή μας είναι ότι κανείς εργαζόμενος στο RBU δεν επιθυμεί να συμμετέχει σε όποιο μελλοντικό σχήμα υπάρξει και θα παραμείνουμε υπάλληλοι της Τράπεζας. Υ.Γ. : Παρακαλούμε ενημερώστε και την ηγεσία της ΟΤΟΕ, που όπως λέτε είστε απόλυτα ευθυγραμμισμένοι.»

Συνάδελφοι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Πειραιώς και στις άλλες Τράπεζες,

Η στάση της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ (ΚΙΝΑΛ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) είναι ενδεικτική. Ταυτίζονται απόλυτα με την εργοδοσία και αποτελούν μεγάλη πληγή για το εργατικό κίνημα. Κάνουν τα πάντα για να κρατάνε τους εργαζόμενους σκυφτούς και ανοργάνωτους. Να μην κινείται τίποτα, να μην ακούγεται καμία φωνή αμφισβήτησης στις επιλογές του κεφαλαίου. Και από κοντά οι ίδιες δυνάμεις στα επιχειρησιακά Σωματεία, καλλιεργούν την ηττοπάθεια, την απογοήτευση και την αναμονή.

Αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την άνοδο του εργατικού κινήματος, για Σωματεία των εργαζομένων και όχι των εργοδοτών, η συμμετοχή όλων των εργαζομένων στα Σωματεία τους με ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων του Π.Α.ΜΕ και την πλήρη απομόνωση και καταψήφιση των ξεπουλημένων ηγεσιών της ΟΤΟΕ.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, παρόλο που ο συγκεκριμένος σχεδιασμός είναι μέρος ευρύτερου σχεδίου των τραπεζών, που μετά το «επιτυχημένο» stress test του 2018, σε συμφωνία με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, προχωρούν σε απολύσεις 4.000 εργαζομένων μέχρι το τέλος του 2020, που θα γίνουν με τη μια ή την άλλη μορφή (αποσχίσεις, «εθελούσιες» κ.ά.) και παρόλο που αυτές τις μέρες άλλωστε “τρέχουν” 2.000 απολύσεις στην Εθνική Τράπεζα και στη Εurobank με τη μορφή της “εθελούσιας αποχώρησης”, η ΟΤΟΕ δεν βγάζει άχνα για όλα αυτά!